Autostoel kopen, waar moet je op letten?

Beste maxi-cosi i-size

Er zijn verschillende momenten waarop je overgaat op een nieuwe (kinder)autostoel. Dit kan die maken hebben met de geboorte van jullie nieuwe baby, de groei van jullie kind, het gewicht, de soort auto waarin jullie rijden, de zitkwaliteit en de veiligheid die hiermee gepaard gaat. Vooral de veiligheid en lengte staan voorop bij aanschaf van een goede autostoel. In Nederland en veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autokinderzitje vervoerd worden.

In dit artikel geven wij een aantal handvaten om tot een goede keuze autostoel te komen.

Stap 1: Tot welke groep autostoel behoort jullie kind?

Heel vaak wordt de vraag gesteld: Wanneer mag mijn baby uit de maxi-cosi? Veel ouders denken dat het kindje bij voorwaarts vervoeren meer rijplezier heeft. Vergeet niet dat veiligheid voorop staat! Bij een frontale botsing zijn de krachten op de nek van je kindje 5 keer zo laag dan wanneer je kindje in een vooruitkijkend zitje zou zitten.

Achteruitkijkend
Sinds 2013 is besloten dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend vervoerd dienen te worden. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Dat is dus groep 0 + met een overlapping naar groep 1. In een babyzitje kan dit tot het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. Hierna kan veilig overgestapt worden op groep 1.

Autostoelen worden ingedeeld in groepen. Met behulp van onderstaande schema kun je zien in welke groep jullie kindje valt met betrekking tot een autostoel. Deze groepsindeling wordt gebruikt door de fabrikanten van autostoelen. Denk aan Maxi-Cosi, Cybex, Nuna, BeSafe en Safety First.

De volgende indeling autostoeltjes wordt gemaakt:

autostoeltjes indeling

Langere periode autostoel of kort?

Jullie kunnen een autostoeltje aanschaffen voor de eerste 9-12 maanden. Voordeel van deze autostoeltjes is dat ze bijna allemaal vast te klikken zijn op de kinderwagen, de zogenaamde maxi-cosi.

Hierna kun je de overstap maken op een autostoel in groep 0+ en 1. Deze groep autostoel is zowel voor- als achterwaarts te installeren. Achterwaarts voor die eerste 15 maanden en voorwaarts tot een leeftijd van 3, 4 of zelfs 7 jaar. Ook handigheden als draaibaar en ligstanden maken deze groep heel fijn voor peuters!

Veel ouders denken dat ze na de Maxi Cosi automatisch in groep 1 uitkomen. Dit is echter een aannamen. Je kunt namelijk ook kiezen voor stoel uit groep 2. Ook wel de 1 2 3 autostoel groep of meegroei autostoel genoemd. Voordeel is dat je op langer termijn goedkoper uit bent. Bedenk wel dat kinderen tot 15 maanden oud achteruitkijkend vervoerd dienen te worden. Deze autostoelen kunnen niet in een goede ligstand, zijn niet 360 graden draaibaar en zijn groter.

Stap 2:  Welk autstoel past in jullie auto?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size).

Bij auto’s van voor 2006 ontbreekt vaak Isofix. De autostoel dienen dan vastgezet te worden met autogordels. Je zult dus opzoek moeten gaan naar een goede autostoel die ook door middel van gordels vastgezet dient te worden.

Weet je niet zeker of je auto over Isofix geschikt? Je vindt de Isofix bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien. Je kunt dit makkelijk nagaan door het symbool. Soms zijn ze aangeduid met een labeltje of anders een knoopje.

Isofix beste keuze autostoel

Beschikt de auto over Isofix? Dan kun je een autostoel aanschaffen die door middel van het Isofix systeem vastgemaakt kan worden. Je kunt trouwens zo goed als alle Isofix-autostoeltjes ook bevestigen met de autogordel in plaats van met de Isofix-bevestigingspunten. Op die manier kun je deze autostoeltjes toch bevestigen in alle auto’s. Ook als je een nieuwe auto koopt in de toekomst die wel over Isofix beschikt.

Lees hier meer over de keuze tussen Isofix of gordelbevestiging.

Stap 3: Wil je dat de autostoel kan draaien?

Een autostoel die naar je toe kan draaien is heel handig bij in en uit de auto tillen van de autostoel. Tegenwoordig kun je al baby autostoeltjes kopen die 360 graden draaibaar zijn. Deze worden dan in de draaibare base geklikt. Deze base is ook te gebruiken voor opvolgende autostoeljes die vervolgens ook weer draaibaar zijn. Lees hier meer over draaibare autostoeltjes.

Stap 4: Bekijk autostoel testresultaten

Wat helpt bij het kiezen van een goede autostoel zijn testresultaten bekijken van de Consumentenbond of de ANWB. Als een autostoel goed door de test komt, dan lees je dit vaak ook bij de productinformatie. Helaas lees je niet als de autostoel minder goed uit de test komt (denk aan de Hema autostoelen). Laat je ook niet misleiden door de goede reviews op basis van de wasbaarheid, het gewicht en de kleur van de autostoel. Uiteindelijk is de veiligheid het meest belangrijk. Die kan helaas niet door ouders getest worden. Natuurlijk is het fijn als de autostoel daarnaast makkelijk schoon te maken is en rugklachten voorkomt.

Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+ (de maxi-cosi’s)

Bekijk hier de best geteste autostoel groep 0+/1

Bekijk hier de best geteste peuter autostoel 1 

Bekijk hier de best geteste peuter / kinderstoel groep 2 (1,2,3 autostoel)

Bekijk hier de best geteste kinderstoel groep 3

Stap 5: Tijd? Ga naar een winkel

Heb je zelf geen zin om testresultaten te lezen? Wil je liever dat iemand jou persoonlijk informeert? Stap dan eens een babywinkel binnen. Een groot voordeel van een winkel is dat je het zitje kunt uitproberen voor de koop. Ook word je meestal prima van koop- en gebruiksadvies voorzien. Let wel op dat het aankoopadvies onvolledig of gekleurd kan zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een beperkt merkaanbod of verkopers zijn geïnstrueerd door een bepaald merk.

Van tevoren testresultaten bekijken of deze meenemen naar de winkel kan daarom handig zijn!

Stap 6: Controleer goedkeuringslabel autostoel

Voordat je op koop overgaat is het belangrijk dat je checkt of het goedkeuringslabel R129 of het R44 aanwezig is. Op ieder autostoeltje dat wordt verkocht moet dit keurmerk zitten.

Let op! Vanaf 1 september 2023 mogen er geen stoeltjes meer verkocht worden met het R44 keurmerk. Winkeliers krijgen tot 1 september 2024 de tijd hun voorraad op te maken. Lees hier meer over het verbod op R44 stoeltjes. 

Op het goedkeuringslabel staan een aantal vaste gegevens:

  • Goedkeuringsnummer
  • Gewichts- of lengteklasse
  • Type goedkeuring: universeel voor elke auto, semi-universeel voor bepaalde auto’s en i-Size voor alle i-Size ready zitplaatsen in auto’s.
  • Labcode: een E-nummer van het land dat het zitje heeft gekeurd.

Stap 7: Vergelijk prijzen van de autostoel

Heb je een keuze gemaakt voor een goede autostoel? Bekijk deze autostoel bij verschillende winkels. Online kun je makkelijk vergelijken. Let op bezorgkosten.

Bron: Consumentenbond

5/5 - (3 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *