Autogordel of Isofix?
Bij het zoeken naar een autostoel kom je al snel veel begrippen tegen, die niet meteen voor iedereen duidelijk zijn.
Hier bespreken we de twee meestvoorkomende bevestigingssystemen en de voor- en nadelen van een autogordel of Isofix.

Wat is ISOFIX?

ISOFIX is een gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autostoeltjes wat overal ter wereld gelijk is. Bij deze manier van bevestiging maak je geen gebruik van de gordel, maar van ankers die de autostoel direct aan de chassis van uw auto bevestigen. ISOFIX wordt gebruikt in alle autostoelgroepen. Autostoelen voor de jongste kinderen (groep 0) kunnen op het ISOFIX systeem aangesloten worden door eerst een onderstel te plaatsen.
De meeste nieuwe auto’s zijn momenteel met het Isofix-systeem uitgerust. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

Het gordelsysteem

De gordel of volluit ‘het driepuntsgordelsysteem’ is sinds lange tijd de standaard in de auto. Iedere moderne auto beschikt over gordels, waardoor dit de eenvoudigste manier is je autostoel te bevestigen. Als je de gordel gebruikt om je autostoel vast te zetten, let er dan goed op dat je deze correct vastmaakt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 30% van de autostoeltjes die gebruik maken van een gordelsysteem correct zijn geïnstalleerd.

 

Wat zijn de voordelen van ISOFIX ten opzichte van een gordelsysteem?

– Eenvoudige installatie van de stoel. In principe is de bevestiging in de auto met ISOfix eenvoudiger dan met de gordel.
– Een autostoel die met Isofix te bevestigen is, is snel te wisselen tussen auto’s
– De kans op onjuiste bevestiging is kleiner dan bij bevestiging met de autogordel. Controleer wel altijd of het autostoeltje goed is vastgeklikt.
– Omdat het autostoeltje direct aan de auto vastzit, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.

Zijn er ook nadelen aan Isofix?

Niet ieder Isofix zitje is vanzelf goed. Er zijn Isofix zitjes die slecht uit tests komen.
Net als bij de ‘normale’ kinderzitjes is het voor ouders dus van groot belang om zich voor de koop goed te informeren.

– Tegenwoordig zijn autofabrikanten verplicht om ISOfix-bevestigingspunten in auto’s aan te brengen. Maar lang niet alle oudere auto’s hebben ISOfix-bevestigingspunten.
– De meeste ISOfix-autostoeltjes zijn niet universeel goedgekeurd: je moet in de handleiding of op internet nazoeken of het gebruik van het stoeltje voor jouw type auto goedgekeurd is.
– Over het algemeen zijn de autostoeltjes duurder dan autostoeltjes die je bevestigt met autogordels.

Wat zijn de voordelen van een gorsel ten opzichte van Isofix?

– Deze autostoeltjes zijn zo goed als universeel: ze zijn in (bijna) alle auto’s te plaatsen. Autostoeltjes die je bevestigt met een autogordel, hebben dan ook vrijwel altijd een universele goedkeuring.
– Autostoeltjes die voor bevestiging met autogordels geschikt zijn, zijn in het algemeen goedkoper dan autostoeltjes met een ISOfix-bevestiging.

Zijn er ook nadelen aan de gordel?

– Een baby of peuter autostoeltje bevestigen met de autogordel is vaak geen eenvoudige klus.
– Er is een kans dat de gordel niet goed bevestigd wordt. Bijvoorbeeld dat de gordel niet goed langs het stoeltje wordt geleid of niet strak genoeg wordt bevestigd. Dit heeft direct effect op de bescherming die het stoeltjes bied in het geval van een ongeluk.
– In een enkele auto is de gordel (achterin) voor sommige stoeltjes niet lang genoeg of rust de sluiting op het frame.