fbpx

Wat is i-Size? Alles wat je moet weten over de ECE R129 norm

i-Size/ R129/ISOFIX

Wat is i-Size? Is ISOFIX verplicht?

Om het ouders makkelijker te maken een veilige autostoel te kiezen, zijn er voorschriften en regels ingevoerd om de veiligheid van autostoeltjes wereldwijd te garanderen. In Europa geldt de testnorm UN R129(i-Size).

Wat is de ECE R129 – norm?  

De R129 regeling wordt ook wel i-Size genoemd. Dit is echter niet juist, i-Size is slechts één onderdeel van de R129 norm. De R129-norm is de actuele regeling, geïntroduceerd in 2015. Alle nieuwe autostoelen die nu worden gemaakt moéten aan deze regelgeving voldoen. Deze wet is speciaal ontwikkeld om:

  1. De veiligheid en het gebruik van kinder autostoeltjes te verbeteren. Denk aan foutloze installatie en extra bescherming van de autostoel.  
  2. Om het ouders het gemakkelijker te maken bij het aanschaffen van het juiste autostoeltje. 

De R129-norm is vanaf september 2023 geldig en vervangt de bestaande ECE R44/04-norm volledig. Alleen autostoelen die zijn goedgekeurd onder de nieuwe regelgeving zullen vanaf september 2024 te koop zijn. Winkeliers hebben dus nog een paar maanden de tijd om oude voorraden op te maken. 

Waarom is de oude ECE R44 vervangen door de ECE 129 -norm?

R44-norm autostoel

Uit verschillende testsen, uitgevoerd door onafhankelijke onderzoeksinstituten zoals de ADAC, bleek dat R-44 autostoelen niet het gewenste veiligheidsniveau voor kinderen bereikten. Veel modellen van bekende merken scoorden hoge cijfers in de veiligheidstests, maar dit was alleen te danken aan het feit dat fabrikanten als Maxi Cosi oplossingen gebruikten die meerdere malen het door de norm opgelegde minimum overtroffen. Maar niet iedere autofabrikant gebruikte deze extra veiligheidsbescherming, ze waren (zijn) immers voldoende goedgekeurd volgens de norm die de wet voorschreef. De R44-norm bleek al snel onvoldoende. Het was daarom noodzakelijk om een nieuwe goedkeuringsnorm voor autostoelen te ontwikkelen.

Waarin verschilt R129 van R44?

De R129 heeft 4 verbeterpunten:

  • R129 kinderzitjes zijn ingedeeld op basis van lengte in plaats van gewicht.  
  • R129 autostoelen zijn ook getest op zijdelingse botsingen (R44, alleen frontale botsingen).
  • De nieuwe R129-norm verlengt de verplichte achterwaarts gerichte reistijd tot een kind 15 maanden oud is.
  • Gemakkelijkere installatie. Het risico op misbruik en onjuiste installatie verminderen doordat stoelen zijn vastgezet met ISOFIX of met groene gordelgeleiders.

R129 bestaat uit 3 fases

De nieuwe R129 bestaat uit 3 fases die na elkaar zijn ingevoerd. Hierdoor is waarschijnlijk de verwarring ontstaan met de term i-Size. R129 is namelijk niet hetzelfde als i-Size. De 3 fases:

Fase 1: R129/01 i-Size

Deze regeling geldt voor ‘integrale’ autostoelen tot 105 cm, waarin het kindje vastgehouden wordt met een harnas of vangtafeltje dat aan het stoeltje is bevestigd.

Dit i-Size autostoeltje moet met ISOFIX aan de auto worden bevestigd.

Fase 2: R129/02

Deze regeling is van toepassing op de boosterstoelen met rugleuning, die met de autogordel en optionele ISOFIX - punten in de auto worden bevestigd. De autogroep van 15-36 kg is vervangen door de groep van 105-150 cm (groep 2/3). Deze ISOFIX -autostoelen zijn compatibel met i-Size plaatsen.

Fase 3: R129/03

In deze fase gaat het om kinderstoeltjes die met de autogordel geïnstalleerd worden. Deze stoelen moeten voorzien zijn van groene gordelgeleiders. Ook moeten autostoeltjes uit groep 1/2 (9- 36 kg) verankerd zijn met ISOFIX en 3e bevestigingspunt. Een kindje in deze groep moet vastgemaakt worden met een vijfpuntsgordels tot hij/zij een lengte van 105 cm bereikt.

1. R129 /01 of i-Size:

De eerste fase werd in 2013 gelanceerd en heeft betrekking op ISOFIX-verankerde autostoeltjes met harnasje voor kinderen tot 105 cm lang (Groep 0/1). Deze nieuwe R129 regelgeving is bedoeld om het installeren van autostoeltjes in de auto makkelijker en foutloos te laten verlopen.

