beste autostoel groep 0

Jullie verwachten binnenkort een baby en je bent je aan het verdiepen in de beste autostoel groep 0 en 1. Met een baby val je namelijk automatisch in deze groep autostoel.

Ben je ervan bewust dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend vervoerd dienen te worden. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dat is dus autostoel groep 0+ met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.

Zie schema hieronder:

indeling autostoeltjes

Welke autostoelen zijn er allemaal verkrijgbaar in groep 0 en 1? En welke is de beste autostoel voor jullie kindje? De keuze van de beste autostoel heeft te maken met een aantal factoren en wensen.

Langere periode autostoel of kort?

Jullie kunnen een autostoeltje aanschaffen voor de eerste 18 maanden. Voordeel van deze autostoeltjes is dat ze bijna allemaal vast te klikken zijn op de kinderwagen, de zogenaamde maxi-cosi.

Je kunt echter ook een autostoel in groep 0+ en 1 kopen die gelijk voor een langere periode meegaat. Deze groep autostoel is zowel voor- als achterwaarts te installeren. Achterwaarts voor die eerste 15 maanden en voorwaarts tot een leeftijd van 3, 4 of zelfs 7 jaar. Voordeel is dat je op langer termijn goedkoper uit bent. Nadeel van deze autostoel is dat je deze niet op je kinderwagen kunt plaatsen. Het is geen zogenoemde maxi-cosi. Bekijk deze groep autostoelen hier.

We bespreken in dit artikel de autostoelen voor de eerste 18 maanden.

Isofix of autogordel groep 0 +?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size). Lees hier meer over over deze bevestigingen voor een autostoel. We bespreken per soort bevestiging de beste autostoel groep 0.

Beste autostoel groep 0 + Isofix

Autostoelen in groep 0 + met Isofix zijn er in alle soorten en maten. Sommige met een overlapping naar groep 1. Maar wat is de beste keuze autostoel? Wij hebben een overzicht gemaakt van de best geteste autostoelen in deze groep inclusief onderstel (ook wel i-size base genoemd).

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Deze isofix base zit bij sommige autostoelen al inbegrepen, maar bij heel veel baby autostoelen niet. Lees hier meer over de beste isofix bases.

De hieronder beschreven top 5 betreft een samenvatting van de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste testen zijn van november 2018.

Maxi Cosi Jade

1. De Maxi Cosi Jade reiswieg

Gebruik reiswieg:  vanaf te geboorte tot ongeveer 6 maanden

autostoel met ligstand JadeWil je je kindje helemaal liggend vervoeren? Maxi Cosi heeft sinds kort een reiswieg ontworpen die veilig vervoerd kan worden in de auto. Wel in combinatie met de 3 Wayfixbase! Deze Maxi Cosi komt als beste uit de test met een 8,3 van de Consumentenbond. 

Deze Maxi Cosi Jade biedt jullie kindje het ultieme comfort tijdens het slapen. De reiswieg is voorzien van een zacht matrasje en een afneembaar dekje. Ook zit er een verkleiner bij voor je pasgeboren kindje die niet alleen zorgt voor veiligheid, maar ook voor een geborgen gevoel.

De Jade reiswieg is uniek in zijn soort. De Maxi Cosi Jade is namelijk de eerste R129-compatibele (iSize goedgekeurd) reiswieg om te reizen met een baby in de auto.

Zo kan je kindje ongestoord blijven slapen, waar je ook naar toe gaat. Met behulp van de Maxi Cosi 3Way Fix klik je de reiswieg eenvoudig vast op de base met de Click & Go-bevestiging en kan je op pad met je kleintje.

In de reiswieg zit een 3-punts gordeltje waarin je je kindje vastzet, als je de reiswieg in de auto zet. Wanneer je de reiswieg als een kinderwagen gebruikt, dan zijn de gordeltjes eenvoudig te verwijderen.

De reisiweg met de Maxi Cosi kinderwagens Lila, Nova en Adorra te combineren.

Tip: Voor het opvolgende autostoeltje is aan te raden om voor de Maxi Cosi Pearl iSize Smart of Pro te gaan.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + makkelijk te installeren + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters
Nadelen: neemt veel ruimte in beslag korte gebruiksduur

2. Cybex Aton M i-Size + M Base i-Size

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 87 cm

Cybex AntonIn deze autostoel in combinatie met de M Base zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel heeft van de Consumentenbond het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen van de best geteste autostoelen groep 0+. Bij de ANWB scoort de stoel een nummer 3 positie. De stoel heeft een stoer voorkomen. Past vrijwel op alle kinderwagens met behulp van adapters. Het autostoeltje is voorzien van een uitneembare inleg zodat het voor de baby mogelijk wordt om bijna vlak in het stoeltje te liggen. In plaats van gebogen is het voor een baby gezonder om in een bijna vlakke houding te liggen.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig, de bekleding is niet los te halen (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag

3. Maxi-Cosi Pebble Plus Isofix

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 12 maanden / tot 75 cm

Een autostoel die bij zowel de ANWB als de Consumentenbond zeer goed uit te test komt is de Maxi – Cosi Pebble Plus in combinatie  met de 3wayFix Onderstel. Bij de Consumentenbond heeft de stoel een nummer 3 plek.

Wat is het verschil tussen de Maxi Cosi Pebble en de De Maxi Cosi Pebble Plus?

De ‘normale’ oude versie Pebble kan alleen in combinatie met het FamilyFix onderstel gekocht worden (dus niet met de 3-wayfix zoals vele denken). Verschil tussen deze 2 onderstellen is dat bij de 3wayfix-base het opvolgende peuterstoeltje (PearlPro iSize) ook nog achterwaarts vervoerd kan worden. Wel zo veilig en volgens de nieuwe iSize wet! Voorwaarts is ook mogelijk.

Bij de FamilyFix base voor de Pebble is alleen de Maxi-Cosi achterwaarts te vervoeren en de opvolgende peuterstoel (Pearl) alleen voorwaarts. Lees hier meer over onderstellen en de verschillen.

De Pebble Plus biedt ook meer comfort van grotere baby’s en bescherming bij een zijdelingse botsing door de zijvleugels aan de bovenkant.

Voordelen:  + Onderdeel van de 3wayFamily + Comfortabele zit + baby-hugg verkleiner + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters + makkelijk te installeren  + goede prijs/kwaliteit

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst) weegt zwaar

3. Cybex Aton Q i-Size + Base Q

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar / tot 75 cm
Tegen de rijrichting in

Cybex I-Size autostoelOok in deze Cybex I-Size autostoel uit groep 0+ in combinatie met het i-Size onderstel Base Q zit je baby heel veilig en comfortabel. De stoel komt ook heel goed uit de test bij de ANWB en De Consumentenbond. De ANWB een 3e plek in de categorie tot 1 jaar en bij de Consumentenbond op nummer 6.

Het zitje is makkelijk en snel vast te zetten op het Isofix onderstel (Base Q) maar ook met gordelbevestiging. Het harnasje kan aangepast worden met de groei van het kindje. Het opvolgzitje moet jullie kind nog tot achteruitkijkend kunnen vervoeren tot het minimaal 15 maanden is. Je komt dan uit in groep 1.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag   De Q base is alleen voor deze autostoel te gebruiken

4. Maxi Cosi Rock + FamilyFix onderstel

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 12 maanden / tot 75 cm

Maxi Cosi Rock

Nieuw in de best geteste autostoelen is de Maxi Cosi Rock. Deze autostoel in combinatie met het FamilyFix One i-Size base scoorde in mei 2018 bij de Consumentenbond het predikaat ‘beste koop’. Bij de ANWB een nummer 6 positie. Beste koop omdat de stoel een goede prijs / kwaliteit verhouding heeft. Het autostoeltjes is zeer veilig volgens de laatste I-Size norm. Ook in gewicht scoort deze stoel goed. Iets lichter dan de Pebble Plus.

FamilyFix One i-Size
De FamiliFix One i-Size is een speciale base voor de Maxi Cosi Rock en het opvolgende autostoeltje Maxi-Cosi Pearl Smart iSize. Je hoeft dus maar 1 keer een base aan te schaffen voor de komende 4 jaar.

Verschil Pebble en Rock?
De Maxi Cosi Rock is ruim een halve kilo lichter in gewicht. De Rock heeft geen ‘One-pull, easy-in harnas’ ofwel een harnas dat zich gelijktijdig aanpast met de hoofdsteun zoals de Pebble wel doet.

Verder de Maxi Cosi Rock eenvoudig in gebruik. Je klikt de stoel eenvoudig en foutloos in de base (FamilyFix). Maar ook met behulp van autogordels.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid i.c.m. familyfix base + Onderdeel van de 2wayFamily + Comfortabele zit + baby-hugg verkleiner + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters + makkelijk te installeren  + licht in gewicht

Nadelen: – Neem veel ruimte in beslag (hoes biedt uitkomst) weinig aanbieders

5. Joie i-Gemm + i-size base

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 85 cm

autostoel groep 0De Joie i-Gemm is door de Consumentenbond uitgeroepen tot ‘beste koop’. Beste koop omdat de stoel een goede prijs / kwaliteit verhouding heeft. De stoel is heel veilig. Eenvoudig met behulp van de Joie i Gemm i-size base te installeren. Combineert op kinderwagens, vol comfort en handige extra’s zoals een met rits te vergroten zonnekap en zachte stoelverkleiner. Zowel met gordel als met Isofix vast te maken in de auto.

