fbpx

Autostoel met ligstand, welke komt als beste uit de test?

Ben je van plan om lange autoritten te maken met de baby of vind je het lastig om je (eindelijk) slapende baby te verplaatsen naar de reiswieg of ledikant? Overweeg dan een autostoel met ligstand of een auto bedje. Onderzoek toont aan dat plat liggen de gezondste houding is voor pasgeborenen als ze slapen of langere tijd stil liggen.

Traditionele rechtopstaande autostoeltjes uit groep 0+ zijn volkomen veilig en voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen voor autostoeltjes. Deskundigen adviseren echter over het algemeen om baby’s niet langer dan 2 uur achter elkaar in een rechtopstaand autostoeltje te laten zitten. Dit is inclusief de tijd dat je kindje in een kinderstoel, hangmatje of ander stoeltje zit. Pasgeborenen moeten elke 30 minuten uit hun autostoeltje worden gehaald.

Dit inzicht heeft autostoelfabrikanten ertoe aangezet om liggende autostoeltjes te ontwerpen die volledig achterover leunen. Deze autobedjes gebruikt kunnen worden vanaf de geboorte totdat uw kleintje ongeveer 13 kg weegt.

Plaats nooit de reiswieg op de acherbank

Gebruik NOOIT de kinderwagenbak op de achterbank, ook niet wanneer die met gordels is vastgezet. Die biedt geen enkele bescherming bij een botsing. 

Beter ademen en voorkomt wegzakken

De platliggende positie is niet alleen een comfortabelere keuze. Het biedt baby’s een natuurlijkere slaaphouding, waardoor ze gemakkelijker kunnen ademen en wegzakken in het autostoeltje wordt voorkomen. Bovendien is het vriendelijker voor hun ruggengraat en heupen, waardoor het risico op heupproblemen wordt verminderd.

Autostoeltjes met een vlakke ligstand zijn ook ideaal als je jullie baby graag in het autostoeltje wilt houden wanneer je hem of haar uit de auto haalt om bij iemand op bezoek te gaan of uit eten gaat in een restaurant zonder dat je de kinderwagen mee hoeft te nemen. Dit zijn namelijk uitstapjes waar veel ouders ongemerkt de grens van 2 uur overschrijden.

Waar moet je opletten bij een auto bedje met ligstand?

Het grootste nadeel van een autobedje is dat het misschien net meegaat tot je baby ongeveer 6 maanden oud is. Dus qua prijs-kwaliteitverhouding niet echt geweldig. Een autostoel met ligstand biedt vaak net geen vlakke lighouding, maar kan wel in een ligstand van 157 graden worden gezet en gaat 1 tot 1,5 jaar mee. 

Iets waar je op moet letten voordat je dat de autostoel met ligstand aanschaft is of deze wel in de auto past. Als de stoel namelijk helemaal in de ligstand wordt gezet, neemt deze ook veel ruimte in op de achterbank. De passagiersstoel zal een heel stuk naar voren moeten. Dit heb je minder met een auto reiswieg omdat deze dwars op de achterbank wordt geïnstalleerd, maar ook deze is vrij breed. Zie foto hieronder: 

foto van een auto reiswieg in auto

Welke autostoel met ligstand is als beste getest?

Er zijn een aantal autobedjes en autostoelen met ligstand die goed tot zeer goed uit testen van de ADAC, de ANWB en de Consumentenbond naar voren komen. De best geteste autostoel met ligstand is de Maxi Cosi Jade. Ook andere autostoelen komen veilig uit de test. Wij hebben de beste op een rijtje gezet.

Beste autostoel met ligstand en bijna vlakke ligstand

Niet alle autostoelen kunnen volledig plat en hebben een ligstand van 157 graden. Hoewel het niet volledig plat is, is het al wel een heel stuk comfortabeler en beter voor de ademhaling, het ruggetje en de heupjes. Sommige autostoelen kunnen wel buiten de auto helemaal plat zoals de nieuwe Cybex Cloud T. Alleen de echte reiswiegen zoals de Maxi Cosi Jade, Joie Calmi en de Jané Matrix Light kunnen volledig plat.

Autostoel / Reiswieg:
Type stoel:
Ligpositie:
Auto reiswieg
ADAC: 1,5
180 graden
2. Nuna ARRA Next
Licht stoeltje
Autostoel
ADAC: 1,8
157 graden
Autostoel
ADAC: 1,7
157 graden
Autostoel
ADAC: 1,7
180 buiten de auto
bijna plat in de auto
Autostoel incl. base
ADAC 1,8
157 graden
Auto reiswieg
ADAC 2,2
180 graden
Auto reiswieg
ADAC: 2,8
180 graden

1. De Maxi Cosi Jade auto bedje 

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden |Installatie: Isofixbase | I-Size: Ja Gewicht: 5,9 kg| ADAC test: 1,5 (zeer goed)| Ligstand: Geheel vlak

autostoel met ligstand JadeWil je je kindje helemaal liggend vervoeren? Maxi Cosi heeft ook een reiswieg ontworpen die veilig vervoerd kan worden in de auto. Wel in combinatie met de FamilyFix 3 base! De reiswieg staat op nummer 1 bij de Consumentenbond.

Deze Maxi Cosi Jade biedt jullie kindje het ultieme comfort tijdens het slapen. De reiswieg is voorzien van een zacht matrasje en een afneembaar dekje. Ook zit er een verkleiner bij voor je pasgeboren kindje die niet alleen zorgt voor veiligheid, maar ook voor een geborgen gevoel.

De Jade reiswieg is uniek in zijn soort. De Maxi Cosi Jade is namelijk de eerste R129-compatibele (iSize goedgekeurd) reiswieg om te reizen met een baby in de auto.

Zo kan je kindje ongestoord blijven slapen, waar je ook naar toe gaat. Met behulp van de Maxi Cosi FamilyFix 3 klik je de reiswieg eenvoudig vast op de base met de Click & Go-bevestiging en kan je op pad met je kleintje.

In de reiswieg zit een 3-punts gordeltje waarin je je kindje vastzet, als je de reiswieg in de auto zet. Wanneer je de reiswieg als een kinderwagen gebruikt, dan zijn de gordeltjes eenvoudig te verwijderen.

De reisiweg met de Maxi Cosi kinderwagens Lila, Nova en Adorra te combineren.

Tip: Voor het opvolgende autostoeltje is aan te raden om voor de Maxi Cosi Pearl iSize Smart of Pro te gaan.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijk te installeren + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters + totaal vlakke lighouding + onderdeel van reissysteem 
Nadelen: neemt veel ruimte in beslag korte gebruiksduur exclusief base

Maxi-Cosi Jade

Waar te koop?

bol.com (€170,65)
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:13 pm

Maxi-Cosi FamilyFix 3

Maxi-Cosi FamilyFix 3

Geschikt voor Maxi Cosi: – Jade – Coral – Rock – Pebble Pro – Pearl Pro 2 i-Size – Pearl Smart – Tinca – CabrioFix i-Size

Waar te koop?

amazon.nl (€129,00)
bol.com (€141,70)
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:13 pm

2. Nuna Arra Next met ligstand

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 15 maanden |Installatie: Isofixbase | I-Size: Ja Gewicht: 3,5 kg| ADAC test: 1,8 (zeer goed) Ligstand: 157°

autostoel met ligstand De bekroonde ARRA autostoeltje beschikt over de nieuwste ECE-R129 (i -Size) standaard en heeft de beoordeling ‘Goed’ gekregen van ADAC. Dit model heeft in 2020 ook de opmerkelijke Red Dot Product Design Award gewonnen, die alleen wordt uitgereikt aan producten die blijk geven van uitzonderlijke ontwerpkwaliteit en innovatie.

Als het op design aankomt, heeft het Nuna ARRA Next autostoeltje drie handige ligposities. De meest platte ligstand van 157 graden zorgt ervoor dat je baby comfortabel kan liggen tijdens langere autoritten.

De ISOFIX-basis (apart verkrijgbaar) heeft een draaifunctie van 360 graden en maakt deel uit van het complete Nuna Mixx Next-reissysteem, dat de eerste vier jaar verschillende autostoelen aanbiedt. Bovendien past De Nuna Arra Next met adapters ook in een groot aantal andere reissystemen.

Met een gewicht van slechts 3,5 kg is dit platliggende autostoeltje het lichtste op onze lijst en een goede keuze als je het autostoeltje regelmatig van de auto naar de kinderwagen en weer terug verplaatst. Hij weegt echter iets meer (ongeveer 3,9 kg) met de baby-inzet en de zonnekap eraan bevestigd.

