fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Autorijden tijdens of vlak na je zwangerschap?

Waar moet je op letten als je tijdens of vlak na je zwangerschap in de auto stapt? Mag je eigenlijk wel autorijden tijdens je zwangerschap? En zo ja, tot hoe ver in je zwangerschap is het nog verantwoord om auto te rijden? We vertellen je graag meer over autorijden tijdens de zwangerschap.
 
Kan je tijdens de zwangerschap autorijden?
 
Je kunt tijdens je zwangerschap prima autorijden. Kan je nog goed bij de pedalen en het stuur en zijn er geen problemen rondom je zwangerschap? Dan kan je gewoon blijven autorijden.
De baby wordt goed beschermd door het vruchtwater in de buik. Dit vangt eventuele klappen op. Daarnaast zorgen een autogordel en een airbag voor bescherming.
 

Is het gevaarlijk om een gordel te dragen tijdens je zwangerschap?

Het dragen van een autogordel vormt geen gevaar voor je baby. Doe het heupgedeelte wel zo laag mogelijk op je buik en zorg dat er een ruimte van 25 centimeter is tussen je lichaam en het stuur.
 
Het advies is wel: de laatste maand van de zwangerschap niet meer autorijden. Het belangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert. Een zwangerschap kan je concentratie verminderen. Laat bij twijfel een ander rijden. Volg ook altijd het advies van je behandelend arts op.
 

Hoe draagt een zwangere vrouw een autogordel?

Ook voor een zwangere vrouw is het dragen van een autogordel verplicht. Het is belangrijk dat de gordel niet over je buik loopt, zodat deze niet in je buik kan drukken. Let daarom op de volgende punten:
 
• Gebruik altijd de driepuntsgordel.
• Zorg ervoor dat de heupgordel onder je buik zit en niet over je buik heen loopt.
• De schuine gordel loopt over je schouder en tussen je borsten naar de zijkant van je buik. Ook deze gordel mag niet over je buik lopen.
• Zorg ervoor dat de gordel strak aangetrokken is.
• Verstel zo nodig de hoogte van de autogordel.
 
Heb je veel last van de gordel? Dan kan je een speciale zwangerschapsgordel proberen. Deze trekt de heupgordel naar beneden, zodat die niet tegen je buik drukt.
 

Moet de airbag aan als je zwanger auto rijdt?

Schakel de airbag niet uit als je zwanger bent. Deze vormt tijdens je zwangerschap geen gevaar voor jou of je baby. Als de airbag uitklapt tijdens een ongeluk, beschermt hij jullie juist.
Het is daarbij extra belangrijk dat je wel de autogordel draagt. Heb je deze niet of verkeerd om en klapt de airbag uit? Dan kan dit jou en je baby in gevaar brengen. Zorg er dus voor dat je altijd de gordel op de juiste manier draagt.
 

Hoe rijdt je zo comfortabel mogelijk tijdens de zwangerschap?

Stel je stoel zo in dat je zo comfortabel mogelijk zit, waarbij je je rug zo recht mogelijk houdt. Maak wat meer tussenstops en loop dan een stukje. Zo houd je je bloedsomloop op gang en voorkom je trombose. Ook kun je van autorijden last van je rug of bekken krijgen. Zit je als passagier in de auto, zet dan af en toe je stoel in de ligstand om deze lichaamsdelen rust te geven.
 

Wanneer is autorijden niet verantwoord tijdens de zwangerschap?

• Bij het gebruik van sommige medicijnen. Controleer altijd de bijsluiter of vraag je huisarts of apotheker om advies.
• Als er problemen rondom je zwangerschap zijn. Heb je een hoge bloeddruk of is er een risico op vroeggeboorte? Stap dan liever niet achter het stuur.
• Je hebt veel last van kwaaltjes. Sommige zwangerschapskwaaltjes kunnen voor risico’s zorgen tijdens het autorijden. Heb je bijvoorbeeld veel last van misselijkheid, duizeligheid of concentratieproblemen? Dan kan je beter niet achter het stuur kruipen.
• Autorijden is niet meer comfortabel. Staat je stoel door je groeiende buik zo ver naar achter dat je niet goed meer bij de pedalen kan? Dan is het verstandiger om het autorijden tijdens je zwangerschap aan iemand anders over te laten.
 

Wat doen na een ongeluk als je zwanger bent?

Ga na een ongeluk altijd bij de verloskundige langs. Hopelijk maak je het nooit mee, maar er kan altijd iets gebeuren onderweg. Wanneer je een ongeluk krijgt, is het belangrijk om je door je gynaecoloog of verloskundige te laten controleren. Ook als je nergens last van hebt. Zo weet je zeker dat het goed gaat met je kindje.
 

Wanneer kan je weer autorijden na de bevalling?

Dit verschilt per persoon. Sommige vrouwen hebben wat langer nodig om te herstellen van hun bevalling. Over het algemeen wordt aangeraden om de eerste twee weken na de bevalling geen auto te rijden. Als je kindje met een keizersnede op de wereld is gekomen kan het wat langer duren voor je weer kunt rijden. Wacht daarom met autorijden na een keizersnede tot de nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog. Deze is ongeveer zes weken na je bevalling. Bij sommige autoverzekeringen ben je de eerste zes weken na een keizersnede niet verzekerd als je achter het stuur stapt. Neem voor meer informatie contact op met je verzekeraar.
Inhoudsopgave