fbpx

Isofix of gordel, wat is het verschil en welke bevestiging kies je?

Bij het aanschaffen van een autostoel voor jullie kindje kun je kiezen tussen isofix of gordel bevestiging. Wat is het verschil tussen Isofix en autogordel? Voor welke bevestiging moet je kiezen? En is deze keuze wel veilig? De keuze is vooral afhankelijk van jullie wensen en auto(‘s).

In dit artikel bespreken we de twee bevestigingssystemen. We leggen eerst kort uit wat Isofix is en we vertellen iets meer over gordelbevestiging. Hierna bespreken we per bevestiging de voor- en nadelen. 

Wat is Isofix bevestiging?

Isofix is een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Bij deze manier van bevestiging maak je geen gebruik van de gordel, maar van ankers die de autostoel direct aan de chassis van de auto bevestigen. Isofix wordt gebruikt in alle autostoelgroepen. Autostoelen voor baby’s (groep 0) kunnen op het Isofix-systeem aangesloten worden door eerst een onderstel te plaatsen. De zogenaamde Isofix base.

Heeft mijn auto ook Isofix?

Bijna alle auto’s na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

heeft mijn auto isofix

Weet je niet zeker of je auto over Isofix geschikt? Je vindt de Isofix bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien. Je kunt dit makkelijk nagaan door het symbool. Soms zijn ze aangeduid met een labeltje of anders een knoopje.

Isofix bevestiging

Is Isofix verplicht voor autostoeltjes?

Vanuit de nieuwe i-Size wet wordt geadviseerd om een autostoel met Isofix te gebruiken. Dit voorkomt namelijk een foute installatie. Wel mag je gewoon nog de autostoelen met gordelbevestiging gebruiken. 

Kun je Isofix laten inbouwen of zelf installeren? 

Heb je een auto uit 2001 – 2006 dan kun je bij de autodealer navragen of de Isofix haken alsnog ingebouwd kunnen worden. De kosten hiervan zijn per automerk verschillend, maar zullen hooguit een paar tientjes zijn. Ben je zelf erg handig dan zou je kunnen overwegen zelf de isofix in de auto te installeren. Bij bol.com verkopen ze tegenwoordig Isofix installatiepakketten

Isofix base voor baby autostoelen

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base (onderstel) nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base met steunpoot bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Er zijn verschillende onderstellen verkrijgbaar per merk. Vaak kun je de base ook voor het opvolgende peuter autostoeltje gebruiken. Zo heb je jarenlang plezier van de base. 

Passen alle Isofix autostoeltjes in jullie auto?

Universeel Isofix De meeste nieuwe Isofix autostoelen die aan de i-Size wet voldoen passen in de meeste auto’s die over Isofixhaken beschikken. Dit zijn de universele i-Size autostoelen. Je herkent deze aan het label op de autostoel:  

Deze universele autozitjes hebben naast de 2 Isofixhaken ook een derde bevestiging bovenop. Dit is de Top – Tether. Door middel van de extra bevestigingsgordel wordt de bovenkant van het zitje vastgezet aan de auto. Het autostoeltje kan nu tijdens een frontale botsing niet meer voorover kiepen, wat een grotere belasting op het lichaam voorkomt. Een universeel stoeltje mag alleen gebruikt worden in een auto die voorzien is van Isofix en een Top Tether bevestigingspunt.

Er zijn ook autostoeltjes die alleen voor bepaalde merk en type auto’s te gebruiken zijn. Dit zijn de semi-universele of voertuig specifieke autostoeltjes. 

Check dus goed of het Isofix autostoeltjes in jullie auto past. Dit kun je doen op de website van de betreffende autostoel fabrikant.  

Wat zijn de voordelen van ISOFIX? 

Isofix heeft veel voordelen ten opzichte van gordelbevestiging: 

Eenvoudiger en sneller 
Het grote voordeel van Isofix is dat de bevestiging in de auto met eenvoudiger en sneller is dan met de gordel. Dit geldt vooral voor draagbare baby autostoeltjes. Deze stoeltjes worden dagelijks in de auto geïnstalleerd. Met een Isofixbase klik je het stoeltje eenvoudig en correct op de base. 

Een autostoel die met Isofix te bevestigen is, is snel te wisselen tussen auto’s. Denk bijvoorbeeld aan een gezin met 2 auto’s.

Kans op onjuiste bevestiging is kleiner
De kans op een onjuiste bevestiging is vele male kleiner dan bij de bevestiging met de autogordel. Controleer wel altijd of het autostoeltje goed is vastgeklikt. Sommige modellen laten een groen lampje zien als je de stoel juist is geïnstalleerd.  

Minder wiebelig
Een autostoeltje met Isofix die direct aan de auto vastklikt heeft minder speling een autostoel die met gordels wordt geïnstalleerd. Dit is over het algemeen veiliger.

Baby autostoeltjes die op de base worden geklikt geven meer ruimte aan de beentjes en je kindje zit net iets hoger. 

Hier vind je de best geteste autostoelen met Isofix:

Bekijk hier de best geteste baby autostoel groep 0+
Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+/1
Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1 
Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2
Bekijk hier de best geteste kinderstoel groep 3

Zijn er ook nadelen aan Isofix?

Als de autostoel over Isofix beschikt, zegt dit verder niets over de de veiligheid van de autostoel zelf. Er zijn helaas ook Isofix zitjes die slecht scoren in veiligheidstesten.