Uit onderzoek blijkt een verontrustend
patroon: bij 48% van de verkeersongevallen 
waarbij kinderen dodelijk gewond raakten, waren de stoelen verkeerd geïnstalleerd.

ISOFIX lost het probleem op van verkeerde gordelinstallatie van autostoelen. Daarom is de i-Size-standaard geïntroduceerd. Deze i-Size standaard zorgt ervoor dat i-Size autostoeltjes met ISOFIX in deze categorie altijd foutloos geïnstalleerd kunnen op een ‘i-Size ready’ zitplaats. Geen gedoe meer met compatibiliteitslijsten en onzekerheid of de autostoel in de autos past. De i-Size autostoelen moeten ook voorzien van audiovisuele feedback bij installatie. Dit kan bijvoorbeeld een groen lampje zijn of een geluidje als bevestiging dat de stoel correct is geïnstalleerd.

De naam i-Size werd zo populair dat de hele R129-wet hierna werd verwezen. Dit is een vergissing. i-Size is slechts een onderdeel van de R129 regelgeving.  

In deze fase zijn ook de autostoel groepen ingedeeld naar lengte.  Zie tabel hieronder:

FaseR44 normR129 norm
BabyKind van 0 tot 13 kg in babyautostoel (groep 0+)Kind tot 83 cm én tot minimaal 15 maanden oud achterwaarts vervoeren in een babyautostoel
Peuter        Kind van 9 tot 18 kg in een peuterautostoel (groep 1)Kind tussen de 60 cm en 105 cm én ouder dan 15 maanden voorwaarts vervoeren in een peuterautostoel
KindKind van 15 tot 36 kg in een kinderautostoel (groep 2/3)Kind tussen de 105 cm en 135 cm én voorwaarts vervoeren in een kinderautostoel

2. R129/02

R129/02In 2017 is de R129-norm uitgebreid naar autostoeltjes voor oudere kinderen tussen 105 en 150 cm lang die met behulp van een veiligheidsgordel en met ISOFIX in een auto worden geïnstalleerd. De autogroep van 15-36 kg is vervangen door de groep van 105-150 cm (groep 2/3). 

Er zijn ook twee nieuwe soorten autostoelen geïntroduceerd:

  1. Standaard ISOFIX autostoelen tot 44 cm breed. Deze zijn compatibel met een i-Size plaats in de auto
  2. Speciale autostoelverhoger tot 52 cm breed voor kinderen van 100 -150 cm, ontworpen voor specifieke automodellen
Een voertuigspecifiek autostoeltje is alleen goedgekeurd voor gebruik in deze auto’s. De auto moet vermeld staan in de automontagelijst van de fabrikant van het kinderzitje.

3. R129/03   

R129/03De derde fase van de goedkeuringsintroductie van de R129 is in december 2018 van start gegaan. Het gaat hier om de autostoelen die worden verankerd met de veiligheidsgordels van de auto voor kinderen. 

Autostoelen in deze categorie moeten over groene gordelgeleiders beschikken. Deze gordelgeleiders maken het makkelijker voor ouders om een autostoel correct te installeren in de auto. 

R129 /03Een andere regel die de R129/03 voorschrijft is dat autostoelen uit groep 0 en 1 die verankerd worden met ISOFIX uitgerust moeten zijn met een 3e universele bevestigingspunt. Dit kan een top-tether zijn of een steunpoot. Deze zorgt ervoor dat het stoeltje niet naar voren klapt bij een ongeval. Het kindje moet ook vastgemaakt worden met vijfpuntsgordels tot hij/zij een lengte van 105 cm bereikt.

Past de i-Size autostoel in mijn auto?

Universele goedkeuring past altijd 

Als er een universeel goedkeuringslabel aanwezig is, betekent dit dat het stoeltje geschikt is voor gebruik in elke auto. Je moet de ISOFIX-verankeringspunten in de auto gebruiken, inclusief de top tether of voetsteun, als het een ISOFIX-autostoeltje is. Als je het niet zeker weet, kijk dan in het instructieboekje van je auto. Hierin staat dat de auto geschikt is voor “Universele ISOFIX-kinderzitjes”. Bijna alle autostoeltjes in onze top 10 lijsten zijn universeel goedgekeurd.

Semi-universele goedkeuring niet altijd 

Als het autostoeltje een semi-universele goedkeuring heeft, betekent dit dat het in de meeste voertuigen geïnstalleerd kan worden. Raadpleeg hiervoor de website van de fabrikant. Als jullie autotype en model vermeld staan, kun je erop vertrouwen dat deze geschikt is.

