fbpx

Beste autostoel groep 2/3, de best geteste op rij voor 4 jaar en ouder

Zodra je kindje het peuter autostoeltje is ontgroeid, is het toe aan een volgend autostoeltje die doorgaans vanaf een leeftijd van ongeveer 3,5 tot 10 jaar meegaat. Wat zijn de kenmerken van deze autostoelen en wat is de beste autostoel uit groep 2/3? We bespreken het in dit artikel. 

Kenmerken van autostoel groep 2/3:

bevestiging gordel

Voorwaarste positie met gordel

Het kenmerkende van een autostoel groep 2/3 is dat jullie kindje in deze stoel voorwaarts wordt vastgezet met de veiligheidsgordel van de auto. Geen 5-puntsharnas of vangtafeltje meer. Echt een grote stap voorwaarts dus! 

welke lengte autostoelgroep 2/3
Rond 3,5 jaar

Geschikt vanaf 100 cm

De meeste autostoelen uit deze groep zijn geschikt voor kinderen met een lengte vanaf 100 cm. Voorheen was dit van 15 kilo tot 36 kilo. Gemiddeld zijn kindjes 3,5 jaar als ze 100 cm lang zijn in Nederland. Het allerbeste is jullie kindje te meten voordat jullie een autostoel kopen. Zo weet je precies of de autostoel al geschikt is. Is jullie kindje nog een stuk kleiner dan 100 cm? Kijk dan bij de meegroei autostoeltjes uit groep 1 2 3. Deze zijn al vanaf 75 cm te gebruiken en kindjes kunnen nog vastgemaakt worden met een harnasje. 

voorwaartse positie

Met of zonder rugleuning?

De groep autostoelen 2/3 bestaat uit twee hoofdtypen: stoelverhogers met hoge rugleuning of stoelverhogers / boosters die geen rugleuning hebben. De autostoelen die we in dit artikel bespreken zijn stoelverhogers met hoge rugleuning, omdat ze de meeste ondersteuning en beste bescherming bieden voor kinderen vanaf 3 jaar. Voor de beste zitverhogers / boosters klik hier.

Bescherming van hoofd tot heup 

De zitverhoger met rugleuning beschermt jouw kind op 3 manieren: de zitkuip beschermt je kindje van hoofd tot heup, met name bij een zijwaartse impact. De bovenste en onderste gordelgeleiders zorgen dat de veiligheidsgordel op de juiste plaats blijft en je kindje goed vast blijft zitten. De gevoerde hoofdsteun zorgt voor veiligheid voor het hoofd en de nek van het kind.

Hoe wordt de autostoel uit groep 2/3 bevestigd?

Autostoelen uit groep 2/3 kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezige autogordels of met behulp van ISOFIX. Beide methodes zijn veilig, zolang het stoeltje maar correct is gemonteerd. ISOFIX staat doorgaans wel steviger in de auto. Veel ouders vinden ISOFIX handiger en eenvoudiger en hierdoor minder foutgevoelig. Als je een ISOFIX-stoel wilt gebruiken, is het raadzaam te controleren of de auto’s die je gaat gebruiken ISOFIX-connectoren op de juiste plaats hebben. En vergeet niet: Veel ISOFIX autostoelen kunnen ook met gordels worden gemonteerd. 

Tot welke leeftijd is de autostoel verplicht?

Hoewel de stoelen tot een leeftijd van 12 jaar geschikt zijn, mogen kinderen al vanaf 135 cm zonder autostoel vervoerd worden in Nederland. Dit is rond de 10 jaar. Langer mag natuurlijk altijd zolang het autostoeltje nog past. In andere Europese landen is dit 150 cm. 

Beste getest ANWB en Consumentenbond autostoel groep 2/3

De autostoel die het beste uit de test komt in groep 2/3 bij de ANWB is de Britax Römer Kidfix III M. Helaas is deze autostoel niet meer beschikbaar. Het opvolgende autostoeltje de Britax Römer Kidfix i-Size komt ook zeer goed uit de test. Bekijk deze stoel hier. Bij de Consumentenbond scoort de Cybex Solution G I-fix als beste. 

Beste autostoel 4 tot 12 jaar

Het allerbelangrijkste is van de autostoel uit groep 2/3 is dat deze goede bescherming biedt bij een mogelijke botsing. Daarnaast is het fijn als de autostoel comfortabel zit voor je kindje, niet al te zwaar en groot is en makkelijk te installeren is. 