Voordelen: + Weinig kans op incorrecte installatie in de auto + i-Size (R129) veiligheid  + Snel en makkelijk te installeren

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag   Handleiding en waarschuwingslabels kunnen beter

Beste autostoel groep 0 + Gordelbevestiging

Autostoelen in groep 0 + met gordelbevestiging in zijn er in alle soorten en maten. Maar wat is de beste keuze autostoel groep 0 +? Wij hebben een overzicht gemaakt van de best geteste autostoelen in deze groep. Sommige met een overlapping al naar groep 1. Het betreft de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen.

1. Maxi Cosi Pebble Plus

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 12 maanden / tot 75 cm


De Maxi Cosi Pebble Plus is de beste keuze autostoel in de groep 0 + gordelbevestiging. Zowel de Consumentenbond als de ANWB heeft deze autostoel op nummer 1 staan. Het is een heel veilig en goedgekeurd volgens de ECE-R129 (i-Size) norm. Lees met het installeren altijd heel goed de gebruiksaanwijzing. Met gordelbevestiging is de kans op fouten meer aanwezig. De stoel heeft ook montage op basis van Isofix (vergeet dan niet de base te kopen). Handig als je switch tussen 2 auto’s met verschillende bevestigingen.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid  + baby-hugg verkleiner + ook Isofix montage mogelijk

Nadelen:   weegt zwaar   Gordelbevestiging is lastiger te demonteren dan Isofix en maakt kans op fouten groter

2. Cybex Aton 5 Gordel autostoel groep 0 +

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 87 cm

beste autostoel groep 0De Cybex Aton 5 is een zeer veilig en licht achterwaarts gericht autostoeltje in die autostoel groep 0 /1. Heeft het predikaat ‘Beste koop” ontvangen van de Consumentenbond. De hoogte van het zitje kan makkelijk aangepast worden met de groei van het kind. Alleen de bekleding is anders ten opzichte van de Cybex Aton 4, waar eerder een hoge concentratie ongewenste stoffen in werd aangetroffen.

Voordelen: + makkelijk te reinigen + goede prijs/kwaliteit + licht

Nadelen: – Gordelbevestiging is lastiger te demonteren dan Isofix en maakt kans op fouten groter

3. Joie i-Gemm Gordel

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 1,5 jaar / tot 85 cm

autostoel groep 0De Joie i-Gemm Gordel is een hele veilige autostoel in deze categorie voor een goede prijs. Combineert op kinderwagens, vol comfort en handige extra’s zoals een met rits te vergroten zonnekap en zachte stoelverkleiner. Het vastgespen van de baby gaat niet heel gemakkelijk door 5-puntsgordel. Gebruiksaanwijzing en waarschuwingslabels zijn redelijk makkelijk te begrijpen. Beste Koop predicaat consumentenbond.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + goede prijs/kwaliteit + kan altijd nog uitgebreid worden met Isofix worden door de Joie i-Gemm base.

Nadelen: – Gordelbevestiging is lastiger te demonteren dan Isofix en maakt kans op fouten groter  Het vastgespen van de baby gaat niet heel gemakkelijk door 5-puntsgordel.

4. Maxi Cosi Rock gordel

Gebruik: Vanaf de geboorte tot ca. 1 jaar

maxi cosi rockNieuw in de beste autostoel groep 0 met gordel is de Maxi Cosi Rock. Deze Maxi Cosi is vrij licht in vergelijking met de Pebble’s. De stoel voldoet aan de laatste i-Size norm en daarom erg veilig. De installatie met gordels vergt wel even tijd en uitleg. Dit blijft altijd een risico met gordelbevestiging. Nadeel is dat de stoel een beperkt uitzicht biedt aan het kindje. Dit komt vanwege het achterwaarts vervoeren.

De stoel is zowel met gordel als met behulp van een Isofix base te installeren.

Voordelen:+ i-Size (R129) veiligheid + Onderdeel van de 2wayFamily + Comfortabele zit + baby-hugg verkleiner + Makkelijk switchen van auto naar kinderwagen met adapters + makkelijk te installeren  + licht in gewicht

Nadelen: – Gordelbevestiging is lastiger te demonteren dan Isofix en maakt kans op fouten groter

5.  Cybex Aton Q Gordel autostoel groep 0 +

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot 1 jaar / tot 75 cm 

autostoel groep 0 Een andere autostoel van het merk Cybex die goed uit de testen naar voren komt in autostoel groep 0 en 1 is de Cybex Aton Q. Wel komt er uit alle testen naar voren dat de stoel staat niet bijzonder stabiel in de auto staat. De stoel wiebelt licht. Verder ontvangt de autostoel een ruime voldoende voor veiligheid, gebruik, comfort en reiniging. Combineert op kinderwagens.

Voordelen: + i-Size (R129) veiligheid + Vastgespen van het kind is eenvoudig + Snel en makkelijk te installeren + Zeer licht zitje.

Nadelen: – Reinigen van de bekleding is lastig (hoes biedt uitkomst)  autozitje neemt veel ruimte in beslag  Gordelbevestiging is lastiger te demonteren dan Isofix en maakt kans op fouten groter  Het kinderzitje is niet stevig vast te zetten op de autostoel