fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe vervoer je een hond in de auto?

In Nederland zijn er geen specifieke regels voor het vervoeren van honden in de auto. Een hond in de auto mag echter niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Hoe vervoer je dan een hond in de de auto? We zochten het voor je uit.

Met de hond op autovakantie?

In Frankrijk en België gelden dezelfde regels als in Nederland. Waarbij je hond in België niet voorin mag zitten. In Duitsland zijn de regels nog iets strenger. Daar moet je je hond vervoeren in een tuigje, bench of achter een rek.

Hoe lang mag een hond in de auto?

Net als ons zal een hond niet graag langere ritten met de auto maken. De hond zal soms moeten plassen en kan niet inschatten hoe lang de rit nog zal duren. Stop ieder uur even om een stukje te wandelen, wat te drinken en je hond uit te laten.

Wanneer je zelf even uit de auto gaat om bijvoorbeeld boodschappen te doen, denk dan altijd aan je hond.

Laat je hond nooit lang in een geparkeerde auto en echt alleen als het koel is buiten (minder dan 15 graden bijvoorbeeld), als de auto in de schaduw kan staan en je een raam wat open kan laten voor frisse lucht.

Omdat temperaturen in auto’s extreem snel oplopen, moet je al opletten als het nog maar 20 graden is buiten. Na een half uur kan de temperatuur in de auto dan al oplopen tot 36 graden!

Is het verplicht om je hond vast te zetten in de auto?

Een autogordel voor honden is in Nederland niet verplicht. Wanneer je hond los in de auto zit en plotseling op je schoot springt, kan je echter afgeleid raken en gevaar op de weg veroorzaken. Voor je eigen veiligheid, die van je hond, andere inzittenden en medeweggebruikers moet je je hond altijd veilig vervoeren in de auto.

Hoe hoog is de boete voor een hond los in de auto?

Zodra oom agent het een gevaarlijke situatie vindt, kan hij een boete uitschrijven, en dit gebeurd nog redelijk vaak. De boete kan oplopen tot wel € 230, waarmee de boete hoger is dan de aanschaf van een tuigje of bench.

Wat is de veiligste manier om je hond te vervoeren in de auto?

De veiligste manier om je hond te vervoeren is in een autobench van metaal.

De ANWB heeft in 2018 een test gedaan met verschillende autotoetjes voor honden. De kennel of bench kwam daarbij overtuigend als winnaar uit de test.

Een speciale bench voor in de auto kan zonder al te veel moeite op de achterbank worden aangebracht. Met de meegeleverde montageset zet je deze bench gewoon met de driepuntgordels vast.

Een goed merk dat benches speciaal voor in de auto maakt is Proline.

autostoel voor hond bench

[dfrcs name=”Autobench Pro 3 Medium”]

Er zijn naast de autobench diverse andere producten te vinden die je helpen bij het vervoeren van je hond in de auto.

Er zijn autostoelen (manden) voor honden verkrijgbaar, zoals deze van het merk Heimr.

autostoel voor hond mand

 

 

 

 

 

 

 

Of bijvoorbeeld deze van het merk ’t Steegskeautostoel voor kleine hond

Al zijn deze producten meer voor het comfort van de hond, die naar buiten kan kijken en voor het beschermen van de bekleding van je auto, dan dat je hond daadwerkelijk wordt beschermt bij een aanrijding.

Inhoudsopgave