peuter autostoel

Groep peuter autostoel / groep 1. De peuter autostoeltjes uit deze groep zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer 4 jaar oud, met een gewicht tot 18 kg. Deze groep wordt ook wel groep 1 genoemd. Dit is de groep autostoelen die komt na de maxi cosi’s.

Veel ouders denken dat ze na de Maxi Cosi automatisch in groep 1 uitkomen. Dit is echter een aannamen. Je kunt namelijk ook gewoon voor kiezen om voor stoel uit groep 0+/1. Veel van deze autostoelen hebben als voordeel dat om zowel achterwaarts als voorwaarts  geplaatst kunnen worden. Ook handigheden als draaibaar en ligstanden maken deze groep heel fijn voor peuters!

Gezien de grote overlapping tussen de groepen 0+ / 1 en 1 spreken we over de peuterstoeltjes in dit artikel.

Ben je ervan bewust dat kinderen tot 15 maanden oud het beste achteruitkijkend vervoerd dienen te worden. Dit is de zogenaamde i-Size norm. Een aantal peuter autostoelen kunnen achterwaarts en voorwaarts gemonteerd worden.

Zie schema hieronder:

autostoeltjes indeling

Isofix of autogordel peuter autostoel?

Autostoelen kunnen op 2 manieren worden vastgezet in de auto. Dit kan met de aanwezig autogordels of met behulp van Isofix (onderdeel van i-Size). Lees hier meer over over deze bevestigingen voor een autostoel. We bespreken per soort bevestiging de beste autostoel.

Beste peuter autostoel + Isofix

Autostoelen in de peutergroep met Isofix in zijn er in alle soorten en maten. Een aantal stoelen met een overlapping naar groep 0+/1. Maar wat is de beste keuze voor jullie peuter? Wij hebben een overzicht gemaakt van de best geteste autostoelen in deze groep inclusief onderstel (ook wel i-size base genoemd).

De hieronder beschreven top 5 betreft een samenvatting van de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen. De laatste test is uit oktober 2018.

1. Kiddy Phoenixfix 3

Gebruik:  Vanaf 1 jaar tot 4 jaar / tot 105 cm
Met de rijrichting mee

Kiddy Phoenixfix 3 heeft 2 predicaten ontvangen van de Consumentenbond. De ‘beste koop’ en de ‘beste uit de test’. Ook bij de ANWB staat de stoel op nummer 1. Ook deze stoel heeft als kenmerk dat het geen harnasje heeft, maar een vangtafeltje. Dit is een kussentje dat op de schoot en tegen de buik van het kindje wordt bevestigd. Sommige ouders vinden het lastig om te bepalen hoe strak het vangtafeltje tegen de buik aan moet.  Het kussentje kan tevens als gebruikt worden op een dutje op te doen. Vastzetten kan met een 3-puntsgordel en het heeft ook Isofix bevestigingspunten.

De Kiddy Phoenix Pro 2 komt overigens ook goed heel goed uit de test. Deze is alleen met behulp van Isofix te bevestigen.

Niet iedere peuter accepteert de aanwezigheid van een vangtafeltje. Als tip willen wij meegeven om de stoel voor de koop uit te proberen.

2. Besafe iZi Kid X2

Gebruik: Vanaf 1 tot ongeveer 4 jaar oud)
Uitsluitend tegen de rijrichting in

Dit autostoeltje is zeer veilig dat volgens de i-size norm is goedgekeurd voor kinderen van 61 tot 105 cm (vanaf 1 tot ongeveer 4 jaar oud). De autostoel heeft ook het predicaat ‘beste uit de test’ ontvangen.   De autostoel past op iedere zitplaats in de auto met het i-size label en in auto’s die in de gebruiksaanwijzing genoemd worden.

Let op: Kan niet gebruikt worden in auto’s zonder isofix-bevestigingspunten. De autostoel is alleen geschikt voor Isofix. Het zitje is alleen achterwaarts te monteren. Achterwaarts vervoeren is de veiligste manier van vervoeren.

Voor extra bescherming tegen botsingen van opzij wordt een meegeleverd stootkussen aangebracht aan de deurzijde van de auto – dit gaat lastig.

3. Maxi-Cosi Pearl Pro met FamilyFix One onderstel

Gebruik: Vanaf 1 tot ongeveer 4 jaar oud)
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

Veilig en gebruiksvriendelijk autostoeltje, waarin kinderen tot ongeveer 4 jaar zowel tegen als met de rijrichting mee in vervoerd kunnen worden.

Het zitje kan universeel gebruikt worden op zitplaatsen met het ‘i-Size’ label en verder in auto’s die vrijgegeven zijn door de autostoeltjesfabrikant.

Montage met de autogordel is niet mogelijk. De stoel moet met de FamilyFix One i-Size base worden vastgezet.

Volgens de fabrikant is het stoeltje ontworpen voor tien jaar intensief gebruik. Een broertje of zusje kan wellicht ook nog vervoerd worden.

4. Britax Römer Trifix2 i-Size

Gebruik: Vanaf 1 tot ongeveer 4 jaar oud)
Met de rijrichting mee

britax romer autostoel Britax Römer komt een aantal keer terug in de lijst beste peuterautostoel. In de test van De Consumentenbond komt de Trifix2 iSize in de peutergroep als beste Britax naar voren.

Heeft een normaal harnasje. Het installeren gaat met behulp van Isofix. Een Top Tether in v-vorm zorgt voor extra stevige bevestiging en voorkomt dat de autostoel gaat kantelen bij een aanrijding. De stoel heeft verschillende zit- en slaapposities.

Een andere goed geteste peuter autostoel van het merk Britax Römer is de Britax Römer Swingfix i-Size. Deze staat op nummer 1 bij de ANWB. Deze stoel kan uitsluitend achterwaarts worden geïnstalleerd en alleen door middel van Isofix. Helaas is deze stoel moeilijk of niet verkrijgbaar.

Beide stoelen zijn veilig, comfortabel en gebruiksvriendelijk.

5. Maxi-Cosi AxissFix Plus

Gebruik autostoel: Vanaf de geboorte tot ca. 4 jaar / tot 105 cm
Tegen de rijrichting in, met de rijrichting mee

maxi cosi axxissfix plusDeze Maxi Cosi heeft als groot pluspunt dat de stoel kan draaien. Zo draai je de stoel richting deur bij het vastgespen van je kindje. Je draait de stoel weer terug bij het wegrijden. Vooral erg fijn bij het zwaarder worden van kinderen. Bekijk hier de top 5 draaibare autostoelen. De autostoel is veilig, eenvoudig te installeren en makkelijk te reinigen. Krijgt goede scores op veiligheid van de ANWB en de Consumentenbond. Vooral door het draaigemak is deze autostoel erg populair onder de ouders. De autostoel is in twee richtingen te plaatsen zowel voor- als achterwaarts. Van 45-105 cm tegen de rijrichting in of van 76-105 cm in de rijrichting.

De stoel wordt inclusief base geleverd. Je hoeft dus geen apart onderstel te kopen.

Voordeel: + i-Size (R129) + draaibaar + eenvoudig te reinigen + goede afwerking  Nadeel:  vastgespen is iets bewerkelijk (vooral langer maken)

Beste peuter autostoel  + Gordelbevestiging

Autostoelen in deze met gordelbevestiging zijn er in alle soorten en maten. Maar wat is de beste peuter autostoel? Wij hebben een overzicht gemaakt van de best geteste autostoelen in deze groep met gordelbevestiging. De zijn autostoelen vanaf 1 jaar te gebruiken tot 4 jaar oud. Het betreft de testen van de ANWB en de Consumentenbond. De autostoelen worden ieder half jaar getest op veiligheid, gebruiksvriendelijkheid en ongewenste stoffen.

1. Britax Römer King II LS

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

beste autostoel groep 1 Dit zitje, bevestigd met de 3-punts autogordel, is goed uit de ANWB Autostoeltjestest gekomen en die van de Consumentenbond. De autogordel wordt door de klapbare zitschaal strak aangespannen, waardoor je het zitje zeer stabiel kan monteren. De speciale gordelindicator geeft aan of de gordel strak genoeg zit. Volgens de nieuwe i-Size wet dienen kinderen tot 15 maanden oud achterwaarts  vervoerd te worden. Als het kan, wacht dan nog even met overstappen naar een grotere stoel.

Voordeel: + veilig  + eenvoudig te reinigen + gordelindicator
Nadeel:  geen i-Size  zwaar zitje kans op foute montage door gordelbevestiging

2. Britax Römer King II

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

Britax Römer King IIDeze Britax is de voorloper van de Britax Römer King II LS.  Scoort ook op alle onderdelen goed. De gordelindicator ontbreekt echter bij deze uitvoering. Wel beschikt de stoel over het unieke autogordel-spanningssysteem. De prijs van de Britax Römer King ligt hierdoor iets lager. Verder een veilige stoel met goede comfort.

Voordeel: + veilig  + eenvoudig te reinigen
Nadeel:  geen i-Size  zwaar zitje  kans op foute montage door gordelbevestiging

3. Maxi Cosi Tobi autostoel

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

Maxi Cosi TobiDe Maxi Cosi Tobi uit peuter autostoel groep is een prima autostoel voor gordelbevestiging. Lees hier de goede reviews van gebruikers. Deze autostoel staat op nummer 3 in autostoelen-test van de Consumentenbond. Het zitje dient voorwaarts gemonteerd te worden in de auto vanaf ongeveer 1 jaar. Bedenk dat je volgens de i-Size norm kinderen vanaf 15 maanden pas voorwaarts mag vervoeren. Het zitje is door de gordelbevestiging lastig te monteren. De stoel scoort op veiligheid voldoende maar er zijn aandachtspunten bij zijdelingse en frontale botsingen.

Voordeel: + veiligheid voldoende  + eenvoudig te reinigen
Nadeel:  geen i-Size   kans op foute montage door gordelbevestiging

4. Maxi Cosi Axiss peuter autostoel

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

autostoel groep 1 Deze populaire autostoel scoort goed bij ouders. De stoel is gebruiksvriendelijk omdat de stoel kan draaien. Zo draai je de stoel richting deur bij het vastgespen van je kindje. Je draait de stoel weer terug bij het wegrijden. Vooral erg fijn bij het zwaarder worden van kinderen. De montage is wel wat ingewikkeld waardoor de kans op fout monteren toeneemt. De veiligheid van de stoel is verder voldoende.

Voordeel: + veiligheid voldoende + draaibaar  + eenvoudig te reinigen
Nadeel:  geen i-Size   kans op foute montage door gordelbevestiging

5. Römer King II ATS

Gebruik autostoel: ongeveer van 1 tot 4 jaar
Alleen voorwaarts

Het Römer King II ATS autostoeltje beschikt over het unieke Actief Span Systeem (ATS). De gordel wordt extra strak gespannen zodat het autostoeltje rotsvast in de auto wordt bevestigd. Indicatoren geven met licht en geluid aan of het autostoeltje op de juiste manier is geïnstalleerd. De Römer King II Ats is voorzien van een 5-punts veiligheidsgordel. Een peuter autostoel uit groep 1

Voordeel: + veiligheid voldoende + voorzien van ATS
Nadeel:  geen i-Size slecht verkrijgbaar