Voertuigspecifieke goedkeuring 

Een voertuigspecifiek autostoeltje is alleen goedgekeurd voor gebruik in deze auto’s. De auto moet vermeld staan in de automontagelijst van de fabrikant van het kinderzitje.

Veel gestelde vragen over i-Size

Ben ik verplicht om een i-Size autostoel te gebruiken?

I-Size is voorlopig geen verplichte vervanging van de oude regelgeving, de regelgevingen bestaan naast elkaar. De R44-norm blijft voorlopig naast i-Size bestaan, je hoeft dus niet het oude zitje te vervangen. Deze is gewoon nog veilig.

Het biedt je simpelweg een extra, strenger geteste keuze bij aanschaf van een autostoeltje. Je weet in ieder geval zeker dat de i-Size-stoeltjes volledig voldoen aan de huidige en toekomstige wet- en regelgeving.

Zijn alle nieuwe R129 autostoelen i-Size ?

Alle autostoelen die vanaf september 2023 gemaakt worden moeten aan de ECE R129 voldoen.

Echter, niet alle R129 stoelen zijn dus i-Size autostoelen. Dit zijn alleen de autostoelen voor kinderen met harnas tot 105 cm die over een i-size keurmerk beschikken en geïnstalleerd worden op een i-Size ready zitplaats. 

Toch zie je nu veel autostoelen bij webshops als i-Size autostoel verkocht worden, maar dit niet zijn. Deze autostoelen zijn wel R129/02 of R129/03 goedgekeurd en veilig. Daar ontstaat de verwarring ook vaak voor ouders. 

Zijn R129 autostoelen veilig ?

Autostoeltjes die goedgekeurd zijn volgens de ECE R129 voldoen aan de veiligheidsnormen. Wel zitten er verschillen tussen de merken en type autostoelen. Maxi Cosi of een Cybex autostoelen zijn bijvoorbeeld uitgerust met extra of betere veiligheids- voorzieningen. Denk aan G-Cell of SICT. Autostoelen in onze lijst vaak ook extra getest door de ADAC. Deze test stoelen naast veiligheid ook op gebruiksgemak en schadelijke stoffen. 

Past een autostoeltje zonder i-Size op een i-Size-plek in auto?

Oudere Isofix-stoeltjes (zonder i-Size) passen meestal zonder problemen op de zitplaatsen voor i-Size.

Past een nieuw i-Size-autostoeltje in oudere auto met Isofix-bevestigingspunten?

I-Size-autstoeltjes passen meestal ook in auto’s met Isofix-bevestigingspunten. In de handleiding van het stoeltje staat een lijst met auto’s waarin dat kan. 
Op de website van de fabrikant van het autostoeltje vind je de nieuwste handleiding.

Kan ik de R129 autostoel met gordels vastzetten?

Vanuit de nieuwe R129/03-norm zijn er ook autostoelen beschikbaar die met alleen gordels vast te zetten zijn. Dit aanbod is wel beperkter dan het aanbod in ISOFIX. 

De autostoel moet wel voorzien zijn van groene gordelgeleiders. Hiermee wordt het makkelijker om de autostoel te installeren. 

Een aantal R129 autostoelen zijn naast ISOFIX ook met de gordels van de auto te installeren. Zoals bijvoorbeeld de draagbare baby autostoelen. Dit kan weleens handig zijn als je moet wisselen van auto. 

Betreft het echt alleen een i-Size autostoeltje, dan kun je de autostoel alleen bevestigen met ISOFIX op een i-Size ready plaats in de auto. 

Geef altijd de voorkeur aan ISOFIX omdat dit meest veilige manier is van vervoeren. De kans op foute installatie met gordels is vele malen groter met alle gevolgen van dien. 

Waarom is het beter om mijn kindje de eerste 15 maanden achterwaarts te vervoeren?

Met 15 maanden is de nek van een kind voldoende ontwikkeld is om krachten te kunnen weerstaan bij een typisch ongeval.

Wat is het verschil tussen ISOFIX en i-Size

Isofix is het systeem waarmee autostoeltjes op gemakkelijke wijze in de auto bevestigd kunnen worden. De bevestiging gaat zonder gebruik van de autogordel.

i-Size is de nieuwste veiligheidsnorm voor autostoeltjes met harnasje uit groep 0+ en 1. Om verkocht te mogen worden moeten deze autostoeltjes aan de Europese ECE-R129/01 norm voldoen. Als deze R129 i-size autostoeltjes vastgezet worden met Isofix op een i-Size plaats, zijn ze i-Size proof. De stoeltjes zijn te herkennen aan het i-Size logo. Het doel van i-Size is het vervoer van kinderen in auto’s veiliger te maken.

Plaats een reactie