fbpx

Review Maxi-Cosi Axiss en Axissfix Groep 1

De Maxi Cosi Axiss is één van de eerste autostoeltjes die kan draaien. Door de draaifunctie is de stoel al jaren favoriet van veel ouders. Het gemak waarmee je je kindje installeert in de auto is hiermee zo verbeterd ten opzichte van een traditionele stoel dat ouders geen andere autostoel meer wensen. We hebben de stoel zelf mogen testen. In deze Maxi Cosi Axiss review benoemen we de verschillende modellen en bespreken we de voor- en nadelen van deze draaibare autostoel. 

Welke modellen bestaan er van de Maxi Cosi Axiss?

Door de jaren heen zijn er verschillende modellen van de Maxi Cosi Axiss uitgebracht. Een aantal modellen zijn niet meer verkrijgbaar zoals de Maxi Cosi AxissFix Air en de plus. De AxissFix Plus was al vanaf de geboorte te gebruiken met een verkleiner. 

Momenteel zijn er 2 Maxi Cosi Axiss Autostoelen verkrijgbaar. We benoemen ze hieronder: 

Maxi Cosi Axiss Review

Maxi Cosi Axiss Gordel

+Gordel en top-tether
+Alleen voorwaarts
+ Vanaf 9 mnd tot 4 jr.
+ ECE-R44 label
+  90 graden draaibaar

Maxi Cosi Autostoel review

Maxi Cosi AxissFix I-Size

+Isofix en top-tether
+Voorwaarts en achterwaarts
+ Vanaf 3 mnd tot 4 jr.
+ ECE-R129 label
+  360 graden draaibaar

Het verschil tussen de Maxi Cosi Axiss en AxissFix

Het verschil tussen de Maxi Cosi Axiss en de AxissFix is dat de Axiss voorwaarts vastgezet wordt met gordels en alleen naar je toe kan draaien. De AxissFix kan zowel voorwaarts als achterwaarts worden geïnstalleerd en wordt met Isofix vastgezet en kan helemaal rond draaien. De Axiss is pas vanaf 9 maanden te gebruiken en de AxissFix al vanaf 3 maanden

Beide worden vastgezet met een top-tether. Dit is het 3e verankeringspunt in de auto. 

Is de Maxi Cosi AxissFix i-Size proof? 

De Maxi Cosi AxissFix wordt tegenwoordig ook wel Maxi Cosi AxissFix i-Size genoemd. Hiermee wordt gelijk aangegeven dat de stoel aan de nieuwste R129 wet voldoet. Je kindje kan in de stoel kan tot ongeveer 87 cm achterwaarts vervoerd worden. Dit is ongeveer 18 maanden. 

De Maxi Cosi Axiss is helaas niet i-Size proof. Dit komt omdat de stoel al vanaf 9 maanden voorwaarts geplaatst dient te worden. De nieuwe i-Size wet verplicht autostoel fabrikanten stoelen te maken die pas vanaf 15 maanden voorwaarts geplaatst kunnen worden en over goede zijwaartse bescherming beschikken. De Maxi Cosi Axiss met gordelbevestiging zal daarom niet meer gemaakt worden. Wel kun je de stoel nog gewoon kopen tot 1 september 2024. 

Maxi Cosi Axiss ook getest door Consumentenbond en ANWB 

De Maxi Cosi AxissFix is in het verleden getest door de strenge Duitse ADAC (de Nederlandse ANWB).  

De AxissFix is al in 2015 getest door de ANWB. De stoel ontving een goede voldoende met 4 van de 5 sterren. Lees de uitslag van de de test hier. Aandachtspunten waren dat het vastgespen iets bewerkelijk is. 

Ook bij de Consumentenbond scoren beide stoelen een goede voldoende. 

review axissBeide uitvoeringen van de stoel zijn getest door de Consumentenbond. Zowel de gordelbevestiging als de Isofix (i-Size) krijgen ruim voldoende.

Karinskate op consumentenbond.nl: Ontzettend fijne autostoel. Omdat zowel mijn man als ik rugpatient zijn, is dit een ideale kinderstoel. De stoel draait recht naar je toe, waardoor je alles recht voor je uitvoert. Kan in verschillende zit/lig standen gezet worden en ook de hoofdsteun is gemakkelijk te verstellen.

