fbpx

Nieuwe autostoeltjes getest door de ADAC / ANWB mei 2024

Als ouders en grootouders weet je dat jullie kindje alleen veilig kan worden vervoerd in een autostoeltje dat geschikt is voor zijn of haar leeftijd en lengte. Maar als leek kun je uiteraard niet beoordelen welk kinderzitje de beste bescherming biedt bij een ongeval. Om daar achter te komen, test de ADAC ieder half jaar nieuwe kinderzitjes in alle maten op veiligheid, bediening, ergonomie en schadelijke stoffen. In dit artikel bespreken we de resultaten van de laatste test uit mei 2024. We benoemen de best geteste autostoelen per groep en ook de slechts geteste autostoelen uit de test. 

Het resultaat uit de afgelopen test in mei 2024 

De ADAC heeft afgelopen periode 24 kinderzitjes in alle maten getest en beoordeeld. Modellen uit alle autostoel groepen van babyzitjes, kinderzitjes voor kleine kinderen tot aan de stoelverhogers voor oudere kinderen zijn getest. Twee modellen slaagden niet voor de huidige kinderzitjestest, terwijl 15 stoelen de ADAC-beoordeling ‘Goed’ kregen en zeven de beoordeling ‘Voldoende’.

De ‘goede’ en ‘voldoende’ modellen van de ADAC / ANWB-autostoelen test worden door ons aanbevolen. Deze kinderzitjes overschrijden soms ruimschoots de wettelijke i-Size eisen. Je kunt dus stellen dat deze autostoelen zeer veilig zijn. 

De best geteste autostoelen uit de ADAC test: 

Groep 0+: (0 -15 mnd)

Het beste baby autostoeltje uit de ADAC /ANWB – test met een 1,6 is het Nuna Pipa Urbn-babyzitje voor kinderen tot ongeveer 1 jaar oud. Ook de Cybex Cloud G i-Size + Base G en Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base babyzitjes voor kinderen tot ongeveer 18 maanden kregen een “goede” beoordeling met een ADAC-beoordeling van 1,8. Bekijk alle best geteste baby autostoeltjes hier

Nuna Pip URB best getest ADAC 2024
Lees expert review
Cybex Cloud G best getest ADAC
Lees expert review
Lionelo Astrid best getest ADAC
Lees expert review

Groep 0/1 (0- 4 jaar):

Het veilige Cybex Sirona Gi i-Size kinderzitje presteert het beste in de categorie van 0- tot 4 jaar met een 2,2. Kinderen tot vier jaar en een lengte tot 105 centimeter kunnen er tegen de rijrichting in worden vastgespt. Dit biedt een zeer goede bescherming bij een eventueel frontaal ongeval. 

De Maxi-Cosi Mica 360 Pro stoel is ook geschikt voor kleine kinderen tot ongeveer vier jaar met een lichaamslengte van 40 tot 105 centimeter. Hij kreeg ook een totaalcijfer van 2,2 op de test. Dit kinderzitje is een veilig maar zeer zwaar zitje voor langdurig gebruik en kost 470 euro. 

Cybex Sirona Gi best getest 2024
Lees expert review
Maxi Cosi Mica 360 Pro
Meer info

Groep 2/3 (3,5 tot 10 jaar)

Als het gaat om stoelverhogers in groep 2/3 met rugleuning voor kinderen vanaf 3,5 jaar en tot een lengte van 150 centimeter, kreeg de Avova Sora-Fix de beste beoordeling met een totaalcijfer van 2,0. Het kinderzitje heeft een extra bevestigingsmogelijkheid aan de Isofix-ankers in hiervoor goedgekeurde voertuigen. Ook de nieuwe Maxi Cosi Rodifix Pro 2 komt als ‘goed’ uit de test met een 2,1. Bekijk alle best geteste autostoelen uit groep 2/3 hier

Avova autostoel best getest ADAC 2024 mei
Bekijk bij bol
Maxi Cosi rodifix Pro2
Bekijk meer

Groep 0/1/2/3

De autostoelen uit groep 0/1/2/3 scoren over het algemeen iets minder goed op gebruiksgemak. Dat komt omdat deze stoelen niet draagbaar zijn voor kleine kindjes zoals een draagbare autostoel voor baby’s. Ook zijn de stoelen erg zwaar. Dat laatste maakt het lastig de stoel snel en makkelijk te installeren in een andere auto. De Joie i-Spin XL autostoel heeft als beste gescoord in de afgelopen test met een voldoende. De stoel scoorde totaal 3 punten. 

Joie I-Spin XL getest ADAC 2024
Bekijk bij Babypark

De autostoelen die slecht uit de test komen:

De twee kinderzitjes die als ‘slecht’ zijn beoordeeld, worden niet door de ADAC aanbevolen. De bekleding van de Silver Cross Discover i-Size bevat de vervuilende stof DPHP, die de schildklier en de hypofyse kan beschadigen. Kindjes kunnen op de bekleding gaan sabbelen. 

De tweede stoel, Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist, die als “slecht” werd beoordeeld, faalde volledig bij de frontale botsing, zodat er een acuut risico bestaat op letsel voor het kind: bij een botsing zal de stoel weggeslingerd worden bij het voertuig! Vanwege de ernstige veiligheidstekortkomingen raadt de ADAC ten zeerste af om de Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist te gebruiken. Daarnaast is ook hier het afdekmateriaal vervuild, hetgeen resulteert in het ADAC-oordeel 5.5. De daar aangetroffen vlamvertrager TCPP wordt verdacht van kankerverwekkende stoffen.

Sliver Cross Discover test

Samenwerking met de ANWB 

De ADAC test twee keer per jaar nieuwe kinderzitjes samen met Europese autoclubs en consumentenbeschermingsorganisaties zoals de ANWB. De keuze voor de autostoelen wordt samen met de betrokken autoclubs en consumentenbeschermingsorganisaties gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de volgende aspecten: Het kinderzitje is vrij nieuw, heeft een groot marktbelang of is herzien sinds de laatste test. De testmodellen worden anoniem gekocht in winkels of postorderwinkels.

Wat doet Bestekeuze-autostoel met de testresultaten van de ADAC / ANWB ? 

Wij verwerken de testresultaten in de overzichten op de website. Stoelen die onvoldoende tot slecht scoren worden niet opgenomen in onze top 10 lijsten. Scoort een autostoel zo slecht dat deze onveilig is, dan maken wij hiervan direct een melding op de website zodat we jou als bezoeker kunnen waarschuwen. 

Heb je zelf een autostoel op het oog en staat deze niet in onze lijst? Je kunt ook zelf bij de ANWB of de ADAC kijken of deze autostoel in het verleden getest is. 

Bron: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/kindersitze/kindersitztest/kindersitz-vergleichstest-2024/

Plaats een reactie