Voordelen + I-size veilig met Isofixbase  + Grote zonnekap + Optimale zijwaartse bescherming + Indicators voor correcte installatie + Licht in gewicht

Nadelen: – Geleverd zonder base en adapters niet helemaal plat

Nuna Arra next i-size

Waar te koop?

babyplus.nl (€299,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:12 pm

Nuna Base™ Next

Nuna Base™ Next

360º draaibaar

Waar te koop?

bol.com (€239,00)
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:13 pm

3. Joie Signature i-Level Recline

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 15 maanden |Installatie: Isofixbase | I-Size: Ja Gewicht: 5,2 kg| ADAC test: 1,7 (zeer goed) Ligstand: 157°

Joie i-Level Recline De Joie Signature i-Level Recline is ontworpen om te voldoen aan de strenge i-Size-voorschriften (R129) en is een naar achteren gericht zitje dat een bijna platte ligpositie van 157 graden biedt voor je kleintje.

Als onderdeel van het luxe Joie Signature assortiment beschikt dit autostoeltje over fijne kenmerken met (veganistisch) leren details op het harnasje, een afneembare zonnekap die kan worden opengeritst en verder kan worden uitgetrokken, plus een stevig leren anti-slip handvat voor gemakkelijk dragen.

De Joie Signature i-Level Recline wordt geleverd met tal van veiligheidsvoorzieningen. Naast de verbeterde bescherming tegen zijdelingse botsingen, heeft dit autostoeltje met ligstand meerdere lagen traagschuim die een goede hoeveelheid demping bieden.

De TriProtect-hoofdsteun (bestaande uit drie lagen speciale materialen die energie absorberen tijdens een botsing) heeft zeven verstelbare hoogtes die met je kindje meegroeien. De ‘Goede’ ADAC-beoordeling benadrukt ook hoe eenvoudig het is om de hoogte van de harnasriemen aan te passen met een centrale verstelknop.

De stoel kan alleen worden geïnstalleerd met een base zoals de i-Base Encore (apart verkrijgbaar) via de ISOFIX-connectoren in jullie auto. Hoewel de base afzonderlijk wordt verkocht, is deze compatibel met ten minste vier andere Joie-autostoeltjes, waardoor je jaren lang plezier kunt hebben van de base en het opvolgende autostoeltje.

Voordelen + I-size veilig + Optimale zijwaartse bescherming + neemt weinig ruimte in beslag + makkelijk te installeren + mooi design + onderdeel van en reissysteem 

Nadelen: – Geleverd zonder base en adapters zwaar niet volledig plat

Joie I-Level Recline Autostoeltje Eclipse

Waar te koop?

bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:11 pm

Joie I-Base Encore

Waar te koop?

amazon.nl (€231,56)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:12 pm

4. CYBEX Cloud T autostoel met ligstand

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 24 maanden |Installatie: Isofixbase (base is niet ingegrepen) | I-Size: Ja Gewicht: 4,3 kg| ADAC test: 1,7 (zeer goed) |Ligstand: volledig plat buiten de auto en binnen in de auto bijna plat.

Winnaar van de ADAC-test 2023. De CYBEX Cloud T i-Size autostoel voor baby’s is de ultieme allrounder. In combinatie met de Base T kan de autostoel voor baby’s achterover leunen voor comfortabele ritten. Buiten de auto kan het worden gebruikt met een kinderwagen als onderdeel van een reissysteem en biedt het maximaal comfort dankzij de vlakke positie.

Luchtventilatie rondom zorgt voor een constant aangename zittemperatuur in alle seizoenen. En door 180° draaien kan je de autostoel naar de autodeur draaien, voor makkelijk in- en uitstappen. De base ook voor het opvolgende autostoeltje te gebruiken. Zo heb je jaren lang plezier van de base.

Het Cybex zitje is optioneel verkrijgbaar met een extra sluiting op het harnas (“SensorSafe”), die via Bluetooth aan een mobiele telefoon kan worden gekoppeld. Het ‘SensorSafe’-systeem waarschuwt ouders als ze hun kind per ongeluk alleen in de auto achterlaten.

Voordeel: + i-Size (R129) + base is voor opvolgend stoeltje te gebruiken + weinig kans incorrecte installatie hoes kan in de wasmachine + goede afwerking + comfortabele vlakke lighouding buiten de auto + 180 graden draaibaar + winnaar ADAC test 2023 + Sensor Safe

Nadeel:   iets Prijzig, maar lange gebruiksduur geleverd zonder base groot

5. Maxi Cosi Marble autostoel met  ligstand

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 18 maanden |Installatie: Isofix (base is ingegrepen) | I-Size: Ja Gewicht: 5,7 kg| ADAC test: 1,8 (zeer goed) |Ligstand: 157°

beste maxi cosi Ga je voor een uiteindelijk tevreden baby? Het is mogelijk dankzij de 157 ° bijna plat liggende positie van de Marble. Biedt het beste slaapcomfort, zowel binnen als buiten de auto. En dat niet alleen: het autostoeltje zorgt met zijn liggende positie ook voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Dankzij de Maxi-Cosi Marble Essential hebben ze alle comfort en ondersteuning die ze nodig hebben.

Het Maxi-Cosi Marble autostoeltje is eenvoudig en makkelijk te installeren in de auto. Je bevestigd de meegeleverde base aan de Isofix bevestigingspunten in je auto, vervolgens klik je de Marble Essential op de basis en je kunt de auto starten. Het Marble Essential baby autostoeltje wordt altijd tegen de rijrichting in bevestigd.

De stoel heeft een zeer goede score bij ADAC/ ANWB.

Voordelen: + i-Size (R129) + Inclusief base + bijna platte ligstand + makkelijk te installeren

Nadelen: – Base is niet meer voor opvolgende stoel te gebruiken Stoel is niet draaibaar niet volledig plat groot en zwaar om te dragen 

Maxi-Cosi Marble i-Size

Waar te koop?

amazon.nl (€279,55)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:12 pm

6. Joie Calmi auto reiswieg

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden (tot 70 cm)|Installatie: Isofixbase | I-Size: Ja Gewicht: 3,4 kg| ADAC test: 2,2 (goed)| Ligstand: Geheel vlak

Joie Calma auto reiswieg Deze auto reiswieg kun je niet alleen in de auto gebruiken als autostoeltje vanaf de geboorte, maar kan ook gebruikt worden op de Joie kinderwagens Finiti, Aeria en Versatrax. Hierdoor kun je snel overstappen van de auto naar de kinderwagen, maar bespaar je ook geld op een reiswiegje. Je baby kan onderweg helemaal plat liggen. 

De Joie Calmi klik je vast op de base i-Base Encore base (apart verkrijgbaar) via Isofix in jullie auto. Deze base is ook te gebruiken voor minstens 4 andere Joie autostoeltjes. Zo heb je nog jaren plezier van de 360 graden base. 

De auto reiswieg is in 2020 getest door de ADAC en heeft een voldoende ontvangen. De stoel scoort zeer goed op bij een botsing van opzij. Bij een frontale botsing scoort de stoel minder goed. Er is voldoende ruimte aanwezig in het reiswiegje en de gordels zitten goed. Waar je op met letten is dat de reiswieg groot en breed is. De stoel is gelukkig niet zwaar wat het makkelijk draagbaar maakt.   

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijk te installeren + onderdeel van en reissysteem + totaal vlakke lighouding + licht in gewicht 
Nadelen: neemt veel ruimte in beslag korte gebruiksduur exclusief base

Joie Calmi Auto Reiswieg

Waar te koop?

bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:11 pm

Joie I-Base Encore

Waar te koop?

amazon.nl (€231,56)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:12 pm

7. Jané Matrix Light II

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden |Installatie: Isofixbase (base is niet ingegrepen) of gordel | I-Size: Nee Gewicht: 5,3 kg| ADAC test: 2,8 (ruim voldoende) |Ligstand: volledig plat

autostoel met ligstandDe Matrix Light 2 is een reiswieg / autobed die de mogelijkheid biedt, je baby zittend of compleet liggend te transporteren, waarbij beide posities geschikt zijn voor vervoer in de auto. De nieuwe Matrix Light 2 presenteert zich nu 20% lichter. Meer diepte en binnenbreedte in de Matrix Light 2 zorgen voor meer comfort en meer veiligheid in geval van een ongeluk. Deze reiswieg kan zowel met gordel als met de isofix base vastgezet worden waarbij Isofix de voorkeur heeft.

