fbpx

Bij zowel de autostoeltjes test van de ANWB en de Consumentenbond is op ‘een ernstig defect’ gestuit van het Chicco Kiros i-Size-zitje met het bijbehorende Isofix-onderstel. Het biedt geen goede bescherming bij een ongeval en is zo gevaarlijk dat beide partijen waarschuwen het in deze combinatie niet te gebruiken!

In zowel de frontale als de zijdelingse botsproef schoot de verbinding tussen het Isofix-onderstel en het baby autostoeltje los. Hierdoor kwam het kinderstoeltje met kinderdummy erin los van het onderstel en vloog het naar voren. Bij een botsing in de praktijk kan een baby hierdoor zeer ernstig gewond raken. Het stoeltje is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 15 maanden. De test werd uitgevoerd met een snelheid van 64 kilometer per uur.

Wie zo’n stoeltje al heeft gekocht, moet het direct met de autogordel op de achterbank monteren en niet op het onderstel, zegt de ANWB. Het is daarbij belangrijk dat de autogordel correct door de bevestigingspunten wordt geleid en voldoende aangespannen. Hoewel minder eenvoudig, biedt deze manier van monteren wél een goede bescherming bij een ongeval.

Fabrikant Artsana is geïnformeerd over de uitkomsten van de test en heeft inmiddels een terugroepactie aangekondigd. De Chicco Kiros is een vrij nieuw product en is pas sinds juli 2020 verkrijgbaar. Het is daarom aannemelijk dat er nog niet veel van verkocht zijn. 

De autostoel is nog niet bij bij Nederlandse (web-)winkels aangetroffen zover wij weten. De test is uitgevoerd door de Duitse Stiftung Warentest en de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB.

gevaarlijk autostoeltje

Het gaat om de Isofix-base met productiedatum 23 november 2019 tot 19 november 2020 (op het label op het onderstel vermeld als: 19/11/23 tot 20/11/19). Deze werd vanaf juli 2020 verkocht.

Meer informatie hierover is binnenkort te vinden op de website van Chicco.

Wil je weten weke autostoeltjes wel goed uit de test komen? Bekijk dan onze top 5 beste autostoeltjes voor baby’s. 

 

 

Bron: ANWB, Consumentenbond, AD

Beoordeel deze post