Isofix of gordel, welke bevestiging autostoel?

isofix of gordel

Bij het aanschaffen van een autostoel kun je kiezen tussen isofix of gordel -bevestiging. Voor welke bevestiging moet je kiezen? De keuze is vooral afhankelijk van jullie auto(‘s).

In dit artikel bespreken we de twee bevestigingssystemen met de voor- en nadelen.

Wil je een overzicht van de beste autostoelen met zowel Isofix als gordelbevesting? Lees dan dit artikel: Autostoel met Isofix en gordel. 

1. Isofix – bevestiging autostoel

Isofix is een wereldwijd gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autostoeltjes. Bij deze manier van bevestiging maak je geen gebruik van de gordel, maar van ankers die de autostoel direct aan de chassis van de auto bevestigen. Isofix wordt gebruikt in alle autostoelgroepen. Autostoelen voor de jongste kinderen (groep 0) kunnen op het Isofix-systeem aangesloten worden door eerst een onderstel te plaatsen. Zie hier meer uitleg over het onderstel.

Heeft mijn auto ook Isofix?

Bijna alle auto’s na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto’s die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

heeft mijn auto isofix

Weet je niet zeker of je auto over Isofix geschikt? Je vindt de Isofix bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien. Je kunt dit makkelijk nagaan door het symbool. Soms zijn ze aangeduid met een labeltje of anders een knoopje.

Isofix bevestiging

Inbouwen isofix?

Heb je een auto uit 2001 – 2006 dan kun je bij de autodealer navragen of de Isofix haken alsnog ingebouwd kunnen worden. De kosten hiervan zijn per automerk verschillend, maar zullen hooguit een paar tientjes zijn.

Top – Tether bij universele Isofix autostoeltjes

Je hebt autostoeltjes die alleen voor bepaalde merk auto’s te gebruiken zijn. Check dus goed of het Isofix autostoeltjes in jullie auto past. Je hebt ook autostoeltjes die in iedere auto passen, de zogenaamde universele Isofix autostoelen. Deze universele autozitjes hebben naast de 2 Isofixhaken een derde bevestiging bovenop. Dit is de Top – Tether. Door middel van de extra bevestigingsgordel wordt de bovenkant van het zitje vastgezet aan de auto.  Het autostoeltje kan nu tijdens een frontale botsing niet meer voorover kiepen, wat een grotere belasting op het lichaam voorkomt. Een universeel stoeltje mag alleen gebruikt worden in een auto die voorzien is van Isofix en een Top Tether bevestigingspunt.

Isofix base

Wanneer je een babyautostoeltje met behulp van Isofix in je auto wilt bevestigen heb je een base (onderstel) nodig die geschikt is voor jouw autostoeltje. Deze base bevestig je dan met Isofix in je auto. Het autostoeltje kun je hier vervolgens met één klik op bevestigen. Er zijn verschillende onderstellen verkrijgbaar. Klik hier voor een totaal overzicht van bases. 

2. Gordelbevestiging autostoel

De gordel of volluit ‘het driepuntsgordelsysteem’ is sinds lange tijd de standaard in de auto. Iedere auto beschikt over gordels waardoor deze manier van bevestigen altijd mogelijk is. Omdat het gordelsysteem niet de meest veilige methode is, zal deze bevestiging uiteindelijk verdwijnen.

Isofix verplicht?

Vanuit de nieuwe i-Size wet worden er vanaf 1 september 2023 geen nieuwe autostoelen meer verkocht met alleen gordelbevestiging. Wel hebben winkeliers tot september 2024 de tijd om hun voorraden op te maken. Wel mag je gewoon nog de autostoelen met gordelbevestiging gebruiken. Lees hier meer over het verbod op autostoelen met de R44 norm. 

Als de gordel wordt gebruikt om de autostoel vast te zetten, let er dan goed op dat deze correct vastgemaakt wordt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 30% van de autostoeltjes die gebruik maken van een gordelsysteem correct zijn geïnstalleerd.