Tegenwoordig zijn autofabrikanten verplicht om Isofix-bevestigingspunten in auto’s aan te brengen. Maar lang niet alle oudere auto’s hebben Isofix-bevestigingspunten.

Niet alle Isofix-autostoeltjes zijn universeel goedgekeurd. Check dus goed de handleiding of het gebruik van het autostoeltje voor jullie type auto goedgekeurd is.

Over het algemeen zijn de autostoeltjes duurder dan autostoeltjes die je bevestigt met autogordels. Laat de prijs niet zwaar wegen, de veiligheid staat voorop bij de keuze van een goede autostoel.

Autostoel met gordelbevestiging 

Een autostoel kun je ook vastzetten met de gordel van de auto. De gordel of volluit ‘het driepuntsgordelsysteem’ is lange tijd de standaard in de auto geweest. Iedere auto beschikt over gordels waardoor deze manier van bevestigen altijd mogelijk is zolang de autostoel het toelaat. Omdat het gordelsysteem niet de meest veilige methode is en de vraag afneemt, worden er steeds minder autostoelen met gordelbevestiging gemaakt. 

Als de gordel wordt gebruikt om de autostoel vast te zetten, let er dan goed op dat deze correct vastgemaakt wordt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 30% van de autostoeltjes die gebruik maken van een gordelsysteem correct zijn geïnstalleerd.

Vergeet niet: Heel veel Isofix autostoelen zijn ook met gordels te monteren. Zo kun je af en toe wisselen tussen 2 auto’s. 

Voordelen gordelbevestiging autostoel?

Autostoelen die met gordels vastgezet kunnen worden, hebben een aantal voordelen ten opzichte van Isofix. We bespreken zie hieronder:  

Universeel
Deze autostoeltjes zijn zo goed als universeel: ze zijn in (bijna) alle auto’s te plaatsen. Autostoeltjes die je bevestigt met een autogordel, hebben dan ook vrijwel altijd een universele goedkeuring.

Lichter in gewicht
Stoelen met gordelbevestiging zijn doorgaans lichter om te tillen. Dit komt omdat de Isofixhaken zwaarder wegen. 

Goedkoper
Autostoeltjes die voor bevestiging met autogordels geschikt zijn, zijn in het algemeen goedkoper dan autostoeltjes met een Isofix-bevestiging. Laat prijs geen doorslaggevende factor zijn voor een autostoel.

Bevestiging van een 3e autostoel op de achterbank 
Heb je de uitdaging om 3 autostoeltjes te moeten plaatsen op de achterbank, dan is een autostoel met gordel vaak handig omdat deze ook in het midden kan van de auto geïnstalleerd kan worden. Daarnaast kun je ook iets meer schuiven met de stoelen. 

Wat zijn de nadelen van gordelbevestiging?

Lastige klus
Een baby autostoeltje bevestigen met de autogordel is vaak geen eenvoudige klus. Het duurt langer eer je weg kunt rijden. Een base biedt echt uitkomst de eerste jaren. 

Kans op foute installatie
Er is een kans dat de gordel niet goed bevestigd wordt. Bijvoorbeeld dat de gordel niet goed langs het stoeltje wordt geleid of niet strak genoeg wordt bevestigd. Dit heeft direct effect op de bescherming die het stoeltje biedt in het geval van een ongeluk. Bekijk hier hoe je een autostoeltje vastzet met gordels. 

Wiebelen op de achterbank 
Stoeltjes moet gordelbevestiging kunnen meer wiebelen bij scherpe bochten en hobbels. Denk bijvoorbeeld aan een rotonde of een verkeersdrempel.

In een enkele auto is de gordel (achterin) voor sommige stoeltjes niet lang genoeg of rust de sluiting op het frame.

Bekijk hier de best geste autostoel met gordelbevestiging:

Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+
Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+/1
Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1 
Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2
Bekijk hier de best geteste kinderstoel groep 3

Conclusie Isofix of gordel autostoel? 

Beschikt de auto over isofixhaken en heb je budget beschikbaar voor een isofixbase of een isofix autostoel? Kies dan een autostoel met Isofixbevestiging. De kans op foute installatie is vele male kleiner en het gemak en snelheid waarmee je je kindje installeert betaalt zich terug. De stoel is stevig verankerd met de auto waardoor de stoel nauwelijks wiebelt. Veel autostoeltjes met Isofix zijn overigens ook met gordels vast te zetten. Handig als je van auto wisselt. 

Heb je een oudere auto zonder Isofixhaken dan kun je deze eventueel zelf inbouwen of je kiest voor een autostoel met gordelbevestiging. Gordelbevestiging maakt je ook flexibeler als je 3 autostoeltjes op de achterbank moet installeren.

7 gedachten over “Isofix of gordel, wat is het verschil en welke bevestiging kies je?”

  1. Nadeel isofix bevestiging is dat het bij de meeste auto’s niet mogelijk is om 3 stoeltjes naast elkaar op de achterbank te plaatsen, iets dat met een gordelbevestiging vaak wel te realiseren is

    Beantwoorden
  2. Apart artikel dit, ik heb twee isofix stoeltjes en volgens de handleidingen moet ik ook de gordel bij het bevestigen gebruiken, volgens dit artikel blijkbaar onzin?

    Beantwoorden
  3. Het zou handig zijn wanneer er een zoekfunctie is zodat je de stoel die je op het oog hebt meteen kan checken. Nu werkt het erg onhandig omdat je de hele lijst door moet. Het zorgt ervoor dat je stopt met zoeken op deze site.

    Beantwoorden

Plaats een reactie