Schooneman op consumentenbond.nl: fijne stoel, ideaal dat hij kan draaien! daardoor is hij denk ik hoger dan andere stoeltjes en lastiger voor het kind om er zelf in te klimmen. wel is hij zwaar. ik heb het idee dat de stoel verder naar voren steekt dan andere stoelen waardoor minder plek is voor de bestuurder of bijrijder om zijn of haar stoel naar achter te plaatsen voor beenruimte.

Hoeveel kost de Maxi Cosi Axiss in Nederland?

De adviesprijs van de originele Axiss is EUR 229,- de AxissFix EUR 329,-. Laat je echter niet direct afschrikken door deze prijzen. Wij hebben alle aanbieders voor je verzameld, zodat je snel de actuele prijzen kunt vergelijken.

Vanaf 9 maanden, 90 graden draaibaar, gordelbevestiging:
Maxi Cosi Axiss

Maxi Cosi Axiss

Gordelbevestiging, 90 graden draaibaar

Waar te koop?

bol.com
Laatst bijgewerkt: : mei 22, 2024 - 1:28 pm

Vanaf 3 maanden, 360 graden draaibaar, Isofix bevestiging:

Review Maxi Cosi Axiss door Kevin 

Wij hebben zelf de Maxi Cosi Axiss uitgebreid mogen testen. Onze zoon en dochter hebben beide, opvolgend, in de autostoel gezeten. We hadden voor de Maxi Cosi Axiss een traditionele autostoel (Maxi Cosi Tobi). Ons zoontje werd zwaarder en we hadden positieve verhalen gehoord over de Axiss. Zie hieronder ons uitgebreide verslag: 

Eerste indruk van de Maxi-Cosi Axiss

De eerste indruk is zeer positief, te meer omdat onze testpersoon (zoontje van 2,5 jaar) inmiddels best zwaar is geworden. Met de Maxi-Cosi Axiss kijk je er niet meer tegenop om je kindje in de autostoel te krijgen. Als je bijvoorbeeld een Maxi-Cosi Cabriofix gewend bent, dan is het formaat van de Axiss bij het uitpakken van de doos misschien even schrikken. Het is een flinke en zware autostoel, die daardoor overigens wel heel degelijk aanvoelt. 

In de auto plaatsen​

Het plaatsen van de Maxi-Cosi Axiss in de auto neemt de eerste keer wat meer tijd in beslag. Je wilt in dit geval zeker de gebruikshandleiding van de Maxi-Cosi Axiss goed lezen om er zeker van te zijn dat je de stoel goed monteert.

Het plaatsen van de stoel is met de Axiss Plus versie een stuk eenvoudiger door de Isofix bevestiging.

review maxi-cosi axiss

Handige extra's van de Maxi-Cosi Axiss​

De gordelspanner

De gordelspanner die in de basis van de stoel zit verwerkt is een belangrijk onderdeel. Deze zorgt er namelijk voor dat de stoel extra goed vast gezet kan worden. Zonder de handleiding te raadplegen bestaat de kans dat je deze niet goed gebruikt.

 

gordelspanner Maxi Cosi Axiss

Zodra je de autostoel in de rijrichting draait hoor je een ‘klik’. Bovenop de autostoel zit een knop die rood of groen is. Bij rood is de stoel nog niet goed bevestigd, groen betekent: klaar voor vertrek!

Ook zitten er handige riemhaakjes aan de zijkanten van de autostoel, de riemhaakjes zorgen ervoor dat de gordels bij het in- en uitstappen opzij gehouden kunnen worden. Zo voorkom je dat je het kind op de gordels plaatst. Een veel voorkomende ergernis van ouders.

Maxi Cosi Axiss Autostoel - Authentic Black

De Maxi-Cosi Axiss met gordelbevestiging is al sinds 2008 verkrijgbaar in Nederland en behoort tot de populairste autostoeltjes van het moment. De laatste update van de stoel dateert van juni 2016. Niet voor niets is de Maxi-Cosi Axiss voor veel ouders de 2e autostoel die aangeschaft wordt. Zodra je kindje wat groter en zwaarder wordt, wordt het ook vaak lastiger om je kindje in de autostoel te tillen.

Maxi-Cosi Axiss hoes authentic black

 

De slaapstand

De autostoel is eenvoudig van zit- naar slaapstand te zetten en is ook weer met 1 hand te bedienen. Er zitten wel 8 standen op. In de praktijk gebruiken wij er maar 2 of 3. 

