beste autostoel

Beste autostoel 2021: Zoals je wellicht al gemerkt hebt; er zijn tal van soorten autostoelen online en in de winkels verkrijgbaar. Maar welke autostoel is het beste voor jullie kindje? De keuze van de autostoel hangt vooral af van de jullie eisen (veiligheid), wensen en het soort auto waarin jullie rijden. Vooral de veiligheid en lengte staan voorop bij aanschaf van de beste autostoel voor jullie kind. Je snapt daarom wel dat de beste autostoel voor iedereen anders is.

Met dit artikel proberen we je online een zo goed mogelijke keuze te laten maken voor de beste autostoel. Dit doen we door eerst te bepalen tot welke groep jullie kindje behoort of gaat behoren volgens de nieuwe I-Size norm. Vervolgens kijken we naar de soort bevestiging van de autostoel in de auto (Isofix of autogordel). Tot slot benoemen we de beste autostoel in de betreffende groep gebaseerd op de testen van de Consumentenbond en de ANWB.

Welke groep autostoel behoort jullie kindje?

Achteruitkijkend
Sinds 2013 is besloten dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend te vervoeren. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dat is dus groep 0 + met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.

Autostoelen worden ingedeeld in groepen. Met behulp van onderstaande schema kun je zien in welke groep jullie kindje valt met betrekking tot een autostoel. Deze groepsindeling wordt gebruikt door de fabrikanten van autostoelen. Denk aan Maxi-Cosi, Cybex, Nuna, BeSafe en Safety First.

autostoeltjes indeling

Beste autostoel voor lange termijn of korte termijn?

Jullie kunnen een autostoeltje aanschaffen voor de eerste 18 maanden. Voordeel van deze autostoeltjes is dat ze bijna allemaal vast te klikken zijn op de kinderwagen, de zogenaamde maxi-cosi.

Je kunt ook een autostoel in groep 0+ en 1 kopen die gelijk voor een langere periode meegaat. Deze groep autostoel is zowel voor- als achterwaarts te installeren. Achterwaarts voor die eerste 15 maanden en voorwaarts tot een leeftijd van 3, 4 of zelfs 7 jaar. Voordeel is dat je op langer termijn goedkoper uit bent. Nadeel van deze autostoel is dat je deze niet op je kinderwagen kunt plaatsen. Het is geen zogenoemde maxi-cosi. Wij adviseren voor het eerste jaar een baby autostoel aan ge schaffen. Je kunt zo veel handiger en veiliger jullie baby vervoeren, ook buiten de auto.

Peuter-/kinderstoeltjes uit autostoel groep 2 kunnen geschikt zijn voor kinderen van 1 jaar tot 12 jaar (van 9 tot 36 kg). Soms al vanaf 9 maanden. Voordeel van deze zitjes is de lange gebruiksduur door de combinatie van groep 1 met groep 2/3.

Welk beste autostoel past in jullie auto?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size).

Bij auto’s van voor 2006 ontbreekt vaak Isofix. De autostoel dienen dan vastgezet te worden met autogordels. Je zult dus opzoek moeten gaan naar een goede autostoel die ook door middel van gordels vastgezet dient te worden.

Weet je niet zeker of je auto over Isofix geschikt? Je vindt de Isofix bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien. Je kunt dit makkelijk nagaan door het symbool. Soms zijn ze aangeduid met een labeltje of anders een knoopje.

Isofix beste keuze autostoelBeschikt de auto over Isofix? Dan kun je een autostoel aanschaffen die door middel van het Isofix systeem vastgemaakt kunnen worden. Je kunt trouwens zo goed als alle Isofix-autostoeltjes ook bevestigen met de autogordel in plaats van met de Isofix-bevestigingspunten. Op die manier kun je deze autostoeltjes toch bevestigen in alle auto’s. Ook als je een nieuwe auto koopt in de toekomst die wel over Isofix beschikt.

