fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Waarom baby achterwaarts in de auto?

Een kindje met het gezicht tegen de rijrichting in vervoeren is veiliger. Bij een aanrijding wordt het kindje met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt. Met name voor baby’s is dit zeer belangrijk.
Als de baby met de rijrichting mee zouden worden vervoerd, dan krijt het hoofdje en de nek een flinke klap te verduren bij een aanrijding of zelf al bij abrupt remmen. Krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot 5x zo laag.

Vaak stappen we na het babystoeltje, dat altijd achterwaarts is geplaatst, over naar een autostoel waarbij het kind naar voren kijkt. Deze autostoeltjes worden in Nederland het meest verkocht. Maar dit is niet de meest veiligste manier om uw kind in de auto te vervoeren!

In feite is een kind met 9 maanden nog te klein om voorwaarts gericht vervoerd te worden. Kleine kinderen zijn namelijk geen miniatuur versie van een volwassene. Hun hoofd is onevenredig zwaar, hun rug en wervelkolom zijn nog onderontwikkeld en kleine kinderen hebben een gebrek aan reactievermogen en reflexen.

Het advies is daarmee om ook het opvolgende peuterautostoeltje achterwaarts te plaatsen. Of achteruitkijken in de praktijk mogelijk is, hangt wel af van de beschikbare ruimte in de auto.

Vervoer je kind altijd zo lang mogelijk in het babystoeltje en stap pas over op een vooruitkijkend zitje als dat echt nodig is. Je moet pas overstappen op een volgende autostoel als je kind te zwaar is voor het babystoeltje of het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt.

En ook voor alle achteruitkijkende zitjes geldt: gebruik alleen achteruitkijkende zitjes op de bijrijderstoel als de airbag is uitgeschakeld!

Zijn er dan ook nadelen aan het achteruitkijken?

Sommige van de achteruitkijkende peuterstoeltjes kunnen ook voorwaarts geïnstalleerd worden. Het voordeel is dat je hierdoor je kind langer achteruit kunt vervoeren. Zodra er te weinig beenruimte ontstaat kan het autostoeltje worden omgedraaid. Deze stoeltjes zijn vaak wel iets duurder in de aanschaf.

achterwaarts autostoel

Installeren

Achterwaarts geplaatste baby- en peuterstoeltjes zijn over het algemeen wat lastiger te installeren en nemen ze meer plaats in dan vooruitkijkende stoeltjes. Een ander nadeel van achteruitkijkende peuterstoeltjes is dat het kind minder ruimte voor de benen heeft. Voor kinderen die bijna aan een groter zitje toe zijn is er soms te weinig plaats voor de benen.

Oogcontact

Vind je het een nadeel dat je geen oogcontact kunt houden bij gebruik van een achteruitkijkend zitje op de achterbank? Dan zijn er speciale spiegels te koop. Zo houd je toch contact met je kind.

De fabrikanten werken hard om de nadelen van grotere achteruitkijkende autostoeltjes te verminderen. Het installeren wordt makkelijker gemaakt en ze passen in steeds meer auto’s.

Meer weten?

Wil je nog meer lezen over de onderzoeken en veiligheid van achterwaarts vervoeren van je kind. Wij hebben een aantal bronnen voor je verzameld:

  • British Medical Journal (BMJ) adviseert in een artikel van 11 juni 2009 om kinderen tot het 4e levensjaar in een achterwaarts gericht kinderzitje te vervoeren.
  • Volvo adviseert ouders om kinderen minstens tot het 4e jaar tegen de rijrichting in te vervoeren. Zij geven aan dat een kind tot 4 jaar in een achterwaarts gericht kinderzitje 90% minder kans heeft op letsel bij een ongeluk. Een erg goed PDF document om te lezen
  • Kinderchirurg en kindertraumatoloog dr. William Kramer van het UMC Utrecht pleit er voor dat kinderen tot 4 jaar tegen de rijrichting in vervoerd worden. Hij is hier o.a. door Blik op de Weg en het Algemeen Dagblad over geinterviewd. Klik hier voor de artikelen van het UMC.
  • Lang maar zeer interresant rapport van ANEC. In het rapport werd onderzoek gedaan naar auto ongelukken in de VS, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Hieruit is gebleken dat kinderen in de voorwaarts gerichte zitjes hoofd, hals, borst en buik letsel opliepen in omstandigheden waarin een achterwaarts gericht zitje veel betere bescherming had geboden. De studie concludeert, samen met alle andere onderzoekers die dit onderwerp hebben onderzocht, dat achterwaarts gerichte kinderzitjes een hoger niveau van veiligheid bieden dan voorwaarts gerichte kinderzitjes voor kinderen totdat ze vier jaar oud zijn.
  • American Association of Pediatrics (AAP) adviseerd om kinderen minstens tot twee jaar tegen de rijrichting in te vervoeren. Lees het advies.
  • De Consumentenbond adviseert: Langer achteruitkijken
  • Achterwaarts.nl verkondigd deze boodschap al sinds 2007
  • Bekijk hier een filmpje van een Zweedse verzekeringsmaatschappij over het achterwaarts plaatsen van de autostoel.
https://youtu.be/sssIsceKd6U


Stap pas over op een groep 1 kinder autostoeltje als het kind én meer dan 9 kg weegt én ouder is dan 1 jaar. 
Wil je hulp bij het kiezen van het juiste autostoeltje voor jouw situatie? Lees ons koopadvies of het complete artikel over hoe het nu echt zit met de indeling van de groepen autostoeltjes.   

Inhoudsopgave