Onze reviews bestaan daarom uit verschillende onderdelen waarin veiligheid het zwaarst weegt met 50%. Hierna volgt de prijs van de stoel met 20% en de overige onderdelen zoals comfort en design tellen mee voor 10%. 

De reviews zijn samengesteld op basis van de i-Size wet, de strenge veiligheidstesten van de ANWB, ADAC, Consumentenbond en onze eigen bevindingen in de markt zoals de beoordelingen van andere ouders op fora en webshops. 

Top 5 beste autostoel vanaf 4 tot 12 jaar:

Autostoel: Bevestiging:
1. Cybex Solution G-i-FIX
Review Score: 8,3
ISOFIX of
gordel
Beste getest 2024
2. Joie i-Traver Review Score: 8,1
ISOFIX of
gordel
Design en veilig
3. Maxi Cosi RodiFix SReview Score: 7,8
ISOFIX of
gordel
Best beoordeeld
Smalle stoel
4. Britax Römer Kidfix i-SizeReview Score: 7,7
ISOFIX of
gordel
Extra buik-
bescherming
5. Römer Adventure Plus 2 iSizeReview Score: 7,5
Alleen gordel
Smal
Goede koop
BONUS TIP:
6. Cybex Solution T-fix
ISOFIX of
gordel
Beste uit de ADAC /ANWB test 2023
Comfort

beste autostoel groep 2/3

1. Cybex Solution G i-Fix autostoel (beste uit de test 2024)

De beste geteste en meest veilige autostoel voor kinderen vanaf 3 jaar of 100 cm. Deze autostoel kun je met gordel of met ISOFIX installeren. 

Gebruik: voorwaarts vanaf 3,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (100 tot 150 cm)| Installatie: Zowel Isofix als autogordel| I-Size: Ja Gewicht: 7,5 kg| Slaapstand:Ja| Afmeting: Diepte 40,5 cm, Breedte: 59 cm, Hoogte: 59,5 cm | ANWB/ ADAC test: 1,7 (goed)

Plus- en minpunten: 

#1 Cybex Solution G i-Fix Autostoel

Best getest Isofix

Waar te koop?

amazon.nl (€169,44)
pinkorblue.nl (€169,44)
Laatst bijgewerkt: : juni 23, 2024 – 6:38 pm

Review Score
0

De beste autostoel uit groep 2/3 is de Cybex Solutions G-Fix. Deze autostoel heeft het predicaat ‘beste uit de test’ en ‘beste koop’ ontvangen in de beste autostoel groep 2/3 Isofix van de Consumentenbond in mei 2024. Ook bij de ANWB /ADAC komt deze stoel als één van de beste uit de test.

De Solution G i-Fix is de eerste stoel met hoge rug-booster die met één hand kan worden versteld in meerdere standen zodat het hoofdje van je kindje niet voorover kantelt. Het hoofd blijft zo in een veilige positie en voorkomt dat de nek wordt overbelast. De flexibele zijwanden zijn te verstellen waardoor het stoeltje zich aanpast naar de leeftijd en lengte van je kindje.

De autostoel groeit in hoogte en breedte automatisch met je kindje mee. Het luchtventilatiesysteem biedt je kindje een fijne zitplaats, ook tijdens warme dagen.

Het Linear Side Protection System Plus biedt de beste bescherming bij een zijwaartse botsing. Deze absorbeert tot wel 20% van de kracht, waarbij de schokabsorberende schaal deze kracht op een veilige manier neutraliseert. De autostoel biedt ook voldoende bescherming bij een frontale botsing. 

2. Joie i-Traver autostoel

Deze design autostoel biedt zeer goede bescherming bij een botsing van opzij. Verkrijgbaar in mooie kleuren. 
 

Gebruik: voorwaarts vanaf 3,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (100 tot 150 cm)| Installatie: Zowel Isofix als autogordel| Slaapstand:Ja| I-Size: Ja Gewicht: 5,6 kg| Afmeting: Diepte 40-44 x B 56 x H 63 cm | ANWB / ADAC test: 1,9 (goed)

Plus- en minpunten: 

Review score
0

Uniek aan het Joie i-Traver Autostoeltje is de verstelbare zitdiepte. Hierdoor kun je de autostoel beter afstellen op de lengte van je kindje. De zithouding wordt zo veel aangenamer. Het ontwerp is mooi en de afwerking is goed. Een echt eyecatcher in de auto! 

Je kunt de stoel makkelijk vastzetten in de auto met Isofix. De kans op een foute installatie is hierdoor klein en stoel staat heel stabiel op de achterbank. Ook met de gordel is de stoel eventueel te installeren. De stoel neemt wel ruimte in op de achterbank waardoor je niet nog 2 passagiers in een autostoel kwijt kan. 

De stoel is niet zwaar en hierdoor makkelijk te tilbaar naar een andere auto of de garage. Het vastgespen van je kindje in de auto is makkelijk en gaat snel zonder gedoe. 

De stoel is getest door de ADAC / ANWB en kwam als veilig uit de test. De Joie  i-Traver biedt zeer goede bescherming in botsing van opzij en heeft een goede gordelgeleiding. De stoel scoort gemiddeld op bescherming in frontale botsing. 

De bekleding van de Joie i-Traver kan worden verwijderd voor een wasbeurt in de wasmachine. 

Beste autostoel groep 2/3

3. Maxi Cosi RodiFix S / Pro2

De Maxi Cosi Rodifix ontvangt ontzettend veel goede beoordeling. Bij bol.com scoort deze stoel een 4,7 uit 5 sterren! 

Gebruik: voorwaarts vanaf 3,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (100 tot 150 cm)| Installatie:  autogordel of Isofix| Slaapstand: Ja |I-Size: Ja Gewicht: 6,2 kg| Afmeting: D51 x B44-51 x L63,5 cm | ANWB/ADAC test: 2,1 (goed)

Plus- en minpunten: 

Review Score
0

Met de Maxi Cosi RodiFix S i-Size neem je je kindje van 3,5 tot 12 jaar veilig mee in de auto. De stoel is geschikt voor kinderen vanaf 100 cm met een maximale lengte van 150 centimeter en een maximaal gewicht van 36 kilogram.

Gebruik het Isofix systeem om de stoel eenvoudig en stevig vast te zetten. Je kunt ook de gordel gebruiken om de stoel vast te zetten. De rugleuning is verstelbaar in hoogte en breedte, zodat de stoel met je kind meegroeit. Jouw kind kan vanaf 3,5 jaar tot 12 jaar achterover leunen met de 3 slaapstanden. De duurzame autostoelbekleding is ontworpen met Eco Care, wat betekent dat de bekleding bestaat uit 100% gerecyclede stoffen. Eenvoudig te verwijderen en machine wasbaar.

De stoel scoort in veiligheidstesten gemiddeld tot goed. Zo scoort de stoel bij een botsing van opzij voldoende en bij frontale botsing gemiddeld. 

Totaal zijn er 6 soorten Rodifix autostoelen. De RodiFix S is het meest verkochte stoeltje. Wil je de verschillen weten om de juiste keuze te maken?

Lees dan hier onze review over de Maxi Cosi Rodifix S en Pro2 en de verschillen met de Pro, S, R en M 

4. Britax Römer Kidfix i-Size

Gebruik: voorwaarts vanaf 3,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (100 tot 150 cm)| Installatie: Isofix en gordel|Slaapstand:Nee| I-Size: ja Gewicht: 6,7 kg| Afmeting: Diepte 42 x B 48 x H 63 cm | ANWB/ADAC test: 1,8 (goed) | 

Plus- en minpunten: 

Waar te koop?

babypark.nl (€229,90)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : juni 24, 2024 – 12:48 am

Review Score
0

Deze autostoel uit groep 2/3 met hoge rugleuning heeft hele reeks fijne kenmerken, waaronder ventilatiepanelen, verwijderbare stoelhoes en geavanceerde bescherming tegen zijdelingse botsingen

De stoel wordt gemonteerd met behulp van Isofix-connectoren of de veiligheidsgordel van de auto.

Het opvallende kenmerk is echter de innovatieve heupgordelsteun, die precies in de optimale positie over het bekkenbeen van je kindje zit. Het slimme SecureGuard-systeem past tussen de benen van je kind en voegt effectief een 4e contactpunt toe aan een 3-puntsgordel. Het resultaat: het houdt de buikjes van kinderen beter beschermd.

Je kindje loopt (onder de geteste omstandigheden) een laag risico op letsel bij frontale en zijwaartse botsingen. 

beste autostoel groep 2/3

5. Britax Römer Adventure Plus 2

Een hele praktische autostoel die in alle auto’s past is de Britrax Römer Adventure Plus. Ideaal als 3e autostoel op de achterbank omdat deze stoel heel smal is. 

