fbpx

Beste autostoel 2024, welke is als best getest en goed voor mijn kindje?

Beste autostoel 2024: Zoals je wellicht al gemerkt hebt; er zijn tal van soorten autostoelen online en in de winkels verkrijgbaar. Maar welke autostoel is het beste voor jullie kindje? De keuze van de autostoel hangt vooral af van de jullie eisen (veiligheid), wensen en het soort auto waarin jullie rijden. Vooral de veiligheid, gebruiksduur en prijs wegen mee bij het aanschaffen van de beste autostoel voor jullie kind. Je snapt daarom wel dat de beste autostoel voor iedereen anders is.

Met dit artikel proberen we je online een zo goed mogelijke keuze te laten maken voor de beste autostoel. Dit doen we door eerst te bepalen tot welke groep jullie kindje behoort of gaat behoren volgens de nieuwe I-Size norm. Vervolgens kijken we naar de soort bevestiging van de autostoel in de auto (Isofix of autogordel). Tot slot benoemen we de beste autostoel in de betreffende groep gebaseerd op de testen van de Consumentenbond en de ADAC/ANWB.

Welke groep autostoel behoort jullie kindje?

Achteruitkijkend
Sinds 2013 is besloten dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend te vervoeren. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dat is dus groep 0 + met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.

Autostoelen worden ingedeeld in groepen. Met behulp van onderstaande schema kun je zien in welke groep jullie kindje valt met betrekking tot een autostoel. Deze nieuwe i-Size groepsindeling wordt gebruikt door de fabrikanten van autostoelen en bekende webshops. Denk aan Maxi-Cosi, Cybex, Nuna, BeSafe en Safety First. Deze indeling is gemaakt op basis van lengte. 

Beste autostoel voor lange termijn of korte termijn?

Jullie kunnen een draagbaar baby autostoeltje aanschaffen voor de eerste 15 maanden. Voordeel van deze autostoeltjes is dat ze bijna allemaal vast te klikken zijn op de kinderwagen, de zogenaamde maxi-cosi. Je kunt de autostoel met de baby erin makkelijk dragen door de draagbeugel.

Je kunt ook een autostoel uit groep 0/1/2/3 kopen Dit zijn de zogenaamde meegroei autostoelen die vanaf de geboorte tot 12 jaar mee gaan. Deze groep autostoel is zowel voor- als achterwaarts te installeren. Achterwaarts voor die eerste 15 maanden en voorwaarts tot een leeftijd van 3, 4 of zelfs 7 jaar. Voordeel is dat je op langer termijn goedkoper uit bent. Nadeel van deze autostoel is dat je deze niet op je kinderwagen kunt plaatsen en ze erg zwaar zijn. Het is geen zogenoemde ‘maxi-cosi’. Wij adviseren voor het eerste jaar een draagbaar baby autostoeltje aan te schaffen. Je kunt hiermee veel handiger en veiliger jullie baby vervoeren, ook buiten de auto.

Peuter-/kinderstoeltjes uit autostoel groep 1/2/3 kunnen geschikt zijn voor kinderen van 1 jaar tot 12 jaar (van 9 tot 36 kg). Voordeel van deze zitjes is de lange gebruiksduur door de combinatie van groep 1 met groep 2/3.

Welk beste autostoel past in jullie auto?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size).

Bij auto’s van voor 2006 ontbreekt vaak Isofix. De autostoel dienen dan vastgezet te worden met autogordels. Je zult dus opzoek moeten gaan naar een goede autostoel die ook door middel van gordels vastgezet dient te worden.

Weet je niet zeker of je auto over Isofix geschikt? Je vindt de Isofix bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien. Je kunt dit makkelijk nagaan door het symbool. Soms zijn ze aangeduid met een labeltje of anders een knoopje.

Isofix beste keuze autostoelBeschikt de auto over Isofix? Dan kun je een autostoel aanschaffen die door middel van het Isofix systeem vastgemaakt kunnen worden. Je kunt trouwens zo goed als alle Isofix-autostoeltjes ook bevestigen met de autogordel in plaats van met de Isofix-bevestigingspunten. Op die manier kun je deze autostoeltjes toch bevestigen in alle auto’s. Ook als je een nieuwe auto koopt in de toekomst die wel over Isofix beschikt.

 ‘i-Size ready’ zitplaats

Nieuwe auto’s worden sinds eind 2013 uitgerust met minimaal 1 zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats. Voordeel: het vastmaken in de auto is gemakkelijk en kan niet fout gaan. De nieuwe autostoelen worden in de auto bevestigd met vaste aansluitpunten (2 in de bank en 1 op de grond). Heb je dus een auto na 2013? Kies dan altijd voor Isofix.