3. Wat zijn de voordelen van Isofix of gordel?

Voordelen Isofix autostoel:

Eenvoudige installatie van de autstoel. In principe is de bevestiging in de auto met Isofix eenvoudiger dan met de gordel.

Een autostoel die met Isofix te bevestigen is, is snel te wisselen tussen auto’s.
Denk bijvoorbeeld aan een gezin met 2 auto’s.

De kans op een onjuiste bevestiging is vele male kleiner dan bij de bevestiging met de autogordel. Controleer wel altijd of het autostoeltje goed is vastgeklikt.

Omdat het autostoeltje met Isofix direct aan de auto vastklikt, zit er vaak minder speling in dit bevestigingssysteem dan bij het gebruik van een gordel. Dit is over het algemeen veiliger.

Hier vind je de best geteste autostoelen met Isofix:

Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+
Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+/1
Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1 
Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2
Bekijk hier de best geteste kinderstoel groep 3

Zijn er ook nadelen aan Isofix?

Als de autostoel over Isofix beschikt, zegt dit verder niets over de de veiligheid van de autostoel zelf. Er zijn helaas ook Isofix zitjes die slecht scoren in veiligheidstesten.

Tegenwoordig zijn autofabrikanten verplicht om Isofix-bevestigingspunten in auto’s aan te brengen. Maar lang niet alle oudere auto’s hebben Isofix-bevestigingspunten.

De meeste Isofix-autostoeltjes zijn niet universeel goedgekeurd. Check dus goed de handleiding of het gebruik van het autostoeltje voor jullie type auto goedgekeurd is.

Over het algemeen zijn de autostoeltjes duurder dan autostoeltjes die je bevestigt met autogordels. Laat de prijs niet zwaar wegen, de veiligheid staat voorop bij de keuze van een goede autostoel.

Voordelen gordelbevestiging autostoel?

Deze autostoeltjes zijn zo goed als universeel: ze zijn in (bijna) alle auto’s te plaatsen. Autostoeltjes die je bevestigt met een autogordel, hebben dan ook vrijwel altijd een universele goedkeuring.

Autostoeltjes die voor bevestiging met autogordels geschikt zijn, zijn in het algemeen goedkoper dan autostoeltjes met een Isofix-bevestiging. Laat prijs geen doorslaggevende factor zijn voor een autostoel.

Nadelen aan de gordelbevestiging autostoel?

Een baby of peuter autostoeltje bevestigen met de autogordel is vaak geen eenvoudige klus. Het duurt langer eer je weg kunt rijden.

Er is een kans dat de gordel niet goed bevestigd wordt. Bijvoorbeeld dat de gordel niet goed langs het stoeltje wordt geleid of niet strak genoeg wordt bevestigd. Dit heeft direct effect op de bescherming die het stoeltje biedt in het geval van een ongeluk.

In een enkele auto is de gordel (achterin) voor sommige stoeltjes niet lang genoeg of rust de sluiting op het frame.

Bekijk hier de best geste autostoel met gordelbevestiging:

Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+
Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+/1
Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1 
Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2
Bekijk hier de best geteste kinderstoel groep 3

3.7/5 - (3 stemmen)

7 gedachten over “Isofix of gordel, welke bevestiging autostoel?

  1. Nadeel isofix bevestiging is dat het bij de meeste auto’s niet mogelijk is om 3 stoeltjes naast elkaar op de achterbank te plaatsen, iets dat met een gordelbevestiging vaak wel te realiseren is

  2. Apart artikel dit, ik heb twee isofix stoeltjes en volgens de handleidingen moet ik ook de gordel bij het bevestigen gebruiken, volgens dit artikel blijkbaar onzin?

    1. Hi Mark,

      Bedankt voor je antwoord. De gordel wordt natuurlijk nog wel gebruikt bij bepaalde autostoelen om je kindje zelf vast te zetten in de stoel.

  3. Het zou handig zijn wanneer er een zoekfunctie is zodat je de stoel die je op het oog hebt meteen kan checken. Nu werkt het erg onhandig omdat je de hele lijst door moet. Het zorgt ervoor dat je stopt met zoeken op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *