beste keuze autostoel

Kinderen raken vaker gewond in en rond het huis dan in de auto. Maar als er dan iets gebeurt, zijn de gevolgen vaak vele malen erger. Het is dus belangrijk dat je jouw kleintje zo veilig mogelijk vervoert in een autostoel. We hebben daar allerlei wettelijke regels voor. Voor de wet bestaan er drie verschillende soorten autostoeltjes: het baby-autostoeltje, het kinder-autostoeltje en de zittingverhoger. In de winkel worden er echter 5 groepen aangehouden, waarbij de keuze met name  is afhangt van het gewicht van het kind.  Lees hier meer over de indeling van autostoeltjes in de verschillende klassen.

Het gebruik van een autostoeltje voor een kind onder de 1 meter en 35 cm is wettelijk verplicht. In Nederland vinden we het gelukkig normaal om onze kinderen in een autostoeltje te vervoeren. Uiteraard is een autostoeltje veiliger dan alleen de gordels voor volwassenen maar helaas worden er ook nog autostoeltjes verkocht die niet heel veilig zijn.
Daarnaast installeren we autostoeltjes niet altijd goed in de auto, plaatsen we een stoeltje te vroeg voorwaarts gericht en kopen we te snel een grotere autostoel terwijl het veiliger zou zijn nog even de oude autostoel te gebruiken.

Wet- en Regelgeving voor het vervoeren van kinderen

Sinds 1 maart 2006 hebben wij onze huidige regels voor het vervoer van kinderen in de auto. De regels komen er op neer dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel om en mogen een zittingverhoger gebruiken. Maar er zijn ook uitzonderingen. Lees voor de laatste en volledige tekst verder op rijksoverheid.nl of veiligheid.nl.

Uitzondering vervoer in de eigen auto

Sommige oude auto’s hebben achterin geen gordels. In dat geval mogen kinderen tot 3 jaar niet achterin vervoerd worden. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen mogen dan wel los op de achterbank zitten.

Als op de achterbank al twee autostoeltjes en/of zittingverhogers in gebruik zijn en er geen plaats meer is voor een derde, dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder op de achterbank de autogordel gebruiken. Het is daarbij niet toegestaan om de driepuntsgordel als heupgordel te gebruiken, door het schuine gedeelte achter de rug te laten lopen.

Uitzondering vervoer in andere auto; anders dan de eigen (pleeg)ouder

Als kinderen incidenteel in andermans auto meerijden, dan mogen kinderen ouder dan 3 jaar zonder autostoeltje of zittingverhoger vervoerd worden. In deze gevallen geldt:
Kinderen mogen alleen achterin de auto in de gordels vervoerd worden
Kinderen mogen alleen over een beperkte afstand vervoerd worden, dus geen vakantiereis.
Naar een uitwedstrijd van het sportteam is wel incidenteel, wekelijks naar de zwemles of kinderopvang is niet incidenteel.
De aanwezige autostoeltjes en/of zittingverhogers moeten wel gebruikt worden.

Uitzondering taxivervoer

Als in taxi’s geen autostoeltje/zittingverhoger aanwezig is mogen kinderen, die ouder dan 3 jaar zijn, op de achterbank met de autogordel vervoerd worden. Bestel je een taxi, vraag dan of ze een autostoeltje hebben. Vaak zijn deze wel beschikbaar.

Kinderen jonger dan 3 jaar mogen “los” (lees: op schoot) op de achterbank vervoerd worden. Op de passagiersstoel voorin mogen alleen kinderen langer dan 1,35 met een gewone gordel vervoerd worden.

Uitzondering busvervoer

In stads- of streekbussen die volgens een dienstregeling rijden en in bussen waar staanplaatsen zijn is het dragen van gordels niet verplicht.

Waar let je op bij de aankoop van een autostoel?

 • Koop altijd het juiste autostoeltje op basis van het gewicht van je kind.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van je auto. Hierin staat handige informatie over de veiligheid van kinderen.
 • Bepaal of je voor isofix of gordelbevestiging kiest.
 • Koop een zitje dat is goedgekeurd volgens ECE 44/03, te herkennen aan het (vaak oranje) ECE-keurmerk op de achterkant van het autostoeltje.
 • Koop liever geen tweedehands autostoeltje. Je weet nooit zeker of deze bij een botsing betrokken is geweest.
 • Wordt je kindje al wat groter en zwaarder? Overweeg een draaibare autostoel.
 • Ben je zuinig op je bekleding? Overweeg een onderlegger.

Waar let je op na de aankoop van een autostoel?

 • Past het autostoeltje goed in de auto?
 • Wanneer een autostoeltje zowel een zit- als een slaapstand heeft, probeer dan beide posities in de auto uit, zodat je kunt zien of het autostoeltje goed in de autostoel past.
 • Controleer zowel voor- als achterin of de gordel ver genoeg uitgetrokken kan worden om het autostoeltje vast te zetten en of de gordel niet wordt tegengehouden door gordelknoopjes.
 • De hoofdsteun van de autostoel mag niet in de weg zitten. Meestal kan je deze losmaken.
 • Oefen het monteren een paar keer en verzeker jezelf ervan dat de autostoel goed bevestigd is.
 • Zorg dat de sluiting van de autogordel recht is ten opzichte van het autostoeltje. De sluiting mag niet op het frame van het autostoeltje rusten, omdat deze dan bij een botsing open kan springen.
 • Kijk of het kind comfortabel in het autostoeltje zit.
 • Controleer of het hoofdje voldoende steun heeft en dat de bovenkant van de oren niet boven de rugleuning uitkomen.
 • Indien je het autostoeltje in meerdere auto’s wilt gebruiken, let er dan op dat het makkelijk te bevestigen is en dat het niet te zwaar is.
 • Niet tevreden? Retourneer de autostoel.

Waar let je op bij gebruik van een autostoel?

 • Is je auto voorzien van een passagiersairbag, zet je kind dan niet in een autostoeltje op de voorstoel. Bij een botsing kan het kind levensgevaarlijk gewond raken. Vervoer je kind ook niet op die plek wanneer je de airbag hebt uitgeschakeld. Er zijn gevallen bekend waarbij een uitgeschakelde airbag onbedoeld toch in werking trad. Ook een zij-airbag geeft risico’s voor jonge kinderen. Kinderen vanaf twaalf jaar kunnen wel voorin een auto met airbag worden vervoerd.
 • Het goed monteren in de auto van een autostoeltje is van essentieel belang voor het veilig vervoeren van je kind: lees de gebruiksaanwijzing van het autostoeltje zorgvuldig en volg de instructie nauwkeurig op. Als je het autostoeltje op een andere manier gebruikt dan voorgeschreven is, breng je je kind in gevaar.
 • Het komt voor dat oudere auto’s niet voorzien zijn van autogordels op de achterbank. Laat dan alsnog, als het mogelijk is, door een officiële dealer autogordels monteren. Ook te korte gordels kunnen vervangen worden.
 • Het autostoeltje mag na montage nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
 • veilig onderweg autostoelZorg ervoor dat alle bagage of andere objecten die in een auto aanwezig zijn, vastliggen. In geval van een botsing worden losliggende objecten levensgevaarlijke projectielen. Leg om diezelfde reden ook niets los op de hoedenplank. Onder losse objecten verstaan we ook een autostoeltje of een zittingverhoger dat niet gebruikt wordt, maar wel los in de auto ligt.
 • Zorg ervoor dat de ruimte tussen het kind en de gordeltjes van het autostoeltje maximaal twee vingers is.
 • Let erop dat de gordeltjes van het autostoeltje op schouderhoogte of daarboven zitten.
 • Let er bij groep 2 en 3 zittingverhogers op dat het diagonale gedeelte van de autogordel niet te dicht langs de hals van het kind loopt. Dit zou tijdens een ongeval tot ernstig letsel kunnen leiden. Bij groep 2 en 3 zittingverhogers die een gordelgeleider of rugleuning hebben, is dit meestal goed te doen. Let er ook op dat het heupgedeelte van de autogordel over de bovenbenen en heupen loopt en niet over de buik van het kind.
 • Dek de metalen delen van het autostoeltje af. Door het zonlicht kunnen de metalen delen heet worden, waardoor je kind zich kan branden.
 • Gebruik altijd het kinderslot op de achterportieren, indien aanwezig.
 • Gebruik het autostoeltje altijd, ook voor kleine ritjes.
 • Gebruik altijd de originele bekleding van het autostoeltje. De bekleding maakt namelijk deel uit van het energieabsorberend vermogen van het autostoeltje. Bij een botsing zorgt dit vermogen ervoor dat de kracht van de klap wordt teruggebracht. Breng dus nooit een wijziging aan aan het autostoeltje. Het autostoeltje is dan niet langer meer goedgekeurd. Wel zijn er soms hoezen te koop voor je autostoel. Deze kun je veilig gebruiken.
 • Laat je kind nooit alleen in de auto in een autostoeltje achter. De kans bestaat dat het kind uit het gordelsysteem van het autostoeltje probeert te raken en zodoende zichzelf verwondt of erger, zichzelf wurgt.
 • Zet een autostoeltje met kind niet op een tafel of verhoging. Menig kind is al van de tafel geschommeld.
 • Vervang een autostoeltje als het betrokken is geweest bij een ongeval en belast is geweest. Doe dit ook als je aan de buitenkant geen beschadiging ziet. De structuur van het kunststof kan namelijk wel degelijk aangetast zijn door bijvoorbeeld haarscheurtjes. Het autostoeltje is dan niet langer meer veilig.
 • Gebruik een autostoeltje liever niet langer dan zes jaar. De levensduur van een autostoeltje is namelijk beperkt, omdat de kunststof onderdelen verouderen.

Op pad met je baby

In principe mag je jouw kindje vrij kort na de geboorte meenemen in een autostoeltje dat bestemd is voor gewichtsgroep 0+. Het beste is het om het kind eerst te laten wennen aan zijn stoeltje door hem er niet langer dan een half uur in te laten zitten. Als je baby nog erg klein is, kun je een speciale zittingverkleiner aanschaffen of een opgerolde handdoek naast de baby leggen voor extra stevigheid. Laat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Het sluit namelijk veel bewegingen uit en dat is slecht voor de motorische ontwikkeling van je kindje. Een enkele keer een lange autorit, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, heeft echt niet meteen desastreuze gevolgen voor de motorische ontwikkeling van je kindje. Let er tijdens zo’n rit wel goed op dat je voldoende lange pauzes neemt.

Op pad met je peuter of kleuter

Voor de veiligheid vervoer je je kindje zolang mogelijk in de achterwaartse positie. Er zijn leuke spiegels te koop waardoor je toch oogcontact kan maken met je kindje achterin. Ook is het verleidelijk snel over te stappen naar een grotere autostoel. Uit onderzoek blijkt dat we dat eigenlijk al te snel doen. Je moet op zoek naar de volgende autostoel als je oren van je kleintje ter hoogte van de rugleuning komen.  Kleine kindjes worden groter en zwaarder, heb je last van je rug of vind je het lastig je kleine in de auto te tillen? denk dan ook eens aan een draaibare autostoel. Net zo veilig, net even wat comfortabeler voor pappa en mamma.

Gordelbevestiging

De gordel of volluit ‘het driepuntsgordelsysteem’ is sinds lange tijd de standaard in de auto. Iedere moderne auto beschikt over gordels, waardoor dit de eenvoudigste manier is je autostoel te bevestigen. Als je de gordel gebruikt om je autostoel vast te zetten, let er dan goed op dat je deze correct vastmaakt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 30% van de autostoeltjes die gebruik maken van een gordelsysteem correct zijn geïnstalleerd.

Isofix

Isofix beste keuze autostoelIsofix is de nieuwe norm voor het bevestigingssysteem voor kinderzitjes. Het is zonder gebruik van de autogordels te gebruiken. In de auto zijn bevestigingspunten aangebracht, waarop je het kinderzitje kunt aanbrengen. Doordat het autostoeltje direct aan de carrosserie van de auto wordt bevestigd, verbetert de bescherming. Aan de achterkant van het autostoeltje zitten twee uitsteeksels. In de auto zitten tussen de rugleuning en de zitting twee ‘ankers’. De uitsteeksels klik je heel gemakkelijk in de ‘ankers’ en je autostoeltje zit vast. Een eventueel derde bevestigingspunt is er bij autostoeltjes met een zogenaamde ‘top tether’.

Top Tether

Met een top tether wordt de bovenkant van het autostoeltje met behulp van een riem aan de auto vastgemaakt. In de auto moet dan ook een haak zijn gemonteerd op bijvoorbeeld de hoedenplank, de bodem van de kofferruimte maar meestal op de achterkant van de rugleuning. Met één klik is het autozitje daarna optimaal beveiligd. De isofix beugels klemmen het stoeltje dan aan de onderkant en de top tether aan de bovenkant. Geen gedoe meer met gordels en weinig kans dat het kinderzitje verkeerd wordt aangebracht. Bovendien zit er minder speling in dit systeem, een voordeel voor de veiligheid van jouw hummeltje.
Nadeel is dat de Isofixzitjes nog niet overal verkrijgbaar zijn, en bovendien pittig geprijsd. Wanneer je ervoor kiest om een Isofixsysteem aan te schaffen, kies dan liever voor een model met drie bevestigingspunten. Een stoeltje met slechts twee bevestigingspunten kan toch nog kantelen bij een frontale botsing. Bovendien zijn de modellen met drie bevestigingspunten – in tegenstelling tot die met twee bevestigingspunten – universeel bruikbaar. Met ‘universeel’ wordt bedoeld dat het autostoeltje gebruikt mag worden in alle auto’s die voorzien zijn van Isofix-bevestigingspunten. Een Isofix-autostoeltje kan overigens ook in auto’s zonder zo’n bevestigingssysteem geplaatst worden met behulp van de autogordel. Het stoeltje kan dus gewoon gebruikt worden door de oppas of familie zonder zo’n Isofix-systeem in de auto.

Airbags

airbag beste keuze autostoelDoor de kracht waarmee een airbag zich opent bij een ongeval, kunnen kinderen levensgevaarlijk gewond raken. Heeft een auto een passagiersairbag zet dan NOOIT een baby-autostoeltje of een kinderautostoel op de passagiersplaats. Liever ook niet wanneer de airbag is uitgeschakeld. Kinderen onder de 9 jaar lopen gevaar als ze bij een airbag zitten. Wil je een kind van 9 jaar of ouder op de passagiersstoel vervoeren, zet de stoel dan zo ver mogelijk naar achteren om de afstand tot de airbag zo groot mogelijk te maken. Vervoer ook nooit een kind op de passagiersstoel als de airbag is uitgeschakeld. Er is een ongeval bekend waarbij de uitgeschakelde airbag alsnog door de klap van de botsing ontplofte. Gevolg: kindje dood. De kans bestaat bovendien dat je in de haast wel eens vergeet de airbag uit te zetten. Autofabrikanten zijn sinds kort verplicht klanten te waarschuwen voor het gevaar van een airbag op de plaats naast de bestuurder. Fabrikanten van baby-autostoeltjes zijn dit al verplicht sinds eind 1999.

 

Rate this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.