Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is i-Size?

Bij het uitzoeken van een autostoel kom je veel verschillende termen tegen. Een daarvan is i-Size.

Wat is i-Size?

i-Size is een Europese standaard, ingesteld in 2013 die gaat over de veiligheid van autostoeltjes. De i-Size-standaard, ook bekend als R129, voor autostoeltjes is de nieuwste veiligheidsstandaard voor autostoeltjes. i-Size is dus geen naam van een autostoel zoals Max-Cosi bijvoorbeeld. Autostoeltjes die aan de i-Size regelgeving voldoen (de R129-norm) worden een i-Size autostoel genoemd.

Wat is de i-Size wet?

Bij het gebruik van autostoeltjes heb je te maken met een aantal wettelijke vastgestelde veiligheidsregels. De i-Size wet is een nieuwe regelgeving die naast de bestaande veiligheidswet R44- norm loopt. Uiteindelijk zal de R44-norm in 2019 verdwijnen. Wat zijn de kenmerken en verbeterpunten van een i-Size autostoel?

Langer achterwaarts vervoeren

Eén daarvan is dat kinderen tot een leeftijd van minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden in een autostoeltje. Bij de oude wet mogen kinderen al eerder – vanaf 9 kg – in de rijrichting vervoerd worden. Door je kind achterwaarts te vervoeren worden bij een aanrijding de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. In Europa zijn auto-ongelukken de grootste oorzaak van kindersterfte.

Isofix – bevestiging maar ook gordel

De autostoeltjes die aan de i-Size-norm voldoen zijn Isofix-modellen. Echter er zijn ook I-Size autostoelen die ook gewoon nog met gordels zijn vast te zetten. Ze zijn dan wel iSize proef, alleen voldoe je met de gordels niet aan de i-Size wet.

Helaas worden autostoeltjes met gordelbevestiging niet altijd goed geïnstalleerd met alle risico’s van dien. Isofix is ontwikkeld om precies die fouten bij het installeren van autostoeltjes te voorkomen. Bijna 100% van de Isofix-autostoeltjes staan goed geïnstalleerd, terwijl dat bij autostoeltjes met gordelbevestiging tot maar 70% is. Kijk hier voor meer informatie over Isofix.

De autostoeltje met alleen gordelbevestiging verdwijnen uiteindelijk volledig van de markt. Uiteindelijk zullen er alleen nog autostoeltjes met een isofix-bevestiging op de markt verkrijgbaar zijn. De datum is niet bekend.

Zijdelingse botsproef

Een derde norm is de autostoel goed moet scoren in een zijdelingse botsproef. Bij de oude norm is deze test niet uitgevoerd.

Indeling in lichaamslengte

Indeling van de zitjes is niet langer meer naar het gewicht van het kind maar naar de lichaamslengte. Veel ouders hadden moeite met het bepalen van gewicht. De lichaamslengte is duidelijker voor ouders, want die komen overeen met de kledingmaat van het kind.

Wat is verschil tussen i-Size en Isofix?

Isofix is een systeem waarmee autostoeltjes op gemakkelijke wijze in de auto bevestigd kunnen worden. De bevestiging gaat zonder gebruik van de autogordel. i-Size is een nieuwe norm voor autostoeltjes. Om verkocht te mogen worden moeten autostoeltjes aan een Europese ECE-norm voldoen. Sinds juli 2013 is daar een nieuwe norm bijgekomen, de i-Size norm (R129). i-Size autostoeltjes worden gezien als de volgende generatie Isofix autostoeltjes. De stoeltjes zijn te herkennen aan het i-Size logo. Het doel van i-Size is het vervoer van kinderen in auto’s veiliger te maken.

Wat is het verschil tussen i-Size en ECE R44?

De oudere ECE R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind. i-Size, daarentegen, is gebaseerd op de lengte. 

Meestal weten ouders de lengte van hun kind beter in te schatten dan hun gewicht. Dit betekent dat i-Size het makkelijker maakt om ervoor te zorgen dat je het juiste autostoeltje koopt voor je kind.

Hoe herken ik i-Size goedgekeurde autostoeltjes?

Dit kun je zien aan het goedkeuringslabel. Op ieder i-Size autostoel dat wordt verkocht moet dit keurmerk zitten.

iSize autostoel goedkeuringslabel

Kan er in mijn auto ook een i-Size autostoel?

iSize autostoel logoNieuwe auto’s worden sinds eind 2013 uitgerust met minimaal 1 zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats. Voordeel: het vastmaken in de auto is gemakkelijk en kan niet fout gaan. De nieuwe autostoelen worden in de auto bevestigd met vaste aansluitpunten (2 in de bank en 1 op de grond). Heb je dus een auto na 2013? Kies dan altijd voor Isofix.

Daarnaast kunnen ook auto’s uitgerust met Isofix gebruik maken van een i-Size autostoel. Raadpleeg hiervoor de autotypelijst van de autostoeltjesfabrikant.

Ik heb geen auto met een i-Size ready zitplaats

I-Size is voorlopig geen verplichte vervanging van de oude regelgeving, de regelgevingen bestaan naast elkaar. De R44-norm blijft voorlopig naast i-Size bestaan, je hoeft dus niet het oude zitje te vervangen. Het biedt je simpelweg een extra, strenger geteste keuze bij aanschaf van een autostoeltje. Je weet in ieder geval zeker dat de i-Size-stoeltjes volledig voldoen aan de huidige en toekomstige wet- en regelgeving.

Inhoudsopgave