fbpx
Hoe kunnen we helpen?
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is i-Size?

Bij het uitzoeken van een autostoel kom je veel verschillende termen tegen. Eén belangrijke term daarvan is i-Size en R129. i-Size is een Europese standaard, ingesteld in 2013 die gaat over de veiligheid van autostoeltjes. De i-Size-standaard, ook bekend als R129, voor autostoeltjes is de nieuwste veiligheidsstandaard voor autostoeltjes. i-Size is dus geen naam van een autostoel zoals Max-Cosi i-Size bijvoorbeeld. Autostoeltjes waarmee je aan de i-Size regelgeving voldoet, worden een i-Size autostoel genoemd.

Wat is de i-Size wet?

Bij het gebruik van autostoeltjes heb je te maken met een aantal wettelijke vastgestelde veiligheidsregels. De i-Size wet is een nieuwe regelgeving die naast de bestaande veiligheidswet R44- norm loopt. Uiteindelijk zal de R44-norm verdwijnen. Met ingang van 1 september 2023 mogen er geen autostoeltjes meer in de Europese Unie verkocht worden met de R44 norm.

Ben je in het bezit van een R44 autostoeltje? Dan mag je deze gewoon nog gebruiken. Winkeliers hebben tot 1 september 2024 de tijd om van oude voorraden af te komen. Lees hier meer over de oude R44 norm en waarom er een verbod op komt.

Wat zijn de kenmerken en verbeterpunten van een i-Size autostoel?

 1. Indeling naar lengte 

  De oudere ECE R44-standaard is gebaseerd op het gewicht van je kind. i-Size, daarentegen, is gebaseerd op de lengte. Meestal weten ouders de lengte van hun kind beter in te schatten dan hun gewicht. Dit betekent dat i-Size het makkelijker maakt om ervoor te zorgen dat je het juiste autostoeltje koopt voor je kind. Andere verschillen en verbeterpunten: 

 2. Langer achterwaarts vervoeren

  Eén daarvan is dat kinderen tot een leeftijd van minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden in een autostoeltje. Bij de oude wet mogen kinderen al eerder – vanaf 9 kg – in de rijrichting vervoerd worden. Door je kind achterwaarts te vervoeren worden bij een aanrijding de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. In Europa zijn auto-ongelukken de grootste oorzaak van kindersterfte.

 3. Zijdelingse botsproef

  Een derde norm is dat de autostoel goed moet scoren in een zijdelingse botsproef. Bij de oude norm is deze test niet uitgevoerd.

 4. Isofix – bevestiging maar ook gordel

  De i-Size autostoeltjes worden vastgezet op de iSize plaatsen in de auto met isofix. De meeste iSize autostoelen zijn ook gewoon te installeren op de Isofix-plaatsen. Echter er zijn ook R129 autostoelen die met de veiligheidsgordels van de auto zijn vast te zetten. Ze zijn dan wel R129 goed gekeurd, alleen voldoet de R129 autostoel met gordels niet aan de i-Size wet. Ingewikkeld he?

Helaas worden autostoeltjes met gordelbevestiging niet altijd goed geïnstalleerd met alle risico’s van dien. Isofix is ontwikkeld om precies die fouten bij het installeren van autostoeltjes te voorkomen. Bijna 100% van de Isofix-autostoeltjes staan goed geïnstalleerd, terwijl dat bij autostoeltjes met gordelbevestiging tot maar 70% is. Kijk hier voor meer informatie over Isofix.

Wat is verschil tussen i-Size en Isofix?

Isofix is het systeem waarmee autostoeltjes op gemakkelijke wijze in de auto bevestigd kunnen worden. De bevestiging gaat zonder gebruik van de autogordel.

i-Size is de nieuwste veiligheidsnorm voor autostoeltjes. Om verkocht te mogen worden moeten autostoeltjes aan de Europese ECE-R129 norm voldoen. Als deze R129 autostoeltjes vastgezet worden met Isofix zijn ze i-Size proof. De stoeltjes zijn te herkennen aan het i-Size logo. Het doel van i-Size is het vervoer van kinderen in auto’s veiliger te maken.

Hoe herken ik i-Size goedgekeurde autostoeltjes?

Dit kun je zien aan het goedkeuringslabel. Op ieder i-Size autostoel dat wordt verkocht moet dit keurmerk zitten. Zie hieronder:

iSize autostoel goedkeuringslabel

Kan er in mijn auto ook een i-Size autostoel?

iSize autostoel logoNieuwe auto’s worden sinds eind 2013 uitgerust met minimaal 1 zogenaamde ‘i-Size ready’ zitplaats. Voordeel: het vastmaken in de auto is gemakkelijk en kan niet fout gaan. De nieuwe autostoelen worden in de auto bevestigd met vaste aansluitpunten (2 in de bank en 1 op de grond). Heb je dus een auto na 2013? Kies dan altijd voor Isofix.

Daarnaast kunnen ook auto’s uitgerust met Isofix gebruik maken van een i-Size autostoel. Raadpleeg hiervoor de autotypelijst van de autostoeltjesfabrikant.

Is i-Size verplicht?

I-Size is voorlopig geen verplichte vervanging van de oude regelgeving, de regelgevingen bestaan naast elkaar. De R44-norm blijft voorlopig naast i-Size bestaan, je hoeft dus niet het oude zitje te vervangen. Deze is gewoon nog veilig.

Het biedt je simpelweg een extra, strenger geteste keuze bij aanschaf van een autostoeltje. Je weet in ieder geval zeker dat de i-Size-stoeltjes volledig voldoen aan de huidige en toekomstige wet- en regelgeving.

Inhoudsopgave