Lees hier meer over de keuze tussen Isofix of gordelbevestiging.

Lees de recente autostoel testresultaten

Wat helpt bij het kiezen van een goede autostoel zijn testresultaten bekijken van de Consumentenbond of de ANWB. Als een autostoel goed door de test komt, dan lees je dit vaak ook bij de productinformatie. Helaas lees je niet als de autostoel minder goed uit de test komt. Laat je ook niet misleiden door de goede reviews op basis van de wasbaarheid, het gewicht en de kleur van de autostoel. Uiteindelijk is de veiligheid het meest belangrijk. Die kan helaas niet door ouders getest worden. Natuurlijk is het fijn als de autostoel daarnaast makkelijk schoon te maken is en rugklachten voorkomt.

Bekijk hieronder per groep de beste autostoel gebaseerd op de testen van de Consumentenbond, de ANWB en reviews. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste testen zijn van mei 2021.

Beste autostoel 2021 groep 0

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Deze isofix base zit bij sommige autostoelen al inbegrepen, maar bij heel veel baby autostoelen niet. Lees hier meer over de beste isofix bases. Gelukkig kun je deze base ook gebruiken voor het opvolgende peuter autostoeltje.

1. Maxi Cosi Coral  uitneembare soft carrier

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot circa 12 maanden
Tegen de rijinrichting mee met gordel of isofix

beste autostoel 2021Eén van de beste autostoelen is de Maxi Cosi Coral Het autostoeltje is het eerste autostoeltje waarmee je jouw baby dichtbij kan dragen in de uitneembare en lichtgewichte soft carrier. Je hoeft dus niet de hele autostoel eruit te halen. Super handig! Zo heb je een stuk minder gewicht te sjouwen. De stoel scoort bij de Consumentenbond zeer goed. Bij de ANWB staat dit stoeltje op nummer 2. 

De Maxi-Cosi Coral voldoet aan de laatste i-size veiligheidsnorm in combinatie met de Maxi-Cosi FamilyFix3. De baby autostoel is voorzien van Side Protection System dat optimale bescherming biedt bij een zijdelingse botsing.

De Maxi-Cosi Coral autostoel is eenvoudig en makkelijk te installeren in de auto. Je bevestigd de Maxi-Cosi FamilyFix3 aan de Isofix bevestigingspunten in je auto, vervolgens klik je de Coral op de basis en je kunt de auto starten. Beschik je niet over bevestigingspunten in de auto? dan kan je de Maxi-Cosi Coral ook vastmaken met autogordels. Het Coral baby autostoeltje wordt altijd tegen de rijrichting in bevestigd.

360 draaibare uitvoering?

Wil je dat de Maxi Cosi Coral draaibaar is? Dan kun je kiezen voor de Maxi Cosi Coral 360. Het stoeltje kun je op de FamilyFix360 base klikken waarmee je eenvoudig het stoeltje naar je toe draait. Heel handig met in en uit de auto tillen van je kindje. De auto moet wel over Isofix beschikken.Bekijk deze uitvoering van de stoel bij Babypark.

Voordeel: + i-Size (R129) Je kan je kindje in de soft carrier dragen en dichtbij je houden + weinig kans incorrecte installatie hoes kan in de wasmachine + goede afwerking + comfortabele zithouding + eventueel draaibaar met de 360 uitvoering.

Nadeel: Stoeltje vraagt veel ruimte in de auto. Kind heeft beperkt uitzicht naar buiten. – Prijzig

Maxi Cosi Coral is te koop bij o.a.: Babypark, Prenatal, Bol.com.