Design

De door ons getestte Maxi-Cosi Axiss is de Origami Black uitvoering, een mooie zwarte autostoel zowel geschikt voor jongens als voor meisjes. Mocht je willen varieren of de autostoel willen beschermen tegen hitte dan is er ook een zomerhoes verkrijgbaar voor de Maxi-Cosi Axiss. Deze hoes neemt ook meer vocht op wat aangenamer is voor je kindje op warme dagen. 

De feiten over de Maxi-Cosi Axiss:

 • ECE goedkeuringsnummer: nr 0406011
 • Groep: Groep 1
 • Gewicht kind: 9-18 KG
 • Vastzetten: Autogordel*
 • Kijkrichting: met de richting mee
 • Gewicht stoeltje: 11,75 KG
 • Lengte * Breedte * Hoogte: 65cm * 43,5 * 65cm
 • Bekleding wasbaar: Ja
 • Slaapstand: Ja
 • Side Protection System: Ja
 • Opvallend: draait 90° zowel naar links als rechts

*het geteste model is met gordelbevestiging. De Maxi Cosi Axiss. 

Na 3 maanden dagelijks gebruik​

Na een niet-draaibare autostoel gewend te zijn, is het zeer comfortabel dat de Maxi-Cosi Axiss draaibaar is en zelfs met 1 hand te draaien is. Ook krijgen we regelmatig positieve opmerkingen van mensen die de autostoel zien. “oh wat handig, zo’n draaibare stoel. Dat wil ik ook” horen we regelmatig. De Axiss spaart de rug.

review maxi-cosi axiss

Installatie video van de Maxi-Cosi Axiss

Zijn er dan ook minpunten te benoemen over de Axiss?

Gordels gaan wat stroef

De gordels zijn van bovenaf verstelbaar. Om te kunnen verstellen moet je de verstelknop indrukken om de riempjes groter te maken. Dit verloopt wat stroef en vergt wat behendigheid. Het aantrekken van de reepjes verloopt soepel door gewoon aan het riempje in het midden te trekken. 

Er zitten wel handige riemhaakjes aan de zijkanten, zodat je de gordels opzij kan houden bij het instappen.

Kort riempje gordels van onderen

Over het algemeen lijkt de autostoel niet geschikt voor wat grotere, of dikker aangekleede kinderen (hoe moet dat in de winter?).  De onderste sluiting van de gordel zit bevestigd aan de autostoel met een kort riempje. Bij het instappen gaat je kindje bijna automatisch op deze sluiting zitten.

De gordel is vervolgens niet te sluiten omdat de plooien van een broek of jas tussen de sluiting zitten.

In andere reviews wordt wel eens gesproken over het scheef zitten van de riempjes, hier hebben wij tot nu toe geen last van gehad.

Na 5 jaar dagelijks gebruik

update 30/10/2021 – Nadat onze zoon boven de maxi-cosi axiss uitstak was het tijd voor een nieuwe stoel voor hem. Wij kozen voor de BRITAX RÖMER Adventure Cosmos Black. Hij was inmiddels groot genoeg om zelf de auto in te klimmen en met wat oefenen kon en mocht hij ook al zelf zijn gordel vastmaken.

Ons 2e kindje, een dochter, heeft de draaibare stoel overgenomen en met veel plezier!

Na 5 jaar dagelijks gebruik zijn we nog zeer enthousiast over de Maxi-Cosi Axiss en raden we deze iedereen aan.

Het probleem met het korte riempje aan de zitting blijft. Je kindje gaat er op zitten en zeker met wat dikkere kleding aan is het even lastig om de gordels vast te maken.

Ook is de Maxi-cosi Axiss best zwaar en groot om uit- en in de auto te zetten. Als de stoel vaak uit de auto moet omdat je iets anders moet vervoeren is dit iets om rekening mee te houden.

Maar, de Maxi-Cosi Axiss is zo robuust en gebruiksvriendelijk dat hij in de 5 jaar dat we deze dagelijks gebruikt hebben de test met vlag en wimpel heeft doorstaan.

Meer reviews over de Maxi-Cosi Axiss?

Coolblue

Ervaring maxi-cosi AxissSilvia Van Eijsden op Coolblue.nlFijne stoel onze zoon zat in maxicosi en was te klein om al in de stoel van zijn broer te gaan. Niet goedkoop maar ideaal dat de stoel gedraaid kan worden waardoor het makkelijk is het kindje in en uit het stoeltje te doen. Tijdens onze rit naar Frankrijk was ook de ligstand fijn.