Gebruik: voorwaarts vanaf 3,5 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (100 tot 150 cm)| Installatie: alleen gordel| Slaapstand:Nee| I-Size: ja Gewicht: 5,2 kg| Afmeting: Diepte 42 x B 44 x H 62 cm | ANWB/ADAC test: 2,3 (goed) 

Plus- en minpunten: 

#5 Britax Romer Adventure autostoel

Licht in gewicht en smal

Waar te koop?

babypark.nl (€129,90)
amazon.nl (€130,84)
Laatst bijgewerkt: : juni 23, 2024 – 7:24 pm

Review Score
0

Een i-Size autostoel die alleen met de veiligheidsgordel is vast te zetten maar wel goed scoort op de veiligheidstesten van de ANWB en de ADAC is de Römer Adventure Plus 2.

De stoel is universeel en past in elke auto. Fijn als je meerdere kindjes op de achterbank hebt omdat je niet vast zit aan ISOFIX. Daarnaast is heeft deze stoel een smal ontwerp en is vrij licht. Dankzij de groene gordelgeleiders zorg je ervoor dat het stoeltje op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

De bekleding is wasbaar en de stoel beschikt over ventilatiegaten waardoor de lichaamstemperatuur van je kindje beter wordt geregeld. 

De rugleuning van de autostoel is aan te passen aan de hoek van de achterbank van de auto waardoor je kindje ergonomisch goed zit. 

6. Cybex Solution T i-Fix

Cybex Solution T i-Fix

Waar te koop?

babypark.nl (€219,95)
Laatst bijgewerkt: : juni 24, 2024 – 12:46 am

Gebruik: voorwaarts vanaf 3 jaar tot ongeveer 12 jaar oud (100 tot 150 cm)| Installatie: Zowel Isofix als autogordel| Slaapstand:Ja| I-Size: Ja Gewicht: 7,1 kg| Afmeting: L39 X B50 X H62-80| ANWB/ADAC test: 2 (goed )

Beste autostoel groep 3 gordelDe Solution T i-Fix, winnaar van de ADAC-test (okt 2023, categorie van circa 4-12 jaar), groeit met je kind mee. Deze comfortabele boosterstoel met hoge rugleuning is voorzien van een gepatenteerde verstelbare hoofdsteun en verbeterde luchtventilatie. Een autostoel gemaakt voor wat langere afstanden en dus ideaal voor autovakanties.

De hoofdsteun voorkomt dat het hoofd van je kindje naar voren valt tijdens het slapen. Dankzij de isofix haken installeer je de autostoel snel en veilig in de auto. Ook als de auto niet beschikt over isofix punten kan je de autostoel veilig gebruiken. In dit geval combineer je de autostoel met de 3-punts autogordel voor een stevige bevestiging.

De energie absorberende schaal van het Cybex Solution T i-Fix Autostoeltje is ontworpen om mee te buigen bij een botsing en helpt de kracht hiervan weg te leiden van je kindje. Daarnaast worden de nek en het hoofd van je kindje beschermt door de gepatenteerde hoofdsteun. Verder is de autostoel uitgerust met het L.S.P. Systeem die bij een zijwaartse botsing de kracht kan verminderen met wel 20%. Het systeem is vooraf automatisch ingesteld zodat je kindje profiteert van gegarandeerde bescherming tijdens een rit.

Omdat het in de auto al snel wat warmer wordt heeft Cybex ervoor gekozen om een autostoel te ontwerpen met een geïntegreerd luchtventilatiesysteem die koele lucht laat circuleren. Zelfs op warmere dagen zit je kindje dus heerlijk koel in het stoeltje.

Plus model:
Het Cybex Solution heeft ook een Plus uitvoering. De plus autostoel heeft speciale gaas-inzetten voor nog meer zitcomfort en ventilatie. Voor lange warme autoritten heel aangenaam. Het plus model komt ook met een hele mooie roze peach pink uitvoering. De plus is wel iets prijziger. Lees onze hele review en testrapport hier over de Cybex Solution T-Fix.

Voordelen:  –  gebruiksvriendelijk – super comfortabel – geschikt voor lange ritten – groeit mee in hoogte en breedte
Nadelen: – prijzig – bekleding lastig te verwijderen

Wanneer ga ik over op een stoelverhoger met hoge rugleuning?

Het kan verleidelijk zijn om zo snel mogelijk over te stappen op een stoelverhoger, omdat deze doorgaans lichter en minder groot zijn dan de peuterzitjes. Er is echter geen haast om je kindje uit het peuterzitje te halen als het nog gewoon past en comfortabel zit. Als het huidige autostoeltje voor je kindje uitgebreide mogelijkheden heeft voor achterwaarts vervoeren, is het verstandig daar zo lang mogelijk profijt van te hebben. Peuterzitjes hebben ook een 5-puntsgordel die meer steun biedt aan kleinere kinderen dan de veiligheidsgordel waarmee een stoelverhoger wordt vastgemaakt. Ga je over op een autostoel groep 3, dan is het goed om je aan de minimale vereiste lengte te houden die de fabrikant voorschrijft. 

Waar moet je opletten bij het kopen van een autostoeltje uit groep 2/3

Hoe zwaar is de autostoel?

Autostoelen variëren in gewicht. Bedenk hoe vaak je de auto uit de auto haalt of naar een andere auto verplaatst. Als je veel wisselt, is een lichtere stoelverhogers wellicht handig. Een zwaardere stoel zal echter steviger aanvoelen, ruimer zijn, meer comfort bieden en mogelijk over uitgebreide veiligheidsvoorzieningen beschikken.

Hoe breed is de autostoel en past deze op de achterbank?

Autostoelen uit groep 3 hebben verschillende breedtes. Heb je meerdere autostoelen op de achterbank dan is een smalle autostoel handig. De Maxi Cosi autostoelen uit deze groep zijn doorgaans smalle autostoelen. 

Heeft de autostoel uit groep 2 een slaapstand? 

Een aantal autostoelen uit groep 2 beschikken over een slaapstand zoals de Maxi Cosi Rodifix S of de Cybex Solution G. De rugleuning van deze autostoelen kan iets naar achteren gesteld worden, waardoor je kindje tijdens het slapen meer naar achteren leunt. Voordeel hiervan is dat het hoofd van je kindje minder snel naar voren kantelt tijdens het slapen in de auto. Verwacht geen hele vlakke ligpositie, je spreekt meer van een relaxstand. 

Is de autostoel i-Size goedgekeurd?

Veiligheid is uiteraard het belangrijkste onderdeel voor elk autostoeltje. De grote verandering voor deze leeftijdsgroep is dat de meeste autostoelen geen ingebouwd harnasje meer hebben. In plaats daarvan wordt je kindje vastgezet met de veiligheidsgordel voor volwassenen (die ook door het autostoeltje loopt als je deze monteert met gordel). Alle autostoelen in Nederland zijn getest volgens een van de twee Europese normen: ECE R44/04 of de nieuwere ECE R129. R129-stoelen zijn ook getest op zijdelingse botsingen. De i-Size autostoelen bieden daarom betere bescherming bij een botsing van opzij. Vanaf september 2024 worden er geen autostoeltjes meer verkocht met de R44 norm. Lees hier meer over de nieuwe i-Size wet. 

Is de bekleding makkelijk te wassen?

Als je de mogelijkheid wilt hebben om de bekleding te wassen, zoek dan naar een autostoel waarbij je de stoelhoes eraf kunt halen. Bedenk wel dat het in de meeste gevallen een lastige klus is. Vooral het erom heen doen na een wasbeurt vraagt handigheid. Je kunt ook kiezen voor een hoes. Deze hoes is gemaakt van een speciale stof en voelt comfortabel aan en ademt goed. Sommige merk autostoelen verkopen deze los. Je hebt ook universele stoelhoezen die voor meerdere merken geschikt zijn. Bekijk bij bol

Heeft je kindje het snel warm in de autostoel? Of ga je lange vakantieritten maken? Overweeg een autostoel met extra ventilerende bekleding zoals de Cybex Solution T i-Fix Plus. Het voelt aangenaam en koel in de zomer. Je hebt ook speciale losse layers te koop die voor iedere stoel geschikt zijn. 

Waar te koop?

pinkorblue.nl (€169,95)
babypark.nl (€184,99)
amazon.nl (€219,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : juni 24, 2024 - 12:20 am
Zeer goed beoordeeld
SecureGuard-systeem

Waar te koop?

babypark.nl (€229,90)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : juni 24, 2024 - 12:48 am
Licht in gewicht en smal

Waar te koop?

babypark.nl (€129,90)
amazon.nl (€130,84)
bol.com
Laatst bijgewerkt: : juni 23, 2024 - 7:24 pm