Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een Top Tether?

De Top Tether is het derde verankeringspunt van een ISOFIX-autostoeltje. Het is een stuk band dat aan de achterkant van het kinderzitje wordt bevestigd, met een haak aan het uiteinde. De Top Tether-riem moet voorzien zijn van een groene indicator die aangeeft wanneer deze strak genoeg is aangetrokken.

Hoe gebruik je een Toptheter?

De Top Tether gaat over de bovenkant van de stoel  van het voertuig en haakt vast aan het Top Tether-punt. Het bovenste bevestigingspunt bevindt zich in de kofferbak, op de achterkant van de autostoel of in het dak van de auto

Top tether installatie

Het anker waar de ketting in de auto aan vastzit, is niet altijd gemakkelijk te vinden. Bij minibusjes en SUV’s kan deze op de vloer of aan het plafond worden geplaatst. Bij personen auto bevindt het anker zich meestal op de achterplank achter de achterbank. Top Tether-punten worden normaal gesproken aangegeven met het ankerlogo, of in uw autohandboek staat waar uw punt zich bevindt.

TOPtheter aanduiding auto

Wat doet het?

Zoals we al hebben vermeld, hebben ISOFIX-stoelen meestal een derde verankeringspunt, waardoor de gevaarlijke bewegingen van de stoel bij een botsing worden verminderd. De Top Tether haakt achter het kinderzitje aan de beugel in de auto en houdt het op zijn plaats, samen met de ISOFIX-armen.

Bij een botsing beweegt een kinderzitje naar voren en kan de stoel op de ISOFIX-armen draaien. Om dit te voorkomen en ook de energie van een botsing te absorberen, kan het Top Tether-punt samen met de ISOFIX de beweging in de stoel verminderen en de crashkrachten absorberen.

Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de Top Tether wordt gebruikt, als deze wordt meegeleverd.

Wat zijn de voordelen?

Veel ISOFIX-stoelen hebben een steunpoot. De steunpoot is past alleen niet in elke auto en kan niet worden gebruikt in combinatie met vloeropbergvakken.

Voor ISOFIX-stoelen met een Top Tether zijn er weinig beperkingen. Als de ISOFIX-stoel met Top Tether als universeel is geclassificeerd en de ISOFIX en het Top Tether-punt van uw auto als universeel zijn goedgekeurd, kun je de stoel in de auto installeren.

Top Tether-stoelen nemen ook vaak minder ruimte in beslag in de auto.. Dit kan het voor andere passagiers veel gemakkelijker maken om in en uit te stappen, vooral oudere broers en zussen die in het midden kunnen zitten.

ISOFIX-stoelen met en top tether zijn vaak lichter en daarom sneller en gemakkelijker van auto naar auto te verplaatsen, omdat er geen zware poot aan de basis is bevestigd.

Ten slotte hebben ISOFIX + Top Tether-stoelen vaak een gemakkelijk verstelbare gordel, sommige stoelen bieden langer achterwaarts vervoeren en sommige zijn zelfs draaibaar!

Inhoudsopgave