Daarnaast kunnen ook auto’s uitgerust met Isofix gebruik maken van een i-Size autostoel. Raadpleeg hiervoor de autotypelijst van de autostoeltjesfabrikant.

Lees hier meer over de keuze tussen Isofix of gordelbevestiging.

Lees de recente autostoel testresultaten

Wat helpt bij het kiezen van een goede autostoel zijn testresultaten bekijken van de Consumentenbond of de ADAC/ANWB. Als een autostoel goed door de test komt, dan lees je dit vaak ook bij de productinformatie. Helaas lees je niet als de autostoel minder goed uit de test komt. Laat je ook niet misleiden door de goede reviews op basis van de wasbaarheid, het gewicht en de kleur van de autostoel. Uiteindelijk is de veiligheid het meest belangrijk. Die kan helaas niet door ouders getest worden. Natuurlijk is het fijn als de autostoel daarnaast makkelijk schoon te maken is en rugklachten voorkomt.

Bekijk hieronder per groep de beste autostoel gebaseerd op de testen van de Consumentenbond, de ADAC/ANWB en reviews. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste testen zijn van oktober 2023.

Beste autostoel 2024 groep 0

Wanneer je een draagbaar baby autostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Deze isofix base zit bij sommige autostoelen al inbegrepen, maar bij heel veel baby autostoelen niet. Lees hier meer over de beste isofix bases. Gelukkig kun je deze base vaak ook gebruiken voor het opvolgende peuter autostoeltje. Bij de Nuna Pipa Urbn heb je helemaal geen base nodig en het installeren is zeer eenvoudig en veilig. 

1. Nuna Pipa Urbn (ONZE KEUZE)

Gebruik: achterwaarts vanaf de geboorte tot ongeveer 15 maanden (40-85 cm)| Installatie: Zowel Isofix als autogordel| I-Size: Ja Gewicht: 3,5 kg| ADAC test: 1,6 (zeer goed)

Beste baby autostoel PIPA URBANEen lichte autostoel voor baby’s met een geïntrigeerd ISOFIX-systeem is de Nuna PIPA Urbn. Het voordeel van deze stoel is dat je de stoel kunt installeren zonder dure base maar wel met ISOFIX. 

De stoel is in mei 2024 getest door de ADAC / ANWB en heeft een zeer goede score ontvangen. De stoel is eenvoudig te installeren, zitje heeft voldoende ruimte, de bekleding is makkelijk te reinigen en de stoel komt goed uit de veiligheidstest. 

De PIPA Urbn past ook op de kinderwagen zodat je je kindje makkelijk kunt vervoeren van en naar de auto. De stoel is eventueel ook te installeren met de veiligheidsgordel van de auto. ISOFIX wordt altijd aangeraden. 

Omdat het zitje slechts geschikt is voor kinderen tot circa één jaar, is aansluitend nog een achterwaarts gericht zitje nodig.

Het zitje is ook goedgekeurd voor gebruik in bepaalde vliegtuigen. Bij het boeken van de vlucht wel checken of het zitje gebruikt mag worden.

Lees onze hele review over de Nuna Urbn hier

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid  + Afneembare zonnekap met UV-bescherming + geen ISOFIX-base nodig + licht in gewicht + stoelbekleding is makkelijk te verwijderen en te reinigen 

Nadelen: – Kindje heeft iets beperkt uitzicht naar buiten 

Welke baby autostoelen staan er nog meer in de top 5? Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2024 groep 0+/1

Groep Baby/Peuterstoeltjes. Je kunt al vanaf de geboorte kiezen voor een autostoel groep 1. De autostoelen uit deze groep zijn geschikt voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Voordeel is dat je voor de komende jaren geen geld voor een nieuwe autostoeltje hoeft uit te geven. Nadeel van een autostoel groep 1 is dat bijna alle goede zitjes niet in een kinderwagen geklikt kunnen worden. Hieronder de beste autostoel uit deze groep 1. Bekijk de gehele Top 10 beste autostoel groep 1 hier waarin we ook de beste autostoel met gordelbevestiging 2024 bespreken.

1. Joie I-Spin safe

Gebruik: Vanaf 0 maanden tot 4 jaar/105 cm tegen en met de rijinrichting mee |Installatie: Isofixbase (inbegrepen) | I-Size: Ja Gewicht: 14,3 kg| ADAC test: 1,6 (zeer goed)

Gebruik autostoel: Vanaf geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in

beste autostoel groep 1 De beste autostoel groep 1 2024 is Joie I-Spin Safe. De autostoel heeft ook nog eens het predicaat beste koop ontvangen in mei 2024.