Debby Wiggers op Coolblue: Makkelijk te installeren. Draaimechanisme waar de riem doorheen moet , achter de stoel, staat denk ik fabriekswijs niet goed afgesteld waardoor de riem iets scheef erin komt te zitten tegen of over de release hendel. Niet te veranderen. De hoofdsteun is niet zo heel makkelijk te verstellen vind ik. Maar dat kan ook als voordeel beschouwt worden. Zakt hij ook niet zo gauw meer terug. Maar het feit dat de auto stoel draaibaar is is voor mij een zeer grote plus vooral omdat mijn zoontje niet mee kan werken.

Kieskeurig.nl

ervaring maxi-cost Axissmama-juf op kieskeurig.nl: Wat een fijn zitje als hij eenmaal goed bevestigd is met behulp van de autogordels. Het scheelt ons flink wat rugklachten en sinds onze kleine meid alles zelf wilt doen is erin klimmen helemaal handig met zo’n halve draai!

aaitoe op kieskeurig.nl: in één woord, een drama!
Kind zit als de klokkenluider van de Notre Dame door de slechte riempjes, het aantrekken hiervan levert je bijna snijwonden in je handen op, bovendien trek je dan bijna het stoeltje uit de auto, als het gedraaid staat. De vastzetbevestiging van de gordel achter het stoeltje gaat telkens los waardoor het stoeltje gewoon voorover kan kiepen tijdens het remmen.

Bol.com

Ervaring Maxi-Cosi Axiss

anuschkabol op bol.comWe hadden eerst de Toby, die heeft een hoge zit. Aangezien wij een vrij kleine en lage auto hebben, is de Axis echt een uitkomst. Onze dochter kunnen we nu makkelijk in het zitje zetten. Je draait de stoel makkelijk in de rijstand. De schouderbanden/gordeltjes strakker en losser krijgen, vind ik soms nog een gedoe. Eerste keer installeren van de stoel was best een klus, maar met gebruiksaanwijzing en wat tijd te doen. Al met al een heel fijne stoel!

Fanny85 op bol.comWe zijn heel tevreden over de autostoel. Het is een groot en stevig exemplaar, maar éénmaal geïnstalleerd, zeer handig in gebruik. Ideaal als hij dus in de wagen blijft zitten. Hij kan zowel achterin links als rechts geïnstalleerd worden (draait naar beide kanten). Ik heb de indruk dat de fabrikant echt aan alles heeft gedacht: riempjes makkelijk aan te spannen of los te maken, met één druk in zit- of slaapstand, heel praktisch is het draaien om de eigen rug minder te belasten. Ook de houders voor de schouderriempjes zijn handig zodat deze niet in de weg zitten bij het plaatsen van het kind in de stoel. Nadeel (waarschijnlijk is dit wel zo bij iedere autostoel): als het erg warm is in de auto (geparkeerd in de zon), zijn de riempjes en het metaal erg warm en moet je er dus op letten dat het kindje het metaal van de sluiting niet aanraakt. 

Welke alternatieven zijn er?

Een goed alternatief voor de Maxi Cosi Axiss is de Maxi Cosi Mica. Deze is echter alleen met Isofix vast te zetten. 

Het aanbod aan goede draaibare autostoeltjes wordt steeds groter. Wij hebben de beste draaibare autostoeltjes op een rijtje gezet. Bekijk ze hier.

Wat zijn jullie ervaringen met de Maxi-Cosi Axiss? Of heb je een vraag? Laat hieronder een berichtje achter!

Conclusie?

Wie op zoek is naar een goede draaibare autostoel kan zeker met een gerust hart voor de Maxi-Cosi Axiss kiezen.

De autostoel is van de gebruikelijke hoge kwaliteit die je van Maxi-Cosi kan verwachtten. Bedenk wel dat de gordels van de autostoel even wennen zijn in gebruik.

Ook is de autostoel niet heel eenvoudig of snel te installeren. Als je de autostoel regelmatig gaat wisselen van auto kan dit een nadeel zijn.

5/5 - (7 stemmen)

2 gedachten over “Review Maxi-Cosi Axiss en Axissfix Groep 1”

 1. Hartelijk dank voor deze review. Naar aanleiding hiervan hebben wij de axissfix aangeschaft en zijn daar zeer tevreden mee. Mvrg, David de Kort

  Beantwoorden

Plaats een reactie