fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Zijn tweedehands autostoeltjes veilig? Wees je bewust van de risico’s

Op marktplaats worden veel tweedehands of gebruikte autostoeltjes aangeboden. Veelal van bekende merken als Maxi Cosi, Cybex of Nuna. Zijn deze tweedehands autostoeltjes veilig? Hoewel het duurzaam en kostenbesparend is om een gebruikt autostoeltje aan te schaffen, wordt het vanwege veiligheidsredenen sterk afgeraden. In dit artikel ga ik verder in op de veiligheidsrisico’s van een tweedehands autostoeltje en leg ik uit waarom het beter is om voor een nieuw autostoeltje te kiezen.

Geen controle op tweedehands autostoeltjes 

Fabrikanten moeten tegenwoordig aan hele strenge veiligheidseisen en voldoen. Autostoeltjes moeten eerst volledig gekeurd en gecontroleerd worden waarna ze in het bezit komen van een goedkeuringslabel zoals R44 of R129. Ouders ontvangen bij aankoop van een autostoeltje (online) advies en instructies over hoe de autostoel gebruikt dient te worden. 

Voor tweedehands autostoeltje is er helemaal geen controle aanwezig bij de aankoop. Nu zul je wellicht denken; de autostoel is in het verleden toch goedgekeurd? Dat klopt, maar na zoveel jaar gebruik kun je niet meer van deze veiligheidsgarantie uitgaan. De autostoel kan wellicht betrokken zijn geweest bij een ongeval, of mist bepaalde onderdelen of de bekleding kan verontreinigde stoffen bevatten zoals schimmels. 

Onderzoek naar veiligheid tweedehands autostoeltjes 

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk of de stoel nog voldoende bescherming biedt bij een ongeval? Om hier antwoord op te krijgen heeft de Spaanse Alliance for Children’s Road Safety (AESVI) een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek zijn 10 tweedehands autostoeltjes van bekende merken getest die allemaal in het verleden wettelijk zijn goedgekeurd. Er zat ook een autostoel tussen die in Nederland was gekeurd. 

De stoelen zijn net zoals bij de ‘normale’ veiligheidstest op allerlei onderdelen getest. Denk aan de werking van de schokabsorberende materialen, het harnasje waarmee je je kindje vastgespt in de stoel tot aan de bekleding. De resultaten zijn helaas schrikbarend. 

tweedehands autostoel veilig

Geen van de gebruikte autostoelen zou goedgekeurd worden 

Geen van de tweedehands autostoeltjes zouden volgens de huidige i-Size wet het goedkeuringslabel ontvangen. Slecht 1 zou het R44 label (oude wet) ontvangen. Uit de test kwam naar voren dat de bescherming tegen schokken verslechterd was. Sommige autostoelen met wel 40%. De kans op letselschade bij een ongeval neemt hierdoor fors toe. 

Slijtage van het 5-puntsharnas
Een ander zorgwekkend punt uit het onderzoek is de verslechtering van het harnassysteem waarmee je je kindje stevig vastzet in de autostoel. Deze waren verdraaid, vuil of verkeerd uitgelijnd. Op deze manier is een kindje niet voldoende beschermd in de autostoel. 

Bevuilde bekleding
Daarnaast was er sprake van ernstige slijtage en verslechtering van de bekleding door gebruik, klimaatwisseling (zweterige ruggetjes) en slechte opslag in vochtige ruimtes (schimmels). Je kindje kan in het ergste geval ziek worden van schimmels in de bekleding. Sommige kindjes sabbelen namelijk erg graag op de bekleding. 

Na deze uitkomsten zijn deskundigen het erover eens dat er regels en wetten opgesteld dienen te worden bij het kopen van tweedehands autostoelen. Of en wanneer deze komen, blijft de grote vraag. 

tweedehands autostoel veilig
testresultaat onderzoek tweedehands autostoelen

Is mijn tweedehands autostoeltje veilig? 

Bij tweedehands autostoeltjes ben je nooit 100% zeker hoe oud deze zijn, hoe vaak ze zijn gebruikt en of ze bij een ongeluk betrokken zijn geweest. Schade is niet altijd zichtbaar. Zelfs niet door de verkopende partij, lees maar mijn eigen ervaring hieronder. 

Zo kreeg ik zelf eens een autostoel van vrienden voor onze oudste zoon. De bekleding was nou niet bepaald schoon en ik besloot de hoes te verwijderen om te wassen. Toen ik de bekleding eraf haalde, kwam ik tot de ontdekking dat er een enorme scheur in de rugleuning zat! De vorige gebruiker (mijn vriendin) was zich hier totaal niet van bewust. De stoel was nooit betrokken geweest bij een ongeval, maar blijkbaar wel ergens een keer goed gevallen of gestoten. Het was een lief gebaar, maar de stoel heb ik bij het grofvuil gezet. 

Bedenk dus goed of je voor een tweedehands autostoeltje wilt gaan. Ons advies is om voor een nieuw en fris goedgekeurd autostoeltje te kiezen. 

Tips als je toch voor een tweedehands autostoel kiest

Heb je toch je zinnen gezet op een tweedehands autostoeltje, let dan goed op de volgende punten: 

Is de stoel goedgekeurd door de ADAC / ANWB? 

Kies een ‘goed’ getest autostoeltje uit de ANWB /ADAC autostoeltjestest. De ANWB-test is strenger en uitgebreider dan de wettelijke eisen voor autostoelen. Het kinderzitje moet voldoen aan een van de volgende normen: ECE R44/03, ECE R44/04 of ECE R129. Dit kun je doen door naar de oranje montagesticker op de stoel te kijken. De oude ECE R44-norm garandeert geen veiligheid bij zijdelingse botsingen en minimale garanties bij frontale botsingen.

Hoe oud is de autostoel? 

Weet dat een autostoeltje geen leven lang meegaat. Vraag dus dus altijd: Hoe oud is deze stoel? En zegt de autostoelfabrikant hoe lang het stoeltje meegaat? Meestal staat dit vermeld in de gebruikershandleiding van de stoel of op de website van de betreffende producent. A merken zoals Maxi Cosi en Cybex gaan langer mee dan de goedkopere B merken. 

Check de stoel op scheuren en defecten

We hebben het hiervoor al over gehad. Aan de buitenkant is soms lastig te zien of een autostoel scheuren heeft. Je kan dus het beste even de bekleding loshalen. Dan zie je beter of de stoel nog heel is. Dit is alleen wel een lastige klus. Kijk goed naar het harnasje en of deze nog goed sluit en vergeet de gebruiksaanwijzing niet te vragen. 

Inhoudsopgave