fbpx

Verbod op verkoop R44 norm autostoeltjes

Met ingang van 1 september 2023 mogen er geen autostoeltjes meer in de Europese Unie worden verkocht met de R44 norm. De verkoop stopt, maar winkeliers krijgen nog wel 1 jaar de tijd om de oude voorraden te verkopen. Gelukkig voldoet het grootste aanbod autostoeltjes al aan de nieuwe R129 i-Size richtlijn. Echter zal toch een groot deel van de webshops het komende jaar ‘afmoeten’ van de R44 autostoeltjes. Hoe herken je een R44-norm autostoeltje? Waarom mag deze niet meer verkocht worden? Kan ik nog wel mijn huidige autostoel gebruiken? We leggen het in dit artikel uit. 

Waarom mag een autostoel met de R44-norm niet meer verkocht worden? 

Autostoeltjes die aan de nieuwe R129 i-Size norm voldoen hebben een veiligere manier van vervoeren. Zo worden autostoeltjes langer achterwaarts geplaatst tot een minimale leeftijd van 15 maanden en 76 cm. Bij de oude R44 wet mogen kinderen al eerder – vanaf 9 kg – in de rijrichting vervoerd worden. Door je kindje achterwaarts te vervoeren worden bij een aanrijding de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. 

Autostoelen met de R44-norm zijn niet universeel. Het is niet altijd duidelijk welk ISOFIX autostoeltje in welke autostel past. Met de nieuwe i-Size stoelen kun je ervan uitgaan dat deze altijd pas op een i-Size plaats in de auto. 

Het vastzetten van een R44 – autostoel met gordels gebeurt helaas niet altijd goed met alle gevolgen van dien. De nieuwe autostoelen met R129-norm hebben daarom groene gordelgeleiders die het installeren makkelijker en hopelijk ook foutloos maken.  

De R44 norm autostoeltjes zijn niet getest op een botsing van opzij. Dit geldt wel voor alle nieuwe R129 autostoeltjes.

Hoe zie ik aan het autostoeltje of het een R44-norm autostoel is of een R129?

Dit kun je goed zien op de oranje sticker op de autostoel. Hierop staat bij een R44-norm gekeurd autostoeltje: ECE R44. Bij de nieuwe R129 autostoeltjes staat R129 of 129R vermeld op de sticker. Ander groot verschil is de indeling naar gewicht bij de oude R44 norm en bij de nieuwe norm ook in lengte. Zie onderstaande labels:

R44-norm autostoel
oude R44-norm

Hoe check ik dit bij een online aankoop?

Als je online een autostoeltje koopt dan staat er bij de beschrijving of eigenschappen vermeld door welke Europese veiligheidseisen de stoel is gekeurd.

Voorbeeld van de oude R44-norm keuring: 

Goedgekeurd volgens de Europese veiligheidseisen ECE R44/04

of

Deze autostoel voldoet aan de ECE-R44 veiligheidsnorm.

Voorbeeld van de nieuwe R129 i-Size wet:

Voldoet aan de strenge i-Size veiligheidsnorm 

Type autostoel: i-Size

Mag ik een R44 autostoel nog wel gebruiken of kopen? 

Ja, je mag een R44 autostoel gewoon blijven gebruiken. Tot 1 september 2024 mag je ze zelfs nog kopen. Je hoeft de autostoel niet te vervangen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de R44 autostoel opeens onveilig zou zijn. De nieuwe norm is alleen wel veiliger zodat de kans op letselschade afneemt bij een eventuele botsing. Zet daarom de autostoel op de juiste manier vast en vervoer je kindje zo lang mogelijk achterwaarts zolang de stoel het toelaat. 

Kan ik een i-Size autostoel wel vastzetten met gordels?

Ja, er zijn autostoeltjes verkrijgbaar die aan de nieuwe R129 norm voldoen en met ISOFIX of met de gordel vast te zetten zijn in de auto. ISOFIX biedt altijd de voorkeur omdat je de autostoel hiermee altijd foutloos installeert. 

Meer weten over de nieuwe R129 i-Size ? 

Wil je meer weten over de nieuwe i-Size R129 norm? Lees dan ons artikel over i-Size hier

Plaats een reactie