Het autostoeltje kan uitsluitend tegen de rijrichting in worden gebruikt en is Swedish Plus Test-gecertificeerd. Hiermee is dit de veiligste Joie Spin-stoel en loopt je kindje weinig risico op letsel bij een frontale of zijdelingse botsing

De autostoel is 90 graden draaibaar. Je kunt de stoel naar je toe draaien met in- en uitstappen. Voorkomt rugklachten en gaat een stuk eenvoudiger.

Let op! Wil je liever toch dat je kindje voorwaarts zit na 15 maanden? Dan is de Joie 360 E een betere keuze voor jullie. Deze is zowel tegen als met de de rijinrichting mee te installeren. 

Daarna bevestig je je kindje makkelijk in de 5-punts gordel. De ventilerende bekleding van de stoel zorgt ervoor dat je kindje koel en droog blijft tijdens de rit. Als de bekleding toe is aan een wasbeurt verwijder je deze eenvoudig van de stoel en was je deze in de wasmachine.

Lees onze hier meer over de verschillende Joie i-Spin 360 modellen. 

Voordeel: + i-Size (R129) + 90 graden draaibaar + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + inclusief base
Nadeel:  redelijk groot

Joi iSpin Safe

Joie i-Spin Safe i-Size Autostoeltje

  • Vanaf 0 mnd tot 4 jaar
  • Alleen achterwaarts!
  • 90 graden draaibaar

Waar te koop?

bol.com (€463,24)
babypark.nl (€359,99)
Laatst bijgewerkt: : juli 12, 2024 – 12:48 pm

Welke andere autostoelen uit groep 1 scoren ook goed? Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2024 groep 1 Peuter

De peuter autostoeltjes uit deze groep zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Deze groep wordt ook wel groep 1 genoemd. Hieronder de beste peuter autostoel. Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1. Ook gordelbevestiging hierin meegenomen.

1. Cybex Anoris T i-Size

Vanaf 15 maanden tot ca. 6 jaar / tot 115 cm
Met de rijrichting mee, Isofix, vangtafel 

beste peuter autostoel 2022De Cybex Anoris T heeft in mei het predicaat beste peuter autostoel ontvangen. Met het Cybex Anoris T i-Size Autostoeltje voorziet Cybex je van een compleet nieuw en verbeterd ontwerp. De nieuwe autostoel is uitgerust met de veiligste beschermsystemen om je kindje veilig van A naar B te brengen. Je kunt het autostoeltje gebruiken als je kindje 15 maanden oud is. Vanaf daar heb je jarenlang plezier van deze autostoel doordat hij meegroeit tot een leeftijd van 6 jaar. Niet alleen is de autostoel superveilig voor je kindje, hij is ook erg makkelijk in gebruik.

De ruime zitting is ergonomisch gevormd naar het lichaam van je kindje. Het lichaam wordt uiterst goed ondersteund en de zitting biedt je kindje voldoende beenruimte. De autostoel is in 3 standen te verstellen zodat je kindje comfortabel kan slapen tijdens de rit.

De stoel is vrij prijzig. Bedenk wel dat deze autostoel te gebruiken is tot een leeftijd van ongeveer 6 jaar. Daarnaast is de base inbegrepen. Je kunt hierna overstappen naar een stoelverhoger.

Voordeel: + Zeer veilig + 360 graden draaibaar + zeer goede afwerking + bekleding is te reinigen + groeit met je kindje mee  + inclusief Isofixbase
Nadeel:  zitje neemt veel ruimte in beslag  prijzig

beste peuter autostoel 2022

Waar te koop?

babypark.nl (€389,00)
Laatst bijgewerkt: : juli 12, 2024 – 12:47 pm

Welke peuter autostoelen scoren nog meer goed?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2024 groep 1/2/3

Autostoeltjes in deze categorie kunnen gebruikt worden voor zowel peuters als voor grotere kinderen. Als kenmerk hebben de stoeltjes voor de peuters een 5-puntsharnas of een vangtafeltje. Zodra ze hieruit zijn gegroeid maak je de kinderen met de autogordel vast. De Cybex Pallas G is de beste autostoel 2024 in de groep 2. Bekijk hier de Top 5 Isofix en Top 5 gordel.

1. Cybex Pallas G

Gebruik: vanaf 15 maanden tot ongeveer 12 jaar oud (9 tot 36 kg).
Installatie: Voorwaarts met vangkussen
Score ANWB: goed. Consumentenbond: Beste koop en Beste getest mei 2024

beste autostoel groep 2/3Met Cybex Pallas G i-Size autostoeltje is geschikt voor kinderen van 9-50 kg (15 maanden tot 12 jaar). Het veiligheidskussen en de Isofix bevestigingsmethode bieden extra veiligheid. Wanneer je kind 18 kg weegt (circa 4 jaar) kan het veiligheidskussen verwijderd worden.

