auto jas

Kleine kinderen, koude temperaturen en een koude auto: voor veel ouders een reden om hun kinderen warm ingepakt in hun autostoeltje te zetten. “Niet doen”, waarschuwt het Belgische Vias Instituut voor verkeersveiligheid (vergelijkbaar met onze Veilig Verkeer Nederland), want die dikke jassen maken de kinderstoelen net onveiliger. Zelfs voor volwassenen is het veiliger om zonder dikke jas in de auto te zitten.

We vloeken allemaal weleens op die autostoelen. Je kind in de stoel tillen, hem of haar vastzetten terwijl meneertje of mevrouwtje daar helemaal geen zin in heeft, … Je staat al te zweten nog voordat je bent vertrokken. Maar geen haar op je hoofd dat eraan denkt om je kind niet vast te zetten, want veiligheid gaat voor alles. Daarom is het belangrijk te weten dat je de winterjas beter uitlaat in de autostoel.

In winterjassen, zeker de donzige exemplaren, zit er namelijk vrij veel lucht, waardoor die jassen erg dik zijn. Je kan de gordel dan wel voldoende aanspannen zodat je kindje goed vastgegespt lijkt, maar als je een ongeval krijgt wordt die jas door de enorme klap vacuüm getrokken, waardoor er toch heel wat speling komt tussen de gordel en je kindje.

Dat betekent dat het hoofd van je kindje een stuk verder naar voren vliegt en de kans op letsel veel groter is, bijvoorbeeld door de klap tegen de stoel vóór hem of haar. In het slechtste geval kan je kindje zelfs uit de autostoel worden gekatapulteerd omdat er te veel ruimte is tussen de gordels.

Het vraagt natuurlijk een extra inspanning om je kindje zonder jas in de auto te zetten, maar het is wel een inspanning die levens kan redden!

Het Vias waarschuwt voor winterjassen in de auto: “De bandjes zijn dan niet goed aangespannen, waardoor het beveiligingssysteem niet ten volle werkt bij een eventuele aanrijding”, zegt woordvoerder Stef Willems. “Als je kind toch koud heeft, kan je het beter zonder jas vastmaken en er daarna een dekentje over leggen”.

Ook voor volwassenen raadt het Vias aan om een dikke winterjas uit te doen voor ze in de auto stappen. “Je bewegingsruimte wordt erdoor beperkt en vaak beginnen mensen tijdens hun rit hun jas uit te doen, wat ook tot gevaarlijke situaties kan leiden”, zegt Willems.

Rate this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.