De stoel kun je gewoon kopen, maar via Reiswieg.nl kun je de Jane ook huren. Bekijk de beste reiswiegen hier.

Als je het autostoeltje veel wisselt tussen auto’s kun je de stoel eventueel ook vastzetten met het vijfpuntsgordelsysteem dat is ontworpen met duurzame, langere riemen om het stevig zijwaarts vast te zetten.

Eén ding om in gedachten te houden is dat de ligpositie behoorlijk wat ruimte in beslag neemt op de achterbank, ongeacht of deze met of zonder ISOFIX is vastgezet, omdat er twee veiligheidsgordels nodig zijn die door clips aan weerszijden van de stoel worden geleid.

Zodra je kindje meer dan 10 kg weegt, kan deze ruime reiswieg worden omgebouwd tot een rechtopstaand autostoeltje, ontworpen met een gepatenteerd Pro-Fix-systeem dat het autostoeltje met slechts één beweging vergrendelt en ontgrendelt.

Voordeel:  + wieg en autostoel in één + pas in iedere auto  + makkelijk te tillen + R44 goedgekeurd + inclusief base

Nadeel:   iets groter dan een autostoel met ligstand prijzig geen i-size

Jane Matrix Light 2

Waar te koop?

bol.com (€214,80)
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 – 6:12 pm

Wat is een autobedje?

Een autostoeltje met ligstand, ook wel auto bedje of reiswieg autostoeltje genoemd, is een type autostoeltje dat speciaal is ontworpen om pasgeborenen en baby’s tijdens autoritten een veilige en comfortabele ligpositie te bieden.

In tegenstelling tot traditionele rechtopstaande autostoeltjes, die baby’s in een half ronde of rechtopstaande positie houden, zorgen liggende autostoeltjes ervoor dat baby’s plat of bijna plat op hun rug kunnen liggen.

Deze positie bootst de natuurlijke slaaphouding van baby’s na en heeft verschillende voordelen. Zo biedt de autostoel met ligstand betere ondersteuning aan de wervelkolom en heupen, een betere ademhaling en een verminderd risico op heupdysplasie.

Autostoeltjes met ligstand zijn geschikt vanaf de geboorte en zijn vooral nuttig tijdens langere autoritten. Baby’s kunnen comfortabel slapen en in een veilige autostoel. Sommige platliggende autostoelen, zoals de Jané Matrix Light 2, kunnen zelfs worden omgebouwd tot een reiswieg, waardoor je ook een veilige slaapomgeving buiten de auto voor je baby creëert. 

Vanaf welke leeftijd hoeven baby’s niet plat te liggen?

Baby’s hoeven doorgaans niet langer plat in een volledig liggende positie te liggen als ze zelfstandig rechtop kunnen zitten. Dit is meestal tussen de leeftijd van vijf en zeven maanden. 

Slaapt je baby net, of zit je kleintje lekker in de auto? Laat je baby dan nooit alleen in de auto achter! Zeker als de auto in de zon staat is dat gevaarlijk. Kinderen krijgen het snel te warm: ze raken oververhit. Het heeft geen zin om een raam open te zetten in een auto die in de zon staat. Dit helpt namelijk niet. De temperatuur in de auto gaat toch omhoog. En dat kan gevaarlijk zijn voor je baby. Lees hier meer tips over een slapende baby in de auto. 

Heb ik ook nog een reiswieg nodig als we een autostoel met ligstand hebben?

Wij adviseren om geen extra reiswieg aan te schaffen als je al in het bezit bent van een auto reiswieg. Als je een autostoel met ligstand hebt aangeschaft is een reiswieg wel aan te raden. Hierin ligt je kindje namelijk helemaal plat en zitten er geen gordeltjes in de weg. 

Is een auto reiswieg veilig net zo veilig als een autostoel?

Over het algemeen komen baby autostoeltjes met ligstand beter uit de test dan auto reiswiegen met uitzondering van de Maxi Cosi Jade. De Maxi Cosi Jade ontvangt een goede ADAC-score en is de meest veilige auto reiswieg van dit moment. Lees er meer over op de website van de Consumentenbond. 

3.3/5 - (23 stemmen)

Waar te koop?

amazon.nl (€279,55)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : april 23, 2024 - 6:12 pm