Reizen wordt extra leuk voor je kindje in het Cybex Pallas G i-Size autostoeltje. Dankzij de ergonomische vorm, ruime zitting, de slaapstand en de zachte bekleding in prachtige kleuren zal je kind het prachtig vinden om in deze stoel te mogen zitten.

De slaapstand van deze groep 2/3/ autostoel is met één hand in te stellen. Ook kan het veiligheidskussen met één hand verwijderd worden. Ideaal, zo heb je altijd één hand vrij voor je kindje. Het ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je kindje het niet te warm krijgt in het Cybex Pallas G i-Size Autostoeltje.

Lees hier onze uitgebreide review over de Cybex Pallas G.

Voordelen: + iSize proef + jarenlang gebruiksplezier  + slaapstand + comfortabel zitgedeelte + Isofix (veilige installatie) +  Verwijderbare en wasbare bekleding

Nadelen:  Iets lastig monteren  – neemt veel ruimte in beslag

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2 incl gordelbevestiging.

beste autostoel groep 2/3

Cybex Pallas G i-Size Autostoeltje

Best getest ADAC / ANWB

Waar te koop?

bol.com
amazon.nl (€209,00)
Laatst bijgewerkt: : juli 12, 2024 – 12:55 pm

Welke meegroei autostoelen scoren nog meer goed?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2024 groep 2/3

Autostoeltjes in deze categorie kunnen gebruikt worden voor kinderen van ongeveer 3,5 jaar tot 12 jaar. Dit is de laatste groep in de reeks beste autostoel 2024. De Cybex Solution G-fix is de beste autostoel in groep 3. Bekijk hier de Top 5.

1. Cybex Solution G i-Fix autostoel (beste uit de test 2024)

 Gebruik: voorwaarts vanaf 3,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (15 tot 36 kg)| Installatie:Zowel Isofix als autogordel| I-Size: Ja Gewicht: 7,5 kg| Afmeting: Diepte 40,5 cm, Breedte: 59 cm, Hoogte: 59,5 cm | ADAC test: 1,7 (goed)

beste autostoel groep 3
De beste autostoel uit groep 3 is de Cybex Solutions G-Fix. Deze autostoel heeft het predicaat ‘beste uit de test’ en ‘beste koop’ ontvangen in de beste autostoel groep 3 van de Consumentenbond in mei 2024. Ook bij de ANWB komt deze stoel als één van de beste uit de test.

De Solution G i-Fix is de eerste stoel met hoge rug-booster die met één hand kan worden versteld in meerdere standen zodat het hoofdje van je kindje niet voorover kantelt. Het hoofd blijft zo in een veilige positie en voorkomt dat de nek wordt overbelast. De flexibele zijwanden zijn te verstellen waardoor het stoeltje zich aanpast naar de leeftijd en lengte van je kindje.

De autostoel groeit in hoogte en breedte automatisch met je kindje mee. Het luchtventilatiesysteem biedt je kindje een fijne zitplaats, ook tijdens warme dagen.

Het Linear Side Protection System Plus biedt de beste bescherming bij een zijwaartse botsing. Deze absorbeert tot wel 20% van de kracht, waarbij de schokabsorberende schaal deze kracht op een veilige manier neutraliseert.

Lees onze hele review over de Cybex Solution G I-Size

Voordelen: I-size best getest 2024 gebruiksvriendelijk stoelhoes is makkelijk te verwijderen

Nadelen: Wel moet opgemerkt worden dat dit een vrij breed autostoeltje is. Neemt dus behoorlijk wat ruimte in op de achterbank.

beste autostoel groep 3

Cybex Solution G i-Fix Autostoel

Beste geteste autostoel met Isofix. Gordel bevestiging is ook mogelijk.

Waar te koop?

bol.com
amazon.nl (€159,00)
Laatst bijgewerkt: : juli 12, 2024 – 12:33 pm

Welke autostoelenautostoelen uit groep 2/3 scoren nog meer goed? Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Hoe worden autostoelen getest?

Graag laten wij zien aan de hand van een video hoe door o.a. de Consumentenbond en de ADAC/ANWB autostoelen worden getest. Hiermee krijg je een beter beeld van de test en kun je zelf beoordelen of je waarde hecht aan het oordeel.

  • Vanaf 0 mnd tot 4 jaar
  • Alleen achterwaarts!
  • 90 graden draaibaar

Waar te koop?

bol.com (€463,24)
babypark.nl (€359,99)
amazon.nl (€459,26)
Laatst bijgewerkt: : juli 12, 2024 - 12:48 pm

Beste geteste autostoel met Isofix. Gordel bevestiging is ook mogelijk.