Welke baby autostoelen staan er nog meer in de top 5?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier
Beste autostoel 2021 groep 0+/1

Groep Baby/Peuterstoeltjes. Je kunt al vanaf de geboorte kiezen voor een autostoel groep 1. De autostoelen uit deze groep zijn geschikt voor kinderen van 0 tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Voordeel is dat je voor de komende jaren geen geld voor een nieuwe autostoel hoeft uit te geven. Nadeel van een autostoel groep 1 is dat bijna alle goede zitjes niet in een kinderwagen geklikt kunnen worden. Hieronder de beste autostoel uit deze groep 1. Bekijk de gehele Top 10 beste autostoel groep 1 hier waar we ook de beste autostoel met gordelbevestiging bespreken.

1. Cybex Sirona M2 i-Size + Base M i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

beste autostoel groep 1Deze Cybex I-Size autostoel uit de beste autostoel groep 1 wordt heel goed beoordeeld door gebruikers. Groot pluspunt van deze Cybex is dat de stoel zowel voorwaarts als achterwaarts gemonteerd kan worden. De stoel scoort bij de ANWB en Consumentenbond goed op veiligheid. Deze stoel heeft in combinatie met de M base in 2021 het predicaat beste koop autostoel ontvangen van de Consumentenbond. In de voorste positie wordt het kind vastgezet met een traploos instelbaar opvanglichaam.

Bundel:

De bijbehorende Cybex M base is apart verkrijgbaar bij de meeste babywinkels. Bij een aantal babywinkels wordt de autostoel ook inclusief base geleverd. Deze bundel is soms goedkoper dan de M base los te kopen.

Pink or Blue: Klik hier voor de bundel
Babypark: Klik hier voor de bundel.

Draaibare uitvoering

Heb je de voorkeur voor een draaibare autostoel? Dan kun je eventueel kiezen voor de Cybex Sirona Z. Dit autostoeltje komt het beste uit de test van de Consumentenbond en heeft ook het predicaat beste autostoel ontvangen. Grote voordeel van een draaibare stoel is dat de rug minder wordt belast bij het in en en uit de auto tillen van jullie kindje. De stoel is wel een stuk prijziger. Klik hier voor de prijs. Voor deze draaibare uitvoering dien je ook apart de Z base aan te schaffen.

Voordeel: + i-Size (R129) + eenvoudig te reinigen + goede afwerking + 2 richtingen mogelijk + best getest 2021
Nadeel : veel ruimte in beslag exclusief base prijzig vanwege de base exclusief base

Welke andere autostoelen uit groep 1 scoren ook goed?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2021 groep 1 Peuter

De peuter autostoeltjes uit deze groep zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Deze groep wordt ook wel groep 1 genoemd. Hieronder de beste peuter autostoel. Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1. Ook gordelbevestiging hierin meegenomen.

1. Kiddy Phoenixfix 3 beste peuter autostoel

Gebruik:  Vanaf 1 jaar tot 4 jaar / tot 105 cm
Met de rijrichting mee

beste peuter autostoelKiddy Phoenixfix 3 staat op nummer 1 bij de Consumentenbond in de categorie beste peuter autostoel. Ook bij de ANWB staat de stoel op nummer 1. Deze stoel heeft als kenmerk dat het geen harnasje heeft, maar een vangtafeltje. Dit is een kussentje dat op de schoot en tegen de buik van het kindje wordt bevestigd. Sommige ouders vinden het lastig om te bepalen hoe strak het vangtafeltje tegen de buik aan moet. Het kussentje kan tevens als gebruikt worden op een dutje op te doen. Vastzetten kan met een 3-puntsgordel en het heeft ook Isofix bevestigingspunten.

Niet iedere peuter accepteert de aanwezigheid van een vangtafeltje. Als tip willen wij meegeven om de stoel voor de koop uit te proberen.

Slecht verkrijgbaar helaas. Wordt momenteel ook door Amazon.nl aangeboden.

Welke peuter autostoelen scoren nog meer goed?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2021 groep 2

Autostoeltjes in deze categorie kunnen gebruikt worden voor zowel peuters als voor grotere kinderen. Als kenmerk hebben de stoeltjes voor de peuters een 5-puntsharnas of een vangtafeltje. Zodra ze hieruit zijn gegroeid maak je de kinderen met de autogordel vast. De Kiddy Guardianfix 3 is de beste autostoel in de groep 2. Bekijk hier de Top 5 Isofix en Top 5 gordel.

Kiddy Guardianfix 3

Gebruik: vanaf 1,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (9 tot 36 kg).
Installatie: Voorwaarts met vangkussen

autostoel groep 2Dit stoeltje uit autostoel groep 2 heeft als predicaat ‘de beste uit de test‘ ontvangen van de Consumentenbond in 2021. Ook bij de ANWB komt de stoel goed uit de test.

Voordeel van deze veilige autostoel is dat hij een hele lange periode gebruikt kan worden. Vanaf 1,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (9 tot 36 kg). Het voorwaarts gericht zitje wordt vastgezet met een 3-puntsgordel en heeft ook Isofix bevestigingspunten. Dit verhoogt de zijdelingse stabiliteit en voorkomt dat het zitje kantelt in bochten. De stabiliteit kan soms verbeterd worden door de hoofdsteun van de auto te verwijderen of omgekeerd te plaatsen.

Niet alle kinderen vinden de vangtafel comfortabel, daarom is het verstandig om dit eerst uit te proberen voordat u het zitje koopt.

Benieuwd hoe de top 5 in deze groep eruit ziet? Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2 incl gordelbevestiging.

Welke meegroei autostoelen scoren nog meer goed?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier

Beste autostoel 2021 groep 3

Autostoeltjes in deze categorie kunnen gebruikt worden voor kinderen van ongeveer 3,5 jaar tot 12 jaar. Dit is de laatste groep in de reeks beste autostoel 2021. De Cybex Solution M-fix is de beste autostoel in de groep 3. Bekijk hier de Top 5.

1. Cybex Solution M-fix SL autostoel (beste uit de test)

Gebruik: vanaf 4 jaar tot ongeveer 12 jaar oud

Cybex Solution M-fixDe Cybex Solution M-fix SL staat op nummer in 1 bij de ANWB uit de autostoel groep 3 en is bij de Consumentenbond samen met de Cybex S-Fix de beste uit de test. De Cybex Solution M-Fix SL is een veilige en comfortabele autostoel. Dankzij het extra zachte, brede en diepe zitkussen heeft je kindje in deze stoel lekker de ruimte. Dankzij het verstelbare veiligheidskussen kan je kindje veilig slapen, omdat dit kussen voorkomt dat het hoofdje naar voren valt.

De hoofdsteun is in 12 standen verstelbaar waardoor je kindje lang gebruik kan maken van de autostoel. De autostoel kan met behulp van Isofix of met de autogordel in de auto bevestigd worden en is uitgerust met het Linear Side-impact Protection systeem.

Verschil tussen de soorten Cybex?  De Cybex X autostoelen zijn de meest basis uitvoeringen van de Pallas autostoeltjes. De M autostoelen hebben in de meeste gevallen dezelfde stof als de X autostoelen, maar zijn een stuk minder breed dan de X-line. Bovendien hebben de autostoelen in de M-line een ventilerende kuip. De S-line is erg smal maar heeft meer binnenruimte dan de X- en M-line. De autostoel neemt de minste ruimte in de auto in, maar je kindje heeft het meeste zitruimte. De zitting is breder en dieper waardoor er een betere pasvorm ontstaat. Ook de slaapstand, verstelbare hoofdsteun en de geïntegreerde zij-bescherming zijn voordelen van de S-line. 

Welke autostoelenautostoelen uit groep 3 scoren nog meer goed?
Bekijk de top 5 Isofix of gordel hier
Hoe worden autostoelen getest?

Graag laten wij zien hoe door o.a. de Consumentenbond autostoelen worden getest. Hiermee krijg je een beter beeld van de test en kun je zelf beoordelen of je waarde hecht aan het oordeel.