Hoe worden autostoelen voor kinderen getest en goedgekeurd?
Fabrikanten van autostoeltjes moeten eerst hun autostoeltjes laten keuren voordat ze verkocht mogen worden. Ze moeten namelijk aan de Europese regelgeving voldoen. In de wet is vastgelegd dat een kind tot 135 cm verplicht in een goedgekeurd autostoeltje moet worden vervoerd. De meeste Europese landen hebben dezelfde regels.
Er zijn verschillende regelgevingen van kracht. Welke regels gelden er voor autostoelen en hoe en door welke instanties worden autostoeltjes getest en goedgekeurd? In dit artikel vertellen we de 2 wetten die er zijn voor autostoeltjes en welke testen hiervoor afgenomen moeten te worden. Naast deze 2 wettelijke testen zijn er ook nog andere (strengere) testen die autostoeltjes in Europa kunnen ondergaan zoals de ADAC/ANWB en de Zweedse Plus test. We nemen ze mee in dit artikel en vergelijken ze met elkaar in een tabel.
1. ECE R44 norm
De R44 norm is een oude regelgeving, maar nog steeds actueel, en veel autstoelen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn getest volgens de ECE R44-norm. Deze regeling bestaat al sinds de jaren tachtig, maar de huidige versie is in 2004 geïntroduceerd. Per 1 september 2024 mogen er geen autostoeltjes meer verkocht worden met de R44-norm. Je mag de autostoelen nog wel gewoon gebruiken. Lees er hier meer over.
R44/04-tests worden uitgevoerd met behulp van een P-dummy (pop) met 4 sensoren. Deze dummy wordt onderworpen aan verplichte tests aan de voorkant en aan de achterkant. De frontale botstests worden uitgevoerd bij een snelheid van 52 km/uur, terwijl de achterste botstests worden uitgevoerd bij een snelheid van 30 km/uur.
Je herkent een goedgekeurd autostoeltje volgens de R44-04 label. Op dit label zie je onder andere ook in welk land de stoel is getest, wanneer en het serienummer. Testen worden uitgevoerd door testcentra in opdracht van de overheid. Aangezien deze wet niet meer van kracht is, zullen deze testen niet meer uitgevoerd worden.
2. ECE-R129 norm
De R129 regeling wordt ook wel i-Size genoemd. Dit is de actuele regeling, geïntroduceerd in 2015. Alle nieuwe autostoelen die nu worden gemaakt moéten aan deze regelgeving voldoen. Lees hier meer over de i-Size regelgeving.
R129-tests worden uitgevoerd met een Q-dummy met 32 sensoren, die geavanceerder is en de testers (en ons ook) een veel beter beeld geeft van wat er gebeurt tijdens deze crashtests.
Deze dummy wordt onderworpen aan verplichte tests aan de voorkant, de achterkant en de zijkant. De frontale tests worden uitgevoerd bij een snelheid van 52 km/uur, de achterste tests worden uitgevoerd bij een snelheid van 30 km/uur en de aanvullende zijtesten worden uitgevoerd bij een snelheid van 24 km/uur.
Testen worden uitgevoerd door testcentra in opdracht van de overheid. Een goedgekeurd autostoeltje ontvangt een R129 label. Op dit label is onder andere te zien wanneer de autostoel is goedgekeurd, in welk land, voor welke lengte en serienummer.

3. Een goedkeuringslabel is geen garantie
Het goedkeuringslabel is geen garantie voor een goede bescherming bij een botsing. Daarom adviseren wij je om naast deze verplichte testen ook te kijken naar aanvullende autostoeltesten zoals de Zweedse Plus test of de ADAC (ANWB). Deze testen zijn zwaarder dan de standaard testen voor goedkeuring. Ze geven meer inzicht in de mate van veiligheid en kwaliteit van de stoel door cijfers te geven of een goedkeuringslabel. Het komt dan voor dat een goedgekeurd R129 autostoeltje in deze test een ‘onvoldoende’ scoort.
4. De Zweedse Plustest
Fabrikanten van autostoelen kunnen zelf kiezen voor een aanvullende Plus-test. Deze test is niet verplicht. Alleen autostoeltjes die achterwaarts in de auto kunnen worden geplaatst komen voor deze test in aanmerking. Het nieuwe PLUS-test protocol is geschikt voor R129 autostoelen tot 105 en 125 cm of R44 autostoeltjes voor groep I en II.
De test wordt uitgevoerd met een hogere snelheid en een kortere remweg dan de Europese normen ECE R44 en R129 om een realistischere crashsituatie weer te geven.
Er wordt verder ook gekeken naar de algemene bescherming die de autostoel biedt en vooral naar de bescherming van het nekgedeelte van een kind.
Slaagt een model autostoel voor deze test dan mag deze het keurmerk PLUS-testlabel dragen zoals hierboven afgebeeld. Als deelnemend merk hoor je alleen of je geslaagd bent of niet, er is geen ranking zoals bij de ADAC/ANWB.
5. Willekeurige selectie consumententesten
De ADAC is een toonaangevende tester van autostoelen in Europa. De ADAC wordt in de hele autostoel sector erkend vanwege de strenge veiligheidsnormen. Deze testen worden samen uitgevoerd door internationale testorganisaties zoals de ANWB. ADAC selecteert zelf de stoelen. De stoeltjes worden getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. ADAC kan niet alle stoelen testen, dus worden ze vooraf geselecteerd op basis van populariteit, verkoopvolume en nieuwigheden zoals de 360 graden draaibare autostoelen. Hoe lager de score, hoe beter de autostoel is.
ADAC gebruikt de meer geavanceerde Q-dummy en test boven standaardvoorschriften van de R129 norm. Hun frontale tests worden uitgevoerd met een snelheid van 60 km/uur en hun zijtests worden uitgevoerd met een snelheid van 50 km/uur. ADAC meet bij deze dummy ook de nekbelasting, daarom testen ze ook naar voren gerichte stoelen.
Aan veel van de door onze geselecteerde autostoelen zijn ADAC-scores (ANWB) toegekend. De ADAC-score is een goede indicator voor de kwaliteit van de stoel. Bekijk onze top 10 beste baby autostoeltjes waarin de ADAC-score is meegenomen.
6. Schema verschillende autostoel testen
Hieronder de verschillende autostoeltesten R44 / R129 /Zweedes plus en ADAC/ANWB in een schema.

Bron: https://incarsafetycentre.co.uk/safety-centre/car-seat-crash-test-speeds
Bron: vti.se/en/services/crash-safety-testing/child-restraint-systems/the-plus-test#faq