fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is de ADAC?

De Allgemeine Deutsche Automobil-Club e.V., kortweg ADAC, is de grootste autoclub van Duitsland. ADAC een toonaangevende tester van autostoelen in Europa, die in de hele sector wordt erkend vanwege zijn strenge veiligheidsnormen. Elk jaar onderzoekt de ADAC verschillende autostoeltjes op veiligheid, gebruik, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Deze autostoeltjestest wordt uitgevoerd door een internationaal testorganisatie zoals de ANWB in samenwerking met Europese consumentenorganisaties zoals een Consumentenbond. 

Dit testconsortium selecteert de te testen autostoeltjes en definieert de testmethodiek van de testonderdelen. De kosten van de test worden gezamenlijk gedeeld door de testpartners. Iedere volwaardige testpartner heeft het recht de test in eigen land onder de eigen naam te publiceren.

De ANWB is een zustermaatschappij van de ADAC en publiceert in het Nederlands de resultaten van deze testen. Het verschil is dat de ANWB de beoordeling in sterren verwerkt. Zo zijn 5 sterren zeer goed en 1 ster slecht. Zie afbeelding hieronder:

De ADAC verwerkt de beoordeling in cijfers. Zie afbeelding hieronder. Hoe lager het cijfer, hoe beter de stoel scoort in de test. 

Het fijne is dat iedereen deze testen mag inzien. Je hoeft er niet voor te betalen. Wel even vertalen. ADAC test niet alle autostoelen, en als een stoel niet door ADAC is getest, betekent dit niet dat het onveilig is om te gebruiken. Bij deze tests is een lage score het beste.

ADAC selecteert autostoelen vooraf op basis van populariteit, verkoopvolume en nieuwigheden, zoals de 360 graden draaibare autostoelen. ADAC gebruikt geavanceerde Q-dummy’s om te testen boven de standaardvoorschriften. Zo worden de ADAC frontale tests uitgevoerd met een snelheid van 60 km/uur en hun zijtests worden uitgevoerd met een snelheid van 50 km/uur. De standaard testen worden uitgevoerd met 50 km/uur en zijtesten met 30 km/uur. 